設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ccting2009

[高清播放器] 諗緊買 HD Media Player, 比比意見

星級玩家

鍾意飲咖啡, 鍾意煮咖啡 ... ... ...

76 榮譽VIP勲章

可惜係冇呢 ~ TrueHD 都播放不能 , DTS-HDMA 就轉做 dts .... 我諗一千元以下都冇乜邊部有 bitsteam
simon 發表於 2009-10-23 23:35

simon hing, 麻煩你試完報告一下 唔該

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

xtreamer等到頸都長都未能正式有bitstream!如果唔係一早買了。

銀級玩家

V6有冇hd聲效?

進階玩家

V6有冇hd聲效?
Psychoav 發表於 2009-10-24 15:23

v6 冇 bitstream

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

simon hing, 麻煩你試完報告一下 唔該
ccting2009 發表於 2009-10-24 00:03

玩0左 300a 半日 , 我有的 mpg ; m2ts ; avi ; divx ; ts ; avchd ; bdmv ; minibd ; rmvb 等等都能順利播放 , 但有少量的 wmv 就有問題 , 使到 300a hang 機 , 還有用 hdv 所拍的 m2t video file 亦認唔到 (hd8 是可以的) 。
但 BD 的 m2ts 就可以無縫播放 , 可以跟 playlist 去播 , 如 wall-e , 五星級大鼠等一套戲有很多 flle 的都能 直播到尾 , 不會停頓 。BD 方面 , 有章 , 節的簡單選擇 , 比 hd8 好 。 dvd iso 亦播放順利 , 可惜 dvd 0既 file 就有問題了 , 要攪一輪先可以 play 到 , 我曾至電 hk代理,余生表示亦已經知道這問題 , 正在跟進中 。另外播相片亦很順 , 不用 load 一輪才出一張相 。
至於聲方面 ,  truehd 就出唔到 , 其他如 ac3 ;aac , dts  都 ok 。 畫質方面 ,  因我只玩過 hd8 , 所以只能和他比較 。 hd8 比較清 d d  , 顏色 sharp d , 300a 比較淡了些 , 立體感也有些不及 hd8 , 這可是兩機的 chips 不同吧 ,  但 300a 比 hd8 平數百元 , 對於沒有 hd amp 及玩 rmvb 的朋友可以多了選擇 。
以上只不過小弟玩了 300a 半日小小使用心得 , 因沒有其他播放器在手 ,但知道同介面 , 同機芯的機而價錢平/貴一些市面亦有存在的 ,有的還有e-sata , 有的沒有讀卡機 , 只不過各間廠有自己出的  Firmware 及更新速度吧了 。希望這次試玩對可以對市場上類似的產品作個小小參考比較吧

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
maner394 + 2 我很贊同

查看全部評分

TV:42PY800 / PROJECTER : Sony G70
AMP:Pioneer LX83 + MCLNTOSH MC7106
BDP : OPPO93/PS3/N3
STB:MTV 3000/5000
SF : AVANCE-EPSILON 910AV
SC : Klipsch C1  
SS : MK M4T
SUB : YAMAHA

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

唔該哂 simon兄, 呢幾日假期落咗去 SSP 睇下不同機種嘅 demo, 最後都決定入呢個 HiMedia H300A
主要都係佢支援format夠齊, 價錢 within budget, 而且當時間舖係用緊H300A放 demo, 質數ok, 所以卜搥 !
佢地沒話可以裝 harddisk 但我發現其實可以裝 2.5" harddisk係入面, 不過加咗之後應該會好熱..
由於我暫時比較少唔同嘅 format, 只係試咗 rmvb, avi, wmv, dvd iso, mkv 呢幾種, so far 都無問題. 不過 remote 有時好慢, 按第一下無反應, 咁再按一下先ok...
我播wmv又無問題喎, simon 兄, 不過有啲野想 share 下, 唔知你有無 external DVD drive ? 因為我見佢有 BD & DVD 嘅選擇, 唔知係咪駁隻 USB DVD 或者 BD drive 可以當埋 disc player 咁用呢 ? 因為我手頭上冇所以睇下你有冇得試

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

唔該哂 simon兄, 呢幾日假期落咗去 SSP 睇下不同機種嘅 demo, 最後都決定入呢個 HiMedia H300A
主要都係佢支援format夠齊, 價錢 within budget, 而且當時間舖係用緊H300A放 demo, 質數ok, 所以卜搥 !
佢 ...
ccting2009 發表於 2009-10-27 13:48

恭喜晒呀記得報到
http://www.post76.com/discuss/vi ... 26amp%3Btypeid%3D46

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

恭喜晒呀記得報到
http://www.post76.com/discuss/vi ... 26amp%3Btypeid%3D46
maner394 發表於 2009-10-27 13:52

哈哈..係喎..即刻去報到先 !

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

佢 ...
ccting2009 發表於 2009-10-27 13:48

ccting2009 兄 , 恭喜 !!! 恭喜 !!! 佢0既遙控真係反應差 d , 但播 dvd 升 1080i 畫汁都唔錯呀 !
我之前問過代理 , 佢話加 內置 /外置 dvd/bdrom 係用到0既 , 但有區碼0既就唔知得唔得0羅
TV:42PY800 / PROJECTER : Sony G70
AMP:Pioneer LX83 + MCLNTOSH MC7106
BDP : OPPO93/PS3/N3
STB:MTV 3000/5000
SF : AVANCE-EPSILON 910AV
SC : Klipsch C1  
SS : MK M4T
SUB : YAMAHA

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我想問下 HD8A 同 HD300A 有乜分別, 邊部畫質好 D?
同師兄買左幾銀?