設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: kl122002

[討論] 呢度好似好少人打game 評?

1萬

白鑽玩家

老而不

lamwaikit007 發表於 2015-11-1 23:32
講起嚟,我都被人笑死。當年我打 FF8,因為冇時間,結果打了 5年 才能夠將整個故事打完。

呢隻Game打完後 ...

當年我玩的 PKmon (黃)都係甘樣. 因為沒入攻略,自已單挑日文靠字典
卡在學遊水的一場, 如是者等等下, 先俾我知要買飲品先可以入到去另一個城求學.  
停停又玩玩玩, 我記得都係甘樣搞左5-6年  
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

老而不

@肥狗仔@ 發表於 2015-11-1 23:42
有啲受寵若驚添,其實我都係吹吓水啫XDD。

感覺PS2至PS3中期果段時間應該係最多人"講game",始終個勢係 ...

呵呵, 有能力的人是不可隨便逃避的, 始終都會找上你.

我覺得手遊...事實只是取代了以前的NDS, gamboy, PSP的主打市場. 家下除在Mont hunt 之外, 我都想不到有什麼理由是要令人帶多一台手提遊戲機出街. 又者手機打中了另一個人人心目中的行動, 就是可以打發時間. 呢個gene可以說是中矢中的. 如果你在大學讀social science, 可以用這個做論文, 應可令你博士畢業(嚴肅 + 非常認真地誇長) .

點解甘講呢? 手機gene 的年齡層真是很廣,  初出生有些BB都會現, 去到80多歲的老人家都有D會識用 (我想我80歲之後都會甘樣玩). 大多的game 沒有大故事大劇情, 只有無限而隨機的mission , 每關目的(aim)只求完成mission. 好簡單而又沒任何了, 變相就是自己在挑戰自己的能力而已, 和過去街機 / gameboy  的 Tetris , Dr. Mario 類似. 有些或者會學super mario 的加入少少故事, 不過故事性都是有限地簡化, 未至於家用機 / PC 的程度.

手機code的簡易開發又是另一個賣點, 唔似以前的人不是打死入去任天堂, SEGA, SONY 等等去發展, 自家做都零問題. 我記得之前好hit的angry bird都好似是自己造起, 之後才有公司.  或者手機是可以用來取代到 以前的PSP, NDS, 不過有限的控作性, 加上不同手機的性能所限 (特別是電, touch screen) 所以成為它們的死穴.

換過來到家機. 事實以前的PS 1-2 同手機game的 好似, 都是過關, 不過時代因素(save point & reload是好大的一個進步)  造就了故事向的發展. 操作上的更新都是一個賣點. 回想當年RE1, 2 真是覺得好恐怖(不過家下笑到半死).   
同意PS2-3是黃金時代, 當年家用PC終於步入平民常用化, 加上香港的寬頻網絡真的非常好 (比起內地, 還有現在的大馬), 家用機要同PC 鬥過你死我活先可以撐得住. 當年聞說有些大公司原本也打算開PC線, 不過唔知點樣被手提機和PS 機說服了, 主力還是留在console上面. 有得鬥, 又有新的遊樂介面, 自然是多樣化, 又出奇地感覺地到兩者是各自平行走. 一路落去...我想直至是電腦mont / 電視有高清, 而家用機出了wii , 可以上網, 而同一家公司打破以前只集中一方(PC / console) 出game 之後, console同PC 的楚河漢界漸漸不見了.

PC的game發展, 其實本來就是因為有keyboard+ mouse +百樣不同的 設備令佢可以玩出無限的玩意. 得碓在00年的PC game 是出得最多樣式. 漸漸地有些沒落了, 也漸漸地有些元素集合在一起變某個gene 的一個特點. 只是到了連console 都上網時, 我覺得有點對大家(PC vs console) 都殺過措手不及. 同一樣的Battle Field, 光是瞄準的一個動作, console 的簡化對PC要求mouse 的精準, 真是可以講好耐.  就是甘樣, 豕者的切合令我覺得與其說PC gaming 的地位受動搖, 不如說有時令廠方+玩家都不知找另一個版本才行.   

借電子書e-book 同傳統書的例子. 現在的情況就是如此. 內容大家都是一樣, 按理只要有人買, 出版一樣有收入. 問題是在書商+真正買家的心思如何左右. 太多的同一項目給同一個消費者真是很容易造出不必要的對比, 而這對比既可以良性 (環保) 又可惡性 (印書商, 紙廠, 書店收入減少 , 出現電子派讀耆+傳統讀者之爭) 之類的事. 如是者在電玩界中    PC vs console 的不必要對立/對比已有,  不利的事如 (PC版有mouse lag) (console 版的做不到PC版的動作), 引申至(某廠只出PC /console 版比較好)  等等此起彼落. 我覺得呢種事, 如果沒有同一個game 以不同平台發行, 是可以避免.

Youtuber的情況也改變了打機的方式, 變成一種個人的真人show. 打機唔再只是單一個人的活動. 有些game, 特別是steam 賣的indie 類, 幾乎都很切合youtuber 的樣式. 或者甘樣才是PC game 最新的走向? 如果係真的話, 甘樣講console 都要諗少少方法做下live broadcasting 對抗youtuber 先可以保住console.

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

我唔介意, 甚至幾喜歡成班人一齊討論一隻game, 不過叫我寫game評我就唔會了. 一來自己唔會一買回家就快速打爆機的人. 我一般都係每日玩少少, 玩一兩個星期/ 一個月才叫爆機. 所以玩完隻game已經唔算新, 寫game評又無咩意思. 另外好多game玩法差不多, 如果講點打, 有時用文字又比較難描述. 寧願叫人上youtube睇攻略好過.

另外我好少理d評語係點, 通常想玩就買來玩. 唔想玩的, 評分是10/10我都唔會買~ XD

所以更加少會為game評分了.

1萬

白鑽玩家

老而不

gashapon 發表於 2015-11-2 11:25
我唔介意, 甚至幾喜歡成班人一齊討論一隻game, 不過叫我寫game評我就唔會了. 一來自己唔會一買回家就快速打 ...

我都好少理大雜誌打的game 評. 事關唔係真的好影響我買唔買 (除左價位外) . 不過人地寫的我都會望下, 知大概點玩先.
有時寫下...也算是自己對自己的一個少少的交代, 也算是讀完了別人的文字之後回上自己的當是一種回應.
當然不可能樣樣都寫game 評, 不然累死.

還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

kl122002 發表於 2015-11-2 13:27
我都好少理大雜誌打的game 評. 事關唔係真的好影響我買唔買 (除左價位外) . 不過人地寫的我都會望下, 知 ...

我覺得game評依家似變了質, 特別係滿分10分果d....可能我覺得game係無完美的吧.(如果10分即係唔需要再改進了) 而且, 舉例我唔喜歡玩FPS類型的game, 所以幾多分我都唔會玩. 有d game可能得6-7分, 但我又覺得好玩都唔定. 另外依家d game等佢出下下都要等一年, 所以又好少唔知隻game玩咩. (不過都會睇下gameplay demo看看是否喜歡玩)

始終玩game要玩晒先知道故事講咩, 睇電影就話睇2小時就完, 但打機可能要20小時(有時仲有多過一個ending), 所以打爆機可能大部份人都已經知道故事講咩. 即係好似我6月時玩arkham knight, 無理由依家先出Post同大家介紹嘛~ 因為好多人要買的都買了~ 反而交流心得, 例如點打好d, 點打高分d就咩時候都可以多d交流呢~

1萬

白鑽玩家

老而不

gashapon 發表於 2015-11-2 14:07
我覺得game評依家似變了質, 特別係滿分10分果d....可能我覺得game係無完美的吧.(如果10分即係唔需要再改 ...

我唔敢話IGN , E3等等佢地真係收左人好多幾所以甘樣寫, 如果係的話應唔少外國玩家排擠走左. 不過又是有趣的, 是GOY( game of the year) 等獎有少少似唔同廠輪住坐, 上年EA, 下年Ubisoft, 再下年 Square Enix 之餘此類. 係值得望下, 不過就是望下, 得個"知"字.

故事大, 要打好耐先寫game評都正常. 有D人都係甘樣寫.  我地又唔係發行商, 又不是專業打手, 邊會在公司公發前打爆game先? (事實我都疑惑D專家打手成日話玩到個game, 仲玩到好high, 不過到在公發之後大家發現問題多多??)  除在youtuber 打機的邊打邊分享同打工一樣之外, 應沒不太可能早早出一個game 評, 自覺5-6個月(以正常大game而言) 都好合理. 其賓game呢樣野 一直有快入手同慢切手兩批人, 前耆不同說, 後耆是等人地玩完之後看分晰再決定取向的玩家. 我是後者類.

心得交流幾時寫都ok, 心得都是game 評的一種, 只是未去到純game評甘盡.

還是好音樂最好.