設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] 超級遊戲椅Ultimate Game Chair Reactor評測 街機享受

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
原文: HKCC
作者: 克勤

前言, 這個超級遊戲椅其實聞風已久, 香港代理之前在報章雜誌宣傳之後, 就消聲匿跡, 之後就只有美國WALMART才有發售,不知是專利設計還是買賣合約等出現問題吧, 到近來香港代理又霧出來, 亦有邀請HKCC為產品進行評測, 當中我最感興趣又借了回來的,就是今次評測的主角, Reactor系列

Ultimate Game Chair兩大型號, 包括V3及Reactor, 兩者在性能上分別不大, 而最大的分別, 就是用料及外型, 以下是簡單的介紹, 最後我是選擇了較適合香港家庭使用的Reactor系統做實際使用評測

- UGC V3

單看外表就知道是豪華型的真皮大班椅, 價錢較貴之外, 需要佔用的地方亦比較大, 比較難作其他用途, 由於沒有借回來試用, 我不敢評論他的舒適性, 但相信應該不錯

- Reactor

外表比較年輕化, 佔用地方亦非常合理, 人工體學設計座起來第一個感覺相當不錯, 高度配合一般電腦桌及書桌, 纖維布料令到長時間使用都不覺得熱, 以美國價錢來計算不包運費約為1600港幣, 買張好一點的電腦椅, 辦公椅也不止這個價錢吧.

官方網站
http://www.ultimategamechair.com

=====
使用評測
=====
由於坐的士來的送貨員, 搞錯了地址下錯了車, 我不單止要落樓搵人, 佢亦由於手推車都無架, 要我搬埋一份, 真係身水身汗, 大家睇既呢篇評測真係有血有汗..

包裝盒非常大個, 總算是張椅子, 不可能太小吧, 重量亦唔小野, 大概有25-30KG呢

好明顯這件產品就是為美國WALMART而設, 連香港的貨品都印有這樣的標籤

打開包裝盒後後就看到入面一分為二的UGC Reactor遊戲椅, 一些連線及說明書等等, 基本上不用看也懂得操作

就是這兩部份

兩部份都有一條接線插口, 就是通電及訊號的作用

UGC的品牌LOGO, 造工非常精細, 代理表示有其他公司嘗試仿製他們的產品, 但手工及技術均完全是兩回事, 單看繡在椅子上的LOGO已可簡單分辨.

來一個微距拍攝, 大家可以更清楚看到UGC這個型號的用料, 這一點我非常讚, 通爽透氣, 長時間使用亦唔會有成個背脊濕晒既問題, 類似就是藍球球衣那煩的物料, 我唔識得講..

把椅子反過來, 看到椅腳, 是用一種特製軟膠造成的, 作用當然是用來吸震, 不過今次並不是用來抵禦外間的任何震盪, 而係防止你震親塊地板或者你隔離果位呢

固定這張椅子的超合金鋼插頭及插槽, 非常堅硬, 一拍入去就實晒, 代理表示300磅鬼佬都一樣無問題, 認真利害. 測試當日有位不願上鏡既版主大大, 亦都親身測試過了, 大家可以放心, 我係唔會話比大家知佢仲重過個鬼佬既..

椅子背部有多張唔同既安全標籤, 主要都是用來應付嚴苛既美國法例, 唔係就唔比入口, 其他一個提示係叫大家座係呢張椅既時候不要食煙 (不過我食緊, 細佬仔千萬不要學)

大功告成終於砌好張UGC Reactor遊戲椅, 大家睇下, 實物同官網相片差不多, 實際唔算大張, 其實平面所佔的空間, 才一張電腦椅差不多的大小, 但看起來, 也覺得舒服多了.

打橫影多張大家可以更清楚睇到, 由於基於人工體學設計, 座起來都幾舒服, 腰部有個凸出來的位置支撐及貼著背部,減輕因為長期座係度對脊骨的負擔, 大家打親機都幾個鐘, 讀書寫字都要留意座姿, 打機亦都係同一原理, 只不過之前無人會理,學校唔會教你點打機吧...

