設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Music Streamer 串流播放機] 趁大減價入手 M2tech EVO DAC & EVO Supply 聲音有D驚喜喎

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟一直每星期都要宿舍同屋企2頭走,宿舍有套解碼+耳擴+耳機系統,屋企間房就係黑膠+膽機+喇叭既系統,
如上所述我屋企是沒有解碼的,亦因為空間不足既關係都幾難再放多台DAC,一般好的DAC體積都不會小得去邊,又細又要好就貴啦。所以我近呢半年都係用AK240播放器3.5MM TO RCA咁出部膽機咁聽D MUSIC FILE。

但係呢,由於AK240的LINE OUT並不是真LINE OUT,經了內置HEADPHONE AMP之後再出膽機我能聽到明顯的底噪,加上輸出電平可能不夠高,喇叭出來的聲音表現我總覺得只是勉勉強強,搞到最後都係聽番下黑膠就算。

直到前幾日我朋友同我講旺角有間耳機音響店 (DM_)清貨減價喎,於是我就順路去左望下,
見到我一直都冇點留意的M2TECH EVO系列全部都由三千減到一千頭就有交易,又原來係咁細部機仔我張枱放得到,個心即刻搭哂糖。麻煩店員幫我搵個耳擴駁下EVO DAC,開聲聽下覺得OK,再駁多個EVO SUPPLY電池供電器,又再好聲D,於是就比錢走人了,夾埋3千都唔洗。

可惜佢地已經冇左HIFACE EVO介面,如果唔係我就連埋個CLOCK 4件套件買齊黎玩四神合體啦

暫時套M2tech EVO仲放係宿舍,插部Schiit Ragnarok出HD800聽下表現都叫有板有眼,當然同我用緊價錢差十幾倍的Metrum Pavane DAC冇幾多可比性,但電池供電下的EVO DAC背景真係又黑又靜,聲音中性清晰,音場同細節都交足課,期待番去插膽機出KEF R300既效果。

但其實最重要既係,以後我玩PS4既時候,終於可以用光纖出DAC再駁套喇叭,再唔洗明明有對R300係面前但都係要用個電腦MON內置喇叭出聲啦哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
ykluk + 50 + 50 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

r300 ps4
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

andy8888 發表於 2015-10-9 06:33
r300 ps4

明玩野lol

星級玩家

玩 PS4 整一對 9.1 耳機勿仲HIGH 。 用 2CH 玩硬係怪怪地。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

曾經我打機時的 set up......................

其實係大屋搬細屋,無地方。

評分

參與人數 2威望 +19 金錢 +19 收起 理由
ibo + 9 + 9 一定要加分
windwolf447 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

Ching個Hifi架好懷舊

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cosworth01hk 發表於 2015-10-10 16:45
Ching個Hifi架好懷舊

中學書枱是也
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat