設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Johnnymak1967

[私人收藏] 絕版CD唱片(不分中英日古典Jazz)齊分享

黃金玩家

Msuper 發表於 2018-11-18 02:19
Johnny大哥、超人大哥及其它師兄,是禁的~我所講既 "CSR"  係發生在1987年同一款碟上面,故令我非常好奇, ...

Hi! Msuper 兄,我知你的問題了,其實舊版SONY 的CD內圈有沒有凸字我倒是沒有太考究,留意我都係得閒睇返每間廠,如SONY,VICTOR,NIPPON等每間大cd廠唔同的時期,他們壓制的CD內圈會是什麼款式而已,從拿一些舊SONY碟一看,反而也不難發現有些舊碟也是無字的.是真的,早期的中文碟而又是由日本SONY壓制的,其內圈連CSR凸字樣都沒有的我又好像沒見過(因一直真的不太留意),所以這問題於我而言,如我像你這樣有這樣的兩隻CD,我都會好奇一陣

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 7威望 +270 金錢 +270 收起 理由
dc903 + 50 + 50 給你分數A+++++,自己又學到野啦
5711sam + 10 + 10 正 日版
Johnnymak1967 + 10 + 10 報告非常詳盡
tlsk + 50 + 50 用家心得極具參考價值
窮小子 + 80 + 80 Ching 早晨 ~ 有勞 Ching 出手解說
ernietse + 50 + 50 永遠都係緊要時間出嚟幫手!真係不愧係cd超.
Msuper + 20 + 20 哈哈我真係曾經以為無CSR係老翻,謝你回覆.

查看全部評分

背棄音樂的人

黃金玩家

ultramanzoffy 發表於 2018-11-19 03:29
Hi! Msuper 兄,我知你的問題了,其實舊版SONY 的CD內圈有沒有凸字我倒是沒有太考究,留意我都係得 ...

其實我都試過見到內圈沒有凸字都會好奇一問

https://post76.hk/thread-274836-5-1.html

評分

參與人數 6威望 +260 金錢 +260 收起 理由
dc903 + 50 + 50 俾個Like你啦
Johnnymak1967 + 10 + 10 俾個Like你啦
tlsk + 50 + 50
窮小子 + 80 + 80 遇有疑問每事考正~做人先有進步成長.
Msuper + 20 + 20 哈做人係應該有求知欲先會有進步得更多知識.
ernietse + 50 + 50 唔知超人記唔記得你自己第一隻買嘅cd係乜嘢.

查看全部評分

背棄音樂的人

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

ernietse 發表於 2018-11-18 04:47
詩人獨憔悴嘅諗法我絕對明白同埋尊重嘅!

有好多任何人 / 高人 / 人上人始終鍾意對付自己!

呢點應該你自己答番!有師兄在追頭版碟等如你在追逐日版碟還在追幾千只數量,只是大家方向不一,難道我地也要歧視你嗎?每個人也有自己把秤,公道與否別人會懂的!

追求那些世俗認為不可能

全世界既運動員都在追求不可能既 "破世界紀錄" 唔通你要歧視呢班運動員?原來體育精神同運動員的堅持係一文錢不值既!

焗住演變進化成愛拼才會贏嘅高層次人生 理念同目標

你仲記得我用了2個月時間去幫你搵 "路邊千金" 片頭既古典音樂曲目吧!如果唔係我 "愛拼才會贏既不放棄精神" 不斷上網搵資料不斷厚面皮問相關人士(跟住相關人士又幫我問其它懂古典音樂既人士),會有答案嗎?你都係 "愛併才會贏" 下的受益人點解反而質疑呢種處事態度既?
當你要得到某種結果/利益,你都要付出發個帖去搵人求救,守株待兔~真係會自動波贏嗎?

追到又點呢! 當然非常巴之閉贏了成個世界番嚟!
DSH 好鍾意密密飛去日本剿各類日版碟,比你追到後又係咪贏了成個世界呢?(你有你既儲日版碟方向,我地買二手頭版碟也有我地自己既方向,唔通我地又要去發個帖質疑你嗎?)

