設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: michaelhk

[喇叭組合] kef q800 當天花喇叭一問

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有冇相參考下..........

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=205793

小弟都係由PAC 兄指教, 用 R800 倒吊做FH

如樓主都想整, 先要諗好個吊架設計, 同埋唔可以用原裝螺絲, 因為唔夠力
特別要題, 隻800 都幾重, 裝嗰時要小心小心

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ken01010 發表於 2015-10-17 21:10
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=205793

小弟都係由PAC 兄指教, 用 R800 倒吊做FH ...

我近期都在看天花喇叭,我認為要用可以直射的那種,R800好像不合。 有錯請指教,謝謝。
Adam T7V

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

lookfrance 發表於 2015-10-17 22:31
我近期都在看天花喇叭,我認為要用可以直射的那種,R800好像不合。 有錯請指教,謝謝。 ...

用指向性喇叭做FH 唔係唔好,亦冇任何問題,只係同R800相比,少咗一份空間感,聽演唱會尤其明顯

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ken01010 發表於 2015-10-17 21:10

小弟都係由PAC 兄指教, 用 R800 倒吊做FH ...

唔該師兄.....請問有冇個架既相........因為我仲未諗到點固定...

估計會用4粒 hilti 膠塞上天花......但要解決喇叭個邊點拉住佢
Sony A1
Yamaha CX-A5100
KRELL SHOWCASE 7
KEF R200C R700 Q800DS T301
REL S/3
HTPC
i7 7700 RX480
MPC-BE madVR LAV XySubFilter AnyDVDHD

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

排T101或301更易搞

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

michaelhk 發表於 2015-10-18 11:50
唔該師兄.....請問有冇個架既相........因為我仲未諗到點固定...

估計會用4粒 hilti 膠塞上天花......但 ...

雖然小弟未拎過Q800, 但相信唔會比R800 輕好多
如果師兄用膠塞, 恐怕日子耐了, 會鬆脫, 好危險, 跌爛喇叭事小, 揼親事大, 所以強烈唔suggest
PAC 兄同小弟都係用拉爆, 一口就已經夠

圖1 係PAC 兄的訂造架
圖2&3 係小弟用現成組件整的
留意, 我哋兩個都係改用咗4口長鋼牙螺絲連接喇叭 & 架, 用原裝的會唔夠力

希望PAC 兄唔好介意, 未問過佢就post 佢 D 相出黎
謝謝!

PAC 兄的相片

PAC 兄的相片

小弟的相片1

小弟的相片1

小弟的相片2

小弟的相片2

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
pac + 10 + 10
michaelhk + 10 + 10 一定要加分
kc275 + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ken01010 發表於 2015-10-18 19:14
如果師兄用膠塞, 恐怕日子耐了, 會鬆脫, 好危險, 跌爛喇叭 ...

感謝...........
Sony A1
Yamaha CX-A5100
KRELL SHOWCASE 7
KEF R200C R700 Q800DS T301
REL S/3
HTPC
i7 7700 RX480
MPC-BE madVR LAV XySubFilter AnyDVDHD

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

ken01010 發表於 2015-10-18 19:14
如果師兄用膠塞, 恐怕日子耐了, 會鬆脫, 好危險, 跌爛喇叭 ...

我會寄單俾你架喇

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

pac 發表於 2015-10-19 09:56
我會寄單俾你架喇

非牟利的,唔好收咁貴呀!