設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 影音小編輯

[DAP播放器] 日系大反攻 – Onkyo 手提音樂播放器 DP-X1 火熱登場

黃金玩家

2年保 買黎當2號機都ok

專業玩家

kenakira 發表於 2015-11-12 08:28
Ess9018 聽Hi-res 嘅還原度都算係no.1!

K2M又好似兩回事黎架喎!

鉑金玩家

scene030112 發表於 2015-11-12 11:22
K2M又好似兩回事黎架喎!

K2M 即係V10用個隻

8CH 既版本得PHA3 同901?

銀級玩家

要治本必需重口味

norip999 發表於 2015-11-12 16:05
K2M 即係V10用個隻

8CH 既版本得PHA3 同901?

仲有dx100
至於x7 o個粒係es9018s,唔知係咪都係同一粒

K2M黎講,calyx m都係個幾好既選擇
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

星級玩家

呢個應該係真平衡輸出? 見佢話4極平衡

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

http://blog.livedoor.jp/entry_s1/archives/52368480.html

日本有blogger 出左試聽會 review:

日文有限公司,所以斷章取義,不便之處請見諒。。。

因為在澱橋已訂機,如果有貨會聯絡(不過至今還不清楚什麼時候開始銷售)。

因為那時大概demo機也應該已放在鋪面,因此試聽如果好聲就買,如果唔好聲就cancel order。

今天在八重洲的商品展會可以預先玩實機。

好,去,聽,買定唔買的,可以加快判斷。

·····結論:買。

下午3點到了展會
場面非常擁擠,攞到16:30嘅籌。

要等一小時,所以周圍行下打發時間。

黎到1樓,咦有部demo機?
今日拼死黎到試聽,就有一部係到無人排,失望

等先到的客人聽完,為了這部DP-X1, 已預先2.5mm平衡化左SHURE846。

做乜呀?無聲出?? 係我條自製線有問題??
但係,之前為左check 線已試過連接到AK100Ⅱ,試聽完全無問題喎。

咁無辦法,唯有用其他單端的耳機試聽了。

什麼的,低音好強啊。
自備的microSDhi-res文件又讀得唔順暢,按下一首及上一首時又斷下斷下。

不穩定係點哩? 唔通仲衰個中國個D DAP。(哩句唔肯定,久估only),係咪應該去cancel order?

諗下諗下嘅時侯,16:30就到了。

等左成粒鍾,得果10分鐘試聽。

因為坐係工作人員的面前,所以無得偷下雞。

攞將SD卡比佢幫我set,同佢講「聽平衡呀,唔該你」「好的,無論如何請聽平衡」

什麼,平衡好好地出聲了。

一聽就覺得與1樓部DEMO機全然不同。
低音的分配係平衡下變得減少了。 但是比sony的ZX1多點。
聲音好光滑。

問左負責人,哩部係發放到市場的最後版本,1樓係舊版本。
好在無聽完1樓部demo機就返屋企啫。(久估only)

聽的最後版本印象,算係無乜味精嘅類型。
要比較的話,有D似之前用開嘅Cayin N6。

聲音製作感到好像日本製的規規矩矩。

再用一個耳機試下,iyamo的特別定做的Tune5。
這個,和ZX1的性格非常唔match,低音全部無晒。但係DP-X1就推得好好。

跟住就轉下話題性的ACG模式去試聽。
平衡和不平衡都相差唔大,近付無變。只係低音稍微的再收緊一點。

10分鐘就過了。。。

比起ZX1明顯地好。
曾經想等 fiioX7。
但係,平衡,定額送信對應(唔知係乜),MicroSD擴張等,全部都有,哩個價位有哩完成度,比起ZX1,AK的更好。

二手的ZX2是8萬日元一部。不過,比那個都想要得多。(唔知點估 XD)

唯一嘅缺點係攜帶性。

ストラップホールが無いので、直では首下げできない。
100均のiphone6+用のケースを改造するか、以前書いたゴムバンドで工夫するか。(又唔知點估 XD)

専用ケースが後ほど出るとのこと。バンナイズとONKYOから。でも数千円は高いなあ。(應該係話遲D 想有專用機套,但要幾千yen。

完。

因為自己對哩部機有D興趣,知佢21號日本有試聽會所以搵文爬下,見到哩篇野所以share下~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Onkyo-HeadFi + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

kyle7 發表於 2015-11-22 04:31
http://blog.livedoor.jp/entry_s1/archives/52368480.html

辛苦哂CHING翻譯~~
愈來愈有興趣想買......
不過好似日本CHING話齊,無STRAP HOLE真係可惜,希望佢DCASE會有位可以穿到啦~

鑽石玩家

kyle7 發表於 2015-11-22 04:31

唔該晒師兄!

科林玩家

幾時出 咩消息都冇

星級玩家

快啲出行版啦,等左好耐