設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 一波三折換頭記

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先,呢次換唱頭唔係出於本意
事緣係個女測驗,屋企變靜音區,星期三假期實在太得閒,咁就多手又想睇下個頭同臂有無得再微調下,到最得掛盤條belt時,唔知老眼昏花定手騰腳震,一下跣手,隻手撞左落個頭度,就係咁,個摩改版唱頭就報銷左
咁換頭交差點就出現喇
1. Upgrade,但呢個plan本來係出年嘅事,咩心水都無,最近荷包又乾
2. 買隻103再搵人幫手換落個碳纖殼
3. 搵隻唔好咁貴嘅二手,當試試口味
咁最後搵左個二手唱頭 ,呢個係嗰個牌子最平嘅入門model MI 頭
琴晚返屋企換頭,裝上去,正想開始set 頭,大鑊,有條 tonearm wire 斷左(見圖,後來斷多條,不過無影),咁點算呢?!
對好多師兄黎講可能小事,焊返就得
可惜,小弟真係全無“揸雞”之力,咁唯有拎起部電話,就搵馬爺幫手,今日上左去馬爺舖頭,馬爺出手下,終於焊返上去,返屋企呢次再小心啲上個唱頭,set 好針重,VTA
雖然靜音區仍然生效,不過特別申請開一兩小時聲,
聲都叫正常,不過可能未聽慣,好似之前個摩改版唱頭把聲啱心水啲,希望再聽多啲會“愛”上佢啦
真係多謝馬爺出手相助

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 唔好傷心~~ 比返分你~~!!

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

之前你隻係咩摩改版唱頭?? {:9_419:}

黃金玩家

ykluk 發表於 2015-10-26 17:23
之前你隻係咩摩改版唱頭??

陸爺,咁整爛枝針真係又肉赤,又瘀.....
據我所知,個架係103黎,不過線圈,針都唔係103黎
個殼就碳纖殼,詳情呢,唔好意思陸爺,我無盡消費者責任了解清楚,係知咁多
不過呢次就話可以裝隻103上個殼度,唔駛嘥左個殼(好似都有其他師兄係用換左木殼嘅103)
但最後貪玩二手買左另一個牌子試下,暫時聽左兩三個鐘,覺得好似較合聽classic

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

andy7fai 發表於 2015-10-26 18:34
陸爺,咁整爛枝針真係又肉赤,又瘀.....
據我所知,個架係103黎,不過線圈,針都唔係103黎
個殼就碳纖殼 ...

所以我仲係玩緊MM頭only, 斷針有得換~~!! {:9_407:}

P.S. 好彩我仲未斷過....{:9_432:}

黃金玩家

ykluk 發表於 2015-10-26 19:33
所以我仲係玩緊MM頭only, 斷針有得換~~!!  

P.S. 好彩我仲未斷過....  ...

陸爺又點會犯我呢啲低級錯誤呢

3萬

白鑽玩家

andy7fai 發表於 2015-10-26 20:20
陸爺又點會犯我呢啲低級錯誤呢

只係我無錢換頭啫~~~!!!

星級玩家

我前後都整死過三隻頭..............

黃金玩家

whkuan78 發表於 2015-10-28 20:21
我前後都整死過三隻頭..............

希望我唔好再試啦,因為咁樣換唱頭真係好肉赤

專業玩家

可能我焊得差......

黃金玩家

yinchai 發表於 2015-11-1 18:31
可能我焊得差......

唔關師兄事啦,我啲動作太粗心大意,你睇下我枝針攪成咁就知
順便講下,最新消息係將個摩改頭拎去換針,唔係就咁換個denon上去碳纖殼,係換返摩左嘅,不過要等下
遲下收貨再update