設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

開心影院 Updated

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

人生有幾個十年 開心咗先算 update幾張相片。

大家好!
首先同大家打個底先,小弟表達能力有限,寫到一舊舊請不要見笑
我呢set嘢有十幾年前嘅喇叭和CDP,有最近購入嘅receiver,組合至今嘅開心影院!
首先從前置喇叭開始啦,呢對Dynaudio contour 1.3唔記得系91定92年連腳架購入,小弟十分喜愛,一直從開始嘅2聲道用到今日嘅AV系統都冇換,一來系感情深厚,二來系手頭緊嘅原因啦。講起呢對嘢,7年前經歷一次長途運輸,因為沒有包裝好據,而令到它傷痕累累,使我覺得好內疚點解當時冇pack好據呢?好喇,唔講太多了,去片!

Dynaudio contour 1.3

Dynaudio contour 1.3
DSCF3008 (1).jpg
DSCF3012 (1).jpg
DSCF3017 (1).jpg
DSCF3018 (1).jpg
DSCF3020 (1).jpg
IMG_0681 (1).jpg

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

C兄,貼齊未只見一只喇叭  

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

唔好咁心急~~
樓主應該仲貼緊~~

高級玩家

阿飛

名器

星級玩家

跟住系相片中上面嘅呢部老爺馬仔CD機,都應該可以列為文物了掛,哈哈哈!
型號系CD 17,不過同樣都唔記得系幾時買個咯,但份感情系永遠唔會忘記的,我keep得十分之好,簡直系新嘅一樣,不過科技日新月異,玩得開心最重要,系咪咁話先。
BD CDP.jpg

星級玩家

藍光機系Denon 2500BTCI,呢部唔洗我再介紹了,樣樣都ok啦,系讀碟有D慢咁囖。

星級玩家

中置喇叭系          M&K LCR36
環繞和后置環繞系  M&K LCR26
呢set系M&K嘅衛星環繞仔系列,一套5.1配置,還有一隻1250嘅超低音,不過已被變賣。但呢set喇叭仔好少見人用,你唔好見據細細粒,就以為據好好蝦啵,開起聲上來都好霸道下嘎,手工都馬虎收貨啦,黑色鋼琴面!

M&K LCR 36

M&K LCR 36

M&K LCR 26

M&K LCR 26

星級玩家

接下來系熱辣辣嘅Onkyo 3007,點解話據熱辣辣呢?呢部機工作緊的時候真系好熱,真系有d擔心據咁熱,長時間運作是否安全!
都唔知道之前部805死HDMI board系咪因為長期太熱工作呢個原因呢。
你地緊系會問,剛死部805,貢又繼續買Onkyo,貢你冇陰影,唔怕咩?講老實,我真系有d怕怕嘎,不過聽慣咗Onkyo嘅風格,唔緊要啦!
部805用咗兩年幾,過曬保養,整翻據幾乎貴過買,算了吧,忘記它了。講翻呢部3007好過啦,相信大家都有興趣聽聽小弟對據嘅愚見,系咪?
不過等我將其它器材嘅相片上曬先啦,隨後上埋3007報告。

進階玩家

{:5_75:}{:4_69:}

星級玩家

Carada 112" 2.35:1硬幕。
生產自美國的Carada幕配合Sony VW50使用接近3年,各方面都十分滿意,Stewart緊系仲好啦,不過貴啊嘛,唔系小弟可以負擔的,不過都系一句啦,最緊要開心
選擇2.35:1嘅原因,一來現在好多電影都系呢個格式,二來用16:9幕睇2.35:1上下有黑邊,始終睇起上來冇咁過癮,我覺得唔夠集中,所以我系安裝屏幕個面墻全部鋪上不反光嘅黑絨布,將投影機投射到屏幕所散髮出來的光線相對吸走一部份,令畫面更突出,配合聲音整個氣氛更加投入,個人睇得就自然更加開心啦。至於加2.35變形鏡頭我都有唸過,都系一個字“窮”之過咯,哈哈!

大家仲記得唔記得呢出戲系乜名呢?唔知道有冇出Blu Ray Format呢?

Carada 110 2.35:1

Carada 110 2.35:1