搵個1米78既靚仔親身示範一下, 大家睇佢坐得幾咁舒服, 兩隻腳岩岩好到地, 腰, 背, 頸位, 腳位等都計算得相當好, 之後把音源線接及電源線接上

大家可以睇到真係好FEEL, 如果大家無佢咁高既話, 個PATPAT自然又會出D, 後面個位又貼住條腰, 隻腳又會岩岩好, 我唔識得解釋,總之個設計實在係唔錯, 這樣的配置如果加上軚盤及腳掣, 真係好過你去買張跑車SEAT, 因為跑車SEAT好多時因為視點太低,相對家中的電視位置會影響真實感. 由於測試當日無軚盤係手, 下次再補翻比大家

在UGC Reactor遊戲椅則邊既CONTROL PANEL, 可以說是全張椅既靈魂, 呢個說法一D都無誇張. LINE IN LINEOUT及電源我唔講喇, 黎得HKCC網站既都有翻咁上下架啦. 但係最右手邊, 分別就係Frequency, Sensitive, Volume, 就真係要同大家介紹一下.

- Frequency
可表震動既力度, 當椅子震動時, 力量會分別由背部左右, 腰部, PATPAT前後, 簡單D講即係成個人震晒, 這個調較絕對個人化,測試當日我就把這個調到最大, 但當有些遊戲, 如賽車類震動得比較多既遊戲時, 把這個震動力度減輕一點, 會玩得更加有真實感,真係好似坐係架車入面, 開著引擎帶來的震動那類

- Volume
先講Volume, 當然就是聲量的大小, 椅背的這個喇叭設計, 又係好正, 我好細心咁去聽過, 佢既音質唔算好, 例如一些RPG的大型音效, 管弦樂背景聲等, 始終SIZE有限, 細緻度不足 (沒法子, 我平時夜晚打機, 係帶住Sennheiser既IE8黎打機,呢個真係無得比, 我隻耳機貴過兩張UGC). 但由於佢既位置好貼近耳仔, 你跟本唔洗開到好大聲, 已經係非常之足夠既現場感. 我所講既現場感,亦都好似之前講解Frequency既情況一樣, 當引擎聲, 車聲, 加上椅子本身既震動, 真係好有真車FEEL, 用來玩最近既FORZA3實係在VERY GOOD.
同樣地, 亦由於喇叭本身既位置, 你會發現聲音會集中衝進你的耳朵裡, 你四周維的人不會覺得你在炸機, 但你實際已經得到相當既音效, 唔怕嘈親D屋企人
如果你是在夜晚打機, 家人在睡覺得話, 你更加可以使用椅子CONTROL PANEL的LINE OUT, 插上HEADPHONE, WOW! 仲正(如果用我對IE8既話)

- Sensitive
跟住要同大家講既, 就係全張椅既精髓所在, 亦係多項專利技術所組合而成的, 一個讓我及另外兩位版主都決定購下這張椅的原因. 大家如果有上官網看的話, 你會發覺這張椅夠支援PS3, PS2, PSP, Wii, GC, XBOX, XBOX360, NDS,IPOD, IPHONE, BLU-RAY, PC, MAC... 怎麼搞的, 如果要購買多種遊戲機的震動操作技術再加上授權,這張椅肯定不會是千多元可以賣出來的, 而且NDS, PSP, IPOD, IPHONE等, 根本沒有震動的設置, 但我們測試時發現,例如在玩STREET FIGHTER IV時, 只有掉在地上, 重卷重腳會震動, 而玩FORZA3時, 只要車在動就會震?要記著我們只是把音效線接上了UGC遊戲椅, 並沒有其他接線. 後來經查詢後就知, 原來UGC是會分析遊戲音效的特性, 利用音效頻率, 大小,時間等去作出震動的反應. 例如我們把Sensitive調到最高, 你會發現中拳輕拳甚至一些背景火車經過, 都會帶來一點震動,而把Sensitive調到中間, 就只會在重拳重腳撃中時才會有震動.

換而言之, 在不同的遊戲, 這個Sensitive要作出不同的調效. 有些小品遊戲, 如PS3近來推出我覺得好好玩的肥公主, 把Sensitive調到中間高小小既位置, 主角就只會在出儲力招數既時候先會感到震動, 打起機黎個FEEL真係正好多

評分

參與人數 13威望 +69 收起 理由
stanley2468 + 6
faigoal + 2 好有心機,贊賞
matta722 + 4
benbenben + 1 精品文章
maner394 + 2 精品文章
Ken704 + 10
JKC710 + 6
Kelvin + 6
post76funfun + 1
lskthomas + 8
wil-wil + 10
hkbomberman + 3
chhanthony + 10

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

有些朋友說怕沒地方收藏這張椅, 我們就測試過了, 他的高度雖然沒有調較, 但用在一般尺寸的電腦桌或書桌都是非常合適的, 大家可以看看相片,如果沒有空間再放多一張椅的話, 不防就用他來替換了自己家裡的電腦椅吧, 反正他亦支援電腦遊戲, 你亦可以用來播歌, 千多元... 仲想點..

===
評語
===
- 大大增強打機樂趣
- 性價比一流
- 比想像中沒那麼佔地方
- 可作電腦椅
BAD
- 沒有高度調節
- 對RPG故事類遊戲表現不夠貼心
- Sensitive設定沒有記錄
其他SPEC請參考官網

http://www.ultimategamechair.com

===
總結
===
我本人就真係幾鐘意今次呢個評測既產品, 所以亦都掏腰包購了一張, 用來玩COD, 可以做到1熗1震, 熗熗到肉, 好正!我亦試把PSP接上椅子玩GT, 有埋震動同D聲係耳機邊出, 真係好正. 代理今時今日先搵我地HKCC評測實在係太遲,亦唔明公佈後點解只係有D網吧有用, 而出面係搵唔到有得賣, 賣就賣晒去美國. 到現在先理翻D散客呢方面我覺得做法唔太好.
另外要提既係, 如果等唔切HKCC團購想自己出去買既朋友, 真係要小心, 因為除外代理講之外, 亦都真係有GAME場既FRIEND表示呢張椅有假野, 個樣好似, 有D唔識震得個喇叭, 有D就係唔係都震, 山寨力量大家真係要小心

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
hintel + 8 好detail report

查看全部評分

行動組版主

阿定語錄: 張椅即係我之前貼出來的紙皮盒!

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=22643

克勤評測完後,張椅就轉移去了我家,所以我當然有份試,而且佢地亦無咁快會取回,所以我仲有好幾日玩,甚至我可以比錢據為己有,因為真係好好座,同好底玩,唯一問題只係未有批文就入左屋,要補發批文!

張椅唔錯的,實際唔算好大張,基本上比單坐位SOFA細,聲音其實唔差,但真係唔好同 Hi-Fi 比,但一定好過機鋪,其實佢對Speaker即係你去機鋪坐賽車椅係椅上面的Speaker同一質素,同一原理,因為係耳仔隔離出聲,所以好好Feel,當然你用番自己套5.1,只要佢的震都唔成問題,佢果種震法,其實有d似圓方六院,不過就再震d,始終你打機要震的位比較多,但可以自己調較!

有咩問題即管問,我答到就盡答,呵!

開左帖建議團購,大家可以去果邊討論,此帖請集中討論張椅!

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=23093

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

正 !

可惜個飯廳放唔落.. !

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

請問定兄可以O係邊度買到正貨?

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

阿定兄,
有沒有try下用來看bd ar , 我都好想試下
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A

行動組版主

阿定兄,
有沒有try下用來看bd ar , 我都好想試下
hintel 發表於 2009-10-22 09:44

明天有無時間,有就上我度親身試吧!

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

明天有無時間,有就上我度親身試吧!
阿定 發表於 2009-10-22 09:46

我都想試下同睇下實物

行動組版主

請問定兄可以O係邊度買到正貨?
chhanthony 發表於 2009-10-22 09:40

可以官網直接訂,不過比較貴,USD199 + USD60-80,成兩千幾銀,如果等得,最好等多兩三日,儲夠5個人,就可以成團搞團購,價錢平到你唔信!

行動組版主

我都想試下同睇下實物
chhanthony 發表於 2009-10-22 09:50

我申請左家訪,等師兄們幫我tune機,仲未排到我 ,駛唔駛上來Preview一下先,呵!