設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: takeishi

[討論] 最值得表揚的唱片鋪

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

呢間永樂絕對值得表揚,老闆招呼好之餘重好好人,小弟隻Eason U87金碟版搵勻全港都冇,最後一隻就係喺呢度入手,重有次小弟買咗兩隻CD到找數時差十幾蚊先夠(冇帶credit card),老闆二話不說地話下次先計番啦,呢啲久違的人情味都係值得一讚呀

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
dc903 + 10 + 10 一定要加分
takeishi + 10 + 10 老細真係好好人.

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

takeishi 發表於 2015-11-14 22:54
真係好既. 自然多人認同. ....... 咁未當同佢做下宣傳囉.
相反. 有D唔駛介紹. 唔駛講咁多. 睇 ...

呢個百佳睇佢幾時執!串到呀 。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
takeishi + 10 + 10 通常衰人都係長命架.

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

真係好既. 自然多人認同. ....... 咁未當同佢做下宣傳囉.

我廿年前,無講錯!係廿年前因換碟問題!之後無幫襯過佢!但世界係唔公平!咁嘅人竟然間舖頭可以生存左廿年以上 不過咁!之前13/F老細事件,都有人撐有人彈,但難得今次大家一呼百應,接近100%認同呢條友嘅「服務態度」真係百年難得一見

評分

takeishi + 10 + 10 佢廿年來一直都咁乞人憎.

查看全部評分

根據唱片機本法,民歌蔡琴Salute真情流露淡淡幽情愛的根源不實行「斷貨唔出」制度和政策,保持原有的「長賣長有」制度和方式,五十年不變

1萬

白鑽玩家

老而不

永樂是好店, 老世都是有說又有笑. 真心好人, 有次我心大心細, 佢都好心話俾我考慮一下先.

甘我又講下了, 港島區自覺有兩大好店, 我主去的兩家都是在上環, 一家是 波斯富唱片, 另一家是寶韻.
我想住港島, 中上環返工的大家都知這兩家店了.

波斯富唱片 有歷史, 最強是古典. 店裡一對姐妹的記憶力強到不得了.  如果是古典, 你形容到個cover 都可以話你知邊個指揮, 幾時出過, 最近仲有無返出.

潮流野不是主打, 只是兼賣. 賣完補少少叫做有得賣下. 不過如果是熱門野, 好似不時出的中文SACD, abbey road CD 都會有, 只是不太熱衷. 同時佢地的S/N 總是不明為何的偏後/偏大.
又因為之前不少朋友發現佢地有賣中文SACD, 亂叫訂, 搞亂左貨量. 家下佢地明字留碟訂碟都是要先落訂 .

CD類轉做保險, 有品味, 又有安全大路的牌子, 好似UMG下的DG, Decca, Sony, HM,  Channel Classic, Hyperion, BIS, RR, Naxos果D, 最近多了Pentatone Clasisc . 也比之前多了新版/再版的古典黑膠.
如果是古典boxset , 早向他們入是可以平DD的價位.  過後再補入就貴了.  有些前期少少的中/平價古典都有.

基本上出入的客人大多是熟客, 而且是對客人有要求的. 感覺中有嚴打白撞 +衣著不整果種 (見過有次對住百事萬問的客人唔多理) . 打電話問CD, 姐妹是但求快速了事.

留碟只限非常要好的熟客, 不是熟客不留或者只留好短的時間.   

是好有個性的店子. 注意, 店有不時有細路出沒. 小心細路. 怕細路的人唔好去.

=======
寶韻 唱片是在中環行市側.
入口是我很不喜歡的, 事關要先行樓梯再搭lep. 老人家腳痛, 樓梯有一家的斜度, 真心唔想行.
店內可以說是一團亂的地方, 成箱箱的CD四週都是. 架上有不少是陳年玩意, 見到佢曾有心想連DVD, blu-ray都做, 之不過最反沒有再熱心下去.
選CD的方便性可有可無, 事關真是太亂. 有些CD不明所以地插在不應存在的位置, 好似古典中有張小鳳姐
找不到的話可以找幫手, 成功機會自覺是一半半.

訂CD 都是先落訂 , 留碟都只是非常要好的熟客. 我好似沒記過留生客的.
店中有之前出的書賣, 也有一些留下的樂團演出單張. 之前仲有電源線定hifi線賣, 只是好似已賣完了
CD類是比波記廣多少少,  雜花似錦. 除了波記有的之外, 也有jazz, 潮流野, 黑膠 (好似有D是舊的)

老世同女伙記的人都好好. 基本上問CD都會答, 也有好好的recommendation . 同波記一樣都留住了不少熟客.

善心提醒, 腰圍步向/步近50 的朋友, 像我會有"返風落雨腳病"的朋友, 可以找朋友上去代勞購買.

....

以上兩家以平常心而言是很好的好店. 同MK唔同, 也近是KT信樂的, 可以有講有笑而不是黑臉.  
都是提一句, 唔好因為人地肯免費留碟/換碟就用盡人地的善意.

評分

dc903 + 10 + 10 精彩双店報告;香港地都唔少D盡用人!.
takeishi + 10 + 10 絕對認同~TOTAL AGREEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE.

查看全部評分

還是好音樂最好.

鉑金玩家

信和地庫呢間個四眼佬都幾好野
好聲好氣問野, 無厘頭都要比佢串
而家去信和都唔會再入呢間鋪

鉑金玩家

小店來講個人like灣仔聲威閣

評分

takeishi + 10 + 10 絕對認同
dc903 + 10 + 10 都OK不錯的.

查看全部評分

星級玩家

信和地庫MINI SHOP稍牙黃牙老細確實鍾意串人, 係佢嘅特性

評分

takeishi + 10 + 10 相由心生. 格衰既. 樣都衰D架係..

查看全部評分