不過我呢啲普通任何人, 就冇本事亦都唔會麻木死硬跟風囉
我呢只小學雞真係無本事跟 "普通人DSH風" 儲幾千只碟又經常飛去蘿蔔國搵碟,我諗我應該歸下等人了!

總結,其實真心問句DSH~你自己從來有無帶有色眼鏡去睇買二手頭版碟既買家呢?去買既人就係挑戰自己?禁掉轉講我地又可唔可以話你專攻日版碟又儲幾千只碟係挑戰自己極限呢? (呢句係講笑,唔準嬲架)
有人鍾意儲最精、有人鍾意儲原汁原味、有人鍾意獨沽一味(我就梗係一味啦)、有人鍾意漁翁撒網(DSH以量取勝)。

我之前都講過,點解有些人自己唔做既行為/事情就視之為怪誕怪物?世界上只剩下一種聲音嗎?其實我地真金白銀用血汗錢去買二手頭版碟,唔係偷唔係搶無影響他人;點解唔可以用尊重/平常心去看待,一定要歧視/標籤我地呢?

我曾經同大陸賣家吹過水,他們話香港人唔識寶,將80年代香港出版既碟放晒出去唔收藏,呢堆80年代碟已經成為經典絕響!我絕對認同這點,放了出去比大陸人收買後就唔會再流通於香港市場!大陸人懂既香港人反而唔珍惜!
最後多謝DSH睇我既回應,都係果句~若要人似我除非兩個我,大家都係76自己友唔準嬲架!希望文字上無得罪你,若有就跟你沙個冧啦!

每個人有自己一套價值觀,唔影響他人絕對無問題!我就梗係繼續追尋我既 "太極夢",DSH就繼續你既蘿蔔版之路;夢想定理想睇你付出幾多~愛併才會贏!

怪不得政府都要拍呢個宣傳片,無論一個人經歷幾多歲月讀幾多書(唔知係咪教育既失敗),都會有歧視情況出現!學好包容接受不同價值觀談何容易?

[youtube]yZffMXNvNCg[/youtube]

評分

參與人數 4威望 +190 金錢 +190 收起 理由
dc903 + 50 + 50 估e兄應該有過萬隻碟喎!
Johnnymak1967 + 10 + 10 俾個Like你啦
tlsk + 50 + 50 精彩報告,極具參考價值!
窮小子 + 80 + 80 M仔早晨

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Msuper 發表於 2018-11-19 03:40
呢點應該你自己答番!有師兄在追頭版碟等如你在追 ...

首不先! 我一早已經講明: 斯人獨憔悴嘅諗法我絕對明白同尊重!!!

我諗大家追求嘅人生意義沒有絕對既對與錯!

任何人鍾意追求頭版, 凹版, 凸版, 絕版, 限量版, 電台版, 非賣版, 錯體版等等,

請繼續追求到底! 我誤會咗任何人追求佢哋嘅人生意義!

另外, 我唔會再深入討論頭板文化, 因為牽涉持分者嘅利益衝突深遠, 試問沉迷仁者 (所謂奶媽) 一朝醒唔, 佢嘅對家點樣點算好?

另一個角度去睇, 我相信人係要接受現實, 時代轉變, 光陰似箭, 科技進步,

我哋而家唔會追求睇返黑白電視掛? 我哋唔會用番第一代嘅手機掛? 我哋唔會用番第一代嘅電腦作業系統掛? 我哋唔會再食番第一代多副作用嘅藥物掛? 呢啲正正就係所謂嘅原汁原味囉 !

另外, 若果加入經濟角度而言, 辛辛苦苦搵返嚟嘅有限資源即係銀紙, 我諗世界上有好多東西更值得去追求同欣賞, 好過單方面花費天價去追...

我亦都唔會放棄唔去豐盛我嘅音樂世界!

我選擇追求日本版嘅原因, 係因為日本民族(崇優) 尊重音樂文化遺產,

所以佢哋嘅音樂世界, 提供一個有效益嘅平台, 去接觸了解欣賞各類音樂!

最後, 總結睇下以下呢段短片:

[youtube]5fupFePodEY[/youtube]

睇完之後我有一個新嘅領回,

就係片尾最精竟嘅真心話  - (22:22) 既然大家都洗濕咗個頭, 亦都冇打算吹乾佢, 所以唯有繼續行落去, 大家努力!

(既然都吸咗毒咁耐囉! 巧音都唱 - 為繼續而繼續! 吸毒喇! 唔好戒啦, 慧嫻都唱 - 算吧! 讓你啱曬!! )

Msuper: 價值觀同喜好本無標準,係你要開帖去批評麻.

~~~~~ 今日!! ~~~~~
你同我冤家路窄
你有你嘅堅持
我繼續我嘅喜好
但係任何人都睇到
我哋又係呢度偶然咁撞倒
我哋會批評下反駁下
然後已經唔知噏乜好
因為你會發現大家已經改變
正如我可能唔再嘥 L氣
但係咁其實有咩關係呢
我只係知道喺呢一剎那
我有好多真心話想講

評分

參與人數 5威望 +180 金錢 +180 收起 理由
dc903 + 50 + 50 就係大家心態天各一方,點拉都拉5埋囉.
tlsk + 50 + 50 俾個Like你啦
CDROMRW + 50 + 50 哈哈!俾個Like你啦
Msuper + 20 + 20 價值觀同喜好本無標準,係你要開帖去批評麻.

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我理解M仔嘅認真,我又同意Ernie清 嘅做法,一個要專,一個要廣

我呢!音樂類型係一段時期會專D,D咋!正常會係乜都聽

我覺得音樂呢個海實在太大嘞,以有涯追無涯,唔接受多D不同嘅音樂,實在浪費咗自己有限嘅生命!
唔以有限嘅錢財接觸多D音樂,亦係浪費

評分

參與人數 4威望 +170 金錢 +170 收起 理由
dc903 + 50 + 50 都係自己心聲一部分
tlsk + 50 + 50 精彩報告
ernietse + 50 + 50 所以呢個網站嘅前輩晨早講明毒海無涯難以自.
Msuper + 20 + 20 我真係無你地禁多時間煲歌,多碟對我係負擔.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

ultramanzoffy 發表於 2018-11-15 02:02
"原來早期東芝係無_TO_字首,又學到野!."
是的,Mspuer 兄, 後期東芝估計經勸喻後已經加返'TO'字樣了{:6_ ...

Msuper: 原來早期東芝係無_TO_字首,又學到野!.

Logic System: Domino Dance (1981)

搵到呢兩隻東芝早期版的確係無 TO字首, 只有1 A 1  , 2 A 2

[youtube]cjoIBfG3PeQ[/youtube]

x

評分

參與人數 4威望 +130 金錢 +130 收起 理由
dc903 + 50 + 50 嘩 自己都無聽2,3年啦
tlsk + 50 + 50 正到爆
Johnnymak1967 + 10 + 10 超正, 一定要加分!
Msuper + 20 + 20 嘩比里搵到無頭屍_D,E大人快升堂審冤案!.

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

鉑金玩家

又入到絕版野啦 號碼一路發

x

評分

參與人數 5威望 +140 金錢 +140 收起 理由
ultramanzoffy + 10 + 10 正到爆
tlsk + 50 + 50 正正1路發
Johnnymak1967 + 10 + 10 連廟街D貨都比你掃埋了
Msuper + 20 + 20 Sam哥仔,有機會搵下76老冧仲絕呀!.

查看全部評分

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

ernietse 發表於 2018-11-19 23:36
首不先! 我一早已經講明: 斯人獨憔悴嘅諗法我絕對明白同尊重!!!

我諗大家追求嘅人生意義沒有絕對既對與 ...

Johnny大哥唔巧炸型~禾長篇豬噏,即刻出番碟碟圖交差呀!
DSH禾有買再版先架,但買完後又去搵番舊版,唔知點解 "舊版有舊味","再版有新味",感覺舊味先有 80/90年代情懷!

另外,唔記得提你一點,所有80/90年代的原母帶經過歲月20~30年洗禮已經殘舊有缺,大部份唱片公司已將當年母帶轉化成數碼檔保存,現在市場上大部份 CD 由呢類數碼檔制成。我好久前已問過其中一間大唱片公司確認過呢點(主要用數碼檔) ! 新舊版 CD 對決呢點並不是用科技進步就可以交待!

DSH,如果你再有進一步回應我,返去你地盤寫吧,我唔想打擾 Johnny 大哥的帖!當然我真心希望呢個討論話題就此完結!因為雙方永遠不會有共識!永遠沒有兩個我或者兩個你!

DSH,有來有往,我禁鍾意老作點可以無我份!

###恕難從命 by Msuper###

成日提示我應該點買碟 你道理令我感問號
成日提示我應該禁買碟 你恕我學不到
完全明白你不想我枉費 怕頭洗濕有天迷途
但你明白到生於這世上  你永遠難複制
讓我闖闖 考考我毅力 他朝輸了會接受
讓我闖闖 闖闖這宇宙
未曾努力過 來日我怎可死心 (願憑堅毅力拿著毅力做戰刀)
願你明白到咸魚太寂寞  我有我儲碟陰陽路
願你明白我終於要堅持  我信我堅持到
<註:一個人無夢想無理想 = 咸魚>

###恕難從命~原詞###

成日提示我應該那樣做 你設計令我依葫蘆
成日提示我應該這樣做 你恕我做不到
完全明白你不想我外鶩 怕我去後有天迷途
但你明白到溫室照料下 我永遠難長高
讓我闖闖 考考我實力 他朝歸家會認路
讓我闖闖 闖闖這現實
未曾受過傷 來日我怎可自豪 (願憑自信心拿著信心做戰刀)
願你明白到溫室太寂寞 我有我理想的前途
願你明白我終於要自立 我信我做得好

[youtube]bhvpoMfhShk[/youtube]

x

評分

參與人數 5威望 +170 金錢 +170 收起 理由
dc903 + 50 + 50 嘩 又來一位C人。都改得ok啦。
ultramanzoffy + 10 + 10 絕對認同
tlsk + 50 + 50 支持
Johnnymak1967 + 10 + 10 冇炸型,超正, 一定要加分!
ernietse + 50 + 50 恕難從命蔡國權作曲,佢絕對80年代嘅經典音.

查看全部評分

黃金玩家

Msuper 發表於 2018-11-20 21:42
Johnny大哥唔巧炸型~禾長篇豬噏,即刻出番碟碟圖交差呀!
DSH禾有買再版先架,但買完後又去搵番舊版,唔知 ...

看了,看了,又令我想起sanyoboy33兄,他對中文碟三洋版的追求可謂不遺餘力,可能有人對他的這種過份執著堅持不以為然,聽歌姐,使唔使呀....但我對他的這種追求十分敬佩,起碼我知自己沒有這份毅力.如果有些版本找不到,你叫他放棄或買個復刻版本,我想他不會情願呢.
一天,他開了個post,說已集齊了所有中文歌的三洋版了,你們可以不相信,我當下看到一刻,我真的很感動.
其實有陣時,橙是橙,蘋果是蘋果,學過氣少年食神話頭,咸魚青菜,各有所好.

唔講太多,因唔知頭唔知路,呢到係Johnny哥主場,話明主旨係CD分享,又貼返啲圖....

猪俁猛大家一直追奉佢隻 Ex-Spiral, 呢隻二手都唔多見....

x

評分

參與人數 6威望 +230 金錢 +230 收起 理由
tlsk + 50 + 50 正到爆
ernietse + 50 + 50 Great! Keep show us more your treasure p
Johnnymak1967 + 10 + 10 超正!真係唔多見過!
CDROMRW + 50 + 50 又有新見識!
Msuper + 20 + 20 觀點與角度各不同,做自己喜歡不影響人既事.

查看全部評分

背棄音樂的人

白鑽玩家

葉蒨文
1. 日本 SONY 11 +++++版
2. 法國 MPO 01 版
3. 韓版 T113 01 版

x

評分

參與人數 5威望 +180 金錢 +180 收起 理由
ultramanzoffy + 10 + 10 超正, 一定要加分!SONY 版!正!
Msuper + 20 + 20 可能齊過富小子,Johnny大哥未來76再見了!.
ernietse + 50 + 50 報告非常詳盡
tlsk + 50 + 50 正到爆!!

查看全部評分