設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lisztian

[CAS音響] CA 851N 夾jriver 問題

星級玩家

ericww 發表於 2015-11-16 13:28
你可以看看你電腦的UPNP 及firewall setting是否正確。以下是CA網站提供的協助。

https://techsupport.c ...

真係奇怪.......如果PC SETTING 錯左,應該入唔到個UPNP,睇唔到FOLDER or FILES。

但,而家係睇到個D files,但又播唔到......一CLICK個file (wav),佢會好出個"WAV"的封面,但都係冇聲,timer冇郁,真係唔知咩問題。

我而家唯有好白痴咁用個外置的HDD入晒D歌播.....

同埋想請教下,應該點駁先最好聲? USB/LAN/WIFI?

同埋....如果我想佢當player 用,係唔係好似我咁用外置的HDD都夠,唔使整NAS?

最後一個問題,用CA的android app好似係播緊歌時冇得surf.....係唔係冇解?

問題多多,謝謝~!!

進階玩家

Ching, 我不清楚你的接驳方法,我开始用jriver时也有类似问题,可供参考。
我的接法是fanless PC经USB人DAC,你要在jriver option内选对应的driver,否则会出现未能解码的问题。

用免费Andriod App Gizmo control jriver surfing喇

星級玩家

DTSOI 發表於 2015-11-18 14:18
Ching, 我不清楚你的接驳方法,我开始用jriver时也有类似问题,可供参考。
我的接法是fanless PC经USB人DAC ...

CHING

我用1). PC經USB接851N,
       2). 851N 經LAN 接router
       3). EXTERNAL 的2.5 HDD 經USB 接851N。

1.------>OK
2. 就係我講個個入到UPNP,睇到folder, file, 但播唔到的問題
3. ----->OK

另外,應該邊一種接法最好聲?

進階玩家

lisztian 發表於 2015-11-18 14:43
CHING

我用1). PC經USB接851N,

師兄,

有冇試我建議的接法?

PC(只作Media Servier, 要安裝minimserver) > lan > router > lan > 851N

播放器由851N負責,無需要JRIVER。

這方法一定比你現在經USB入好,原因之前已說了。

另外,我用Cambridge Audio apps 在ipad 及Android 上操作都正常。

星級玩家

ericww 發表於 2015-11-19 14:12
師兄,

有冇試我建議的接法?

有,就係得出第二個狀況

進階玩家

lisztian 發表於 2015-11-19 23:19
有,就係得出第二個狀況

以下是我找解決方法時得到的建議。

威達說 : 是系統兼容問題。(當初我覺得他在Hei我,但這正是問題所在。)
CA 新office說 : 有客試過先拔除入屋光纖,再factory reset 部851N,之後重新連接便正常返。(我未試過,因換router後問題已解決。)
朋友說 : 有可能是router接點或lan線問題。有人試過換lan線及接另一個port可解決。(但如用wifi都唔得,便應不成立。)

建議:
1)更新ASUS router firmware。
2)關掉防火牆試吓。
3)換lan線及另一個port。
4)跟CA的指示check吓以下setting。
- As a minimum, the Stream Magic product needs access to UDP and TCP ports 80, 5 54, 1755, 5000, 6000 and 7070. You will need to enter your router’s setup to check these firewall settings and also the settings in any additional firewall software running on your computer will need to be checked.
- Check your access point does not restrict connections to a particular MAC addresses. You can view the Stream Magic product’s MAC address using the menu item ‘Settings -> Network Config -> View Config -> MAC address’.

星級玩家

ericww 發表於 2015-11-20 11:23
以下是我找解決方法時得到的建議。

威達說 : 是系統兼容問題。(當初我覺得他在Hei我,但這正是問題所在 ...

我返去試試,THX CHING!!

星級玩家

76-FC 黑鑽石勲章

應該點駁先最好聲? USB/LAN/WIFI?

I want to know too

科林玩家

有無人另外買BT100藍牙裝置?
假如已經連結上wifi,這個藍牙裝置是否必須要添置呢?

新仔玩家

S

lisztian 發表於 2015-11-16 08:35
謝謝回應~

我ROUTER 係ASUS U87,抩左一輪,用UPNP 係search 到files, 但都係PLAY唔到,用APP簡歌佢就出 ...

有無試過用flac, upnp server好多時唔support wav format

小弟用緊magic6
flac folder可以入到 見到flac files 用到.
Wav folder 可以入到 見唔到wav files 用唔到.