設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: samuelt

[隨身耳擴] Chord Electronics Mojo 開箱

進階玩家

jbengof 發表於 2015-11-15 02:38
我都換咗二條 而家仲試緊 到時通知你

哦,原來呢張相,師兄你之前都分享過。

你同我個光纖情況一樣?

進階玩家

karco 發表於 2015-11-15 00:57
但換左條新之後一d事都無,只係抆插幾次後,鬆鬆地就再有返

又係白痴一問,甚麼是炒豆?

科林玩家

jbengof 發表於 2015-11-15 00:29
充電時有提示燈 在充電口USB下方 但滿電佢唔會亮嘅 試一試Play歌 藍色燈即滿電 ...

拎左去換新機

科林玩家

jbengof 發表於 2015-11-15 02:38
我都換咗二條 而家仲試緊 到時通知你

呢隻線邊到買到

星級玩家

今日試過iPhone + mojo + ie800, 自我感覺良好中
低頻有力不會蓋過中高頻,有足夠空間感,清析度也足夠,看來真的要入手了

新仔玩家

各位你地部mojo差電果陣會唔會好熱

星級玩家

rickyan 發表於 2015-11-15 23:03
各位你地部mojo差電果陣會唔會好熱

師兄 , 我部會熱 , 應該係屬正常熱量 , 有暖嘅感覺 , 但不會燙手 .

科林玩家

大食怪 發表於 2015-11-15 23:37
師兄 , 我部會熱 , 應該係屬正常熱量 , 有暖嘅感覺 , 但不會燙手 .

我部差唔到電
係熊仔差到 返到屋企又差唔到 唔知咩事

星級玩家

hoho93411 發表於 2015-11-16 00:54
我部差唔到電
係熊仔差到 返到屋企又差唔到 唔知咩事

Mojo 係 USB 插口下面粒燈仔 , 當你插咗線後唔會即刻 ( 著燈 ) , 要等幾秒先會 (著 )

師兄 , 請問是否用同一條 USB 線呀 ? 試吓換線 , 有陣時唔到你唔服 , 好奇怪 !

1萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章

Mojo vs. Hugo 第三方Hi-Fi World (UK)測試

HUGO測量結果:
Frequency response (-1dB) 4Hz-32kHz
Distortion (%) 0dB 0.0003
Distortion (%) -60dB 0.0028
Separation (1kHz) 112dB
Noise (IEC A) -136dB
Dynamic range (EIAJ) 138dB
Output 5V

Mojo測量結果:
Frequency response (-1dB) 4Hz-31kHz
Distortion (%) 0dB 0.003
Distortion (%) -60dB 0.014
Separation (1kHz) 110dB
Noise (IEC A) -124dB
Dynamic range (EIAJ) 125dB
Output 4.3V

可以注意到的有幾個點。Hugo的每一項指標參數都要比Mojo更加優秀,指標全面超越了Mojo。

Hugo更低的諧波失真值,更加高的動態範圍(動態上Hugo高了13dB),更高的聲道分離度(這理論上解釋了為什麼Mojo聲場小)。

以及,Hugo更為平直的頻率回應。-1db範圍的頻響,Hugo做到了4-32kHz 而Mojo是31kHz,此外有一點值得注意的是,如果你仔細觀察頻響圖,Mojo的低頻部分有明顯的衰減,而Hugo在低頻段依舊保持了平直的優秀頻響。(這理論解釋了Mojo的低頻下潛為何弱於Hugo)

同樣,Mojo的高頻部分比Hugo衰減的更快,這也解釋了Mojo為什麼會比Hugo更暗。

此外在Distortion測量圖裏可以看到Mojo測量出 0.0141%失真時的RMS電壓是4.3563mV。而Hugo在將輸出電壓提高至37.642mV時,失真也只有0.0027%,而這個參數差距有點大,RMS電壓幾乎8倍了。

這意味著在同樣輸出電壓下,Mojo的失真將遠高於Hugo。證明Mojo的數位部分或類比部分,其中有一部分將遠遠差於Hugo。
然而,即使Mojo遠差的這部分是類比部分,我們也完全沒有辦法跳過它的類比部分。(Chord的設計理念導致)因為Mojo的Line out只是將輸出電壓fix到3V,方便用戶調節後端電平而已。並沒法跳過它的放大部分(Hugo的RCA輸出也是同樣設計,同樣只是固定3V電壓,無法跳過類比部分)。
http://www.headphoneclub.com/thread-361363-1-1.html

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
momolee + 10 + 10
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分