設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[訊號線] 急問 !! 新買RCA接線去後級有 Error

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
有事急請師兄們求救 ~

今日去威達買左一對 RCA interconnect (AQ Sydney) (唔係Coaxial) , 由AV Amp (Y記 3040) 去 後級 Emotiva XPA-5.
接好左之後 , 一開機 , XPA-5 self-check 一次之後就閃左紅燈 (正正係新接線果 Channel 其中一個)
而睇 Manual, XPA-5 閃紅燈係指有 Bad Connection, 包括 speaker / interconnect, 所以去左 protection mode 防止壞機.

咁我用返原本兩條 Gotham 11001 , 咁又無事一切正常, 聽得歌仔.

之後我諗不如轉插其他 Channel , 結果都係插 AQ 果兩條Channel其中一個 channel 閃紅燈 , 去左 protection mode 閂機.

咁我又好奇 , 究竟係紅定白線壞左呢 ?
我又試 :
(1) AV Amp 紅白都插晒 , 後線插"紅" , 白唔插 ---> 正常開機聽到單 Channel.
(2) AV Amp 紅白都插晒 , 後線插"白" , 紅唔插 ---> 正常開機聽到單 Channel.

撞鬼 ! 咁搞鬼 ?!

咁我再用他錶 , 他一他 4 隻 RCA (+/-) 極.
白1 - 白2 , 紅1 - 紅2 , 係正常有電
紅1 - 白2 , 白1 - 紅2 , 無電 , 正常
白(+) 去 白(-) , 或 紅(+) 去 紅(-) , 無電 , 正常.

而家勁費解 ! 有冇理由要去返威達換過條呢 ? 煩請各師兄教路 ~
Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

鉑金玩家

最新測試:
我將 Oppo 103D audio out 直插去 後級 , 一樣紅燈 bad connect.
又要行多轉 ... 車錢時間都徒晒.
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

剛買就拎去換/試

駛乜玩自己

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

他錶ohm檔check有冇起ohm呀,暗short起ohm,又或者正去正起ohm,負去負起ohm呢。
用最靈敏高檔手指不接觸來度喎。

鉑金玩家

YYSKY 發表於 2015-10-18 08:11
他錶ohm檔check有冇起ohm呀,暗short起ohm,又或者正去正起ohm,負去負起ohm呢。
用最靈敏高檔手指不接觸來 ...

他過都唔覺有short ,但兩條同時插左機就去protection mode , 認真無奈。
(Post76 Android 手機版送出)
Oppo BDP203

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

Rakehell 發表於 2015-10-18 10:20
他過都唔覺有short ,但兩條同時插左機就去protection mode , 認真無奈。
(Post76 Android 手機版送出) ...

部機係好敏感,用XLR插會好好多

鉑金玩家

thx_wong 發表於 2015-10-18 10:54
部機係好敏感,用XLR插會好好多

但敏感都係因為有致敏源,如果接觸做得唔好先會有signal 紅白互通。夾硬用我怕燒rca 板,何況而家部後級唔俾我用。

條線千幾蚊買左唔夠一日,都係換左先。
Oppo BDP203

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

Rakehell 發表於 2015-10-18 11:08
但敏感都係因為有致敏源,如果接觸做得唔好先會有signal 紅白互通。夾硬用我怕燒rca 板,何況而家部後級 ...

我試過個情況係,用rca to rca裝完用到好好地,幾個月後開機就閃,個段時間係無郁過任何野,試過跳一個channel,fix
左過一排到第二個channel,最後轉用rca to xlr, 再無事發生

鉑金玩家

thx_wong 發表於 2015-10-18 11:15
我試過個情況係,用rca to rca裝完用到好好地,幾個月後開機就閃,個段時間係無郁過任何野,試過跳一個ch ...

多謝師兄分享經驗。
請問你用邊條RCA -> XLR ? 如果係散線diy 我都有間唔中玩下

岩岩去完威達,他過試聽過都無問題,但都換俾我,值得一讚!!!

而家拎返屋企再試,唔得就放返出黎...
Oppo BDP203

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Rakehell 發表於 2015-10-18 10:20
(Post76 Android 手機版送出) ...

不是short,係起ohm