設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 求救:LG BD370 Blu-ray 畫面中斷問題(黑畫面)

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟近日入手行貨LG BD370,試機時發現以下問题,請各位師兄幫忙,感激萬分

LG BD370 firmware: 跟機firmware,未上網update最新
LCD TV: Sharp LC-32Z33H 32吋 LCD TV (HD Ready)
BD 電影: 鐵甲奇俠(行版)、新變形俠醫生(行版)

用HDMI綫連接LG BD370同Sharp LC-32Z33H後,跟住開機,Sharp LC-32Z33H自動detect到1080i 50hz输入信号,出到LG BD370 main menu,去Display setup畫面,行緊1080i,跟住去Network setup,输入IP address時候,突然出現畫面中斷問題(黑畫面),大慨1秒左右回復正常,以為做緊setup,冇理佢。跟住入碟播鐵甲奇俠(行版),播左大慨15分鐘又出現畫面中斷(黑畫面),又係1秒左右回復正常,之後成套戲就不規則出現(一時播左5分鐘出現,一時播左45分鐘出現),十分怪異 。之後停左唔睇套戲,淨係LG BD370 main meun都有畫面中斷情况出現。試過LG BD370 Display setup改做Auto、720p,又試過換HDMI綫、電源錢,轉Sharp LC-32Z33H HDMI输入(因為有兩個),但係都有畫面中斷情况出現。

跟住好失落用新變形俠醫生(行版)再試,睇哂成套戲都冇畫面中斷情况出現。

暫時用左以上兩套BD 電影去試LG BD370。

請問有冇師兄遇遏上述問題呢?會唔會係LG BD370同Sharp LC-32Z33H唔夾 或者係 LG BD370 對BD電影解码問題呢?

問题多多,請各位師兄多多包涵,多多幫忙,感激感激。

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

firmware 升級期間有無突然熄機、hang 機之類情況? 以一般情況黎講,如果 master reset 都唔得就要入廠搞。我無呢部機,都係要等其它師兄解答 ...

星級玩家

firmware 升級期間有無突然熄機、hang 機之類情況? 以一般情況黎講,如果 master reset 都唔得就要入廠搞。我無呢部機,都係要等其它師兄解答 ...
wil-wil 發表於 2009-10-20 22:49

跟機firmware,未上網update最新firmware

進階玩家

好驚wor! 呢部機我都剛剛團購入手...
Play過Ironman(美版)其中幾段o黎試聲,冇問題wor!小妹係用3叔LCD...

你買o左幾耐?或者即刻搵賣機間舖睇睇有冇得換部新?

p.s.有冇試過clear返冇IP address,斷network線,然後再play下隻碟睇睇有冇黑畫面?

星級玩家

好驚wor! 呢部機我都剛剛團購入手...
Play過Ironman(美版)其中幾段o黎試聲,冇問題wor!小妹係用3叔LCD...

你買o左幾耐?或者即刻搵賣機間舖睇睇有冇得換部新?

p.s.有冇試過clear返冇IP address,斷netw ...
mcmelody 發表於 2009-10-20 23:44

我都係經團購入手。試過唔驳LAN線,都有畫面中斷問題(黑畫面)
mcmelody ,你可否play Ironman(美版)超過60分鐘睇睇情況如何,謝謝

進階玩家

我都係經團購入手。試過唔驳LAN線,都有畫面中斷問題(黑畫面)
mcmelody ,你可否play Ironman(美版)超過60分鐘睇睇情況如何,謝謝
uraki0083hk 發表於 2009-10-21 00:03

冇問題!但今晚太夜,聽日試完再話你知,希望都冇事la~

或者你試埋restore factory setting先o丫!
聽日都可試下打電話去間舖問問有冇得換wor。

星級玩家

有冇師兄可以幫幫忙呀,感激感激。

進階玩家

我都係用BD370,未update firmware,已睇韓版ironman好多次,未出現過你講嘅問題,你可明天call吓團購間鋪頭問吓!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

應該左貨唔夠 7 日,你搵返雷因版主跟進 ...

uraki0083hk 發表於 2009-10-21 00:03

星級玩家

應該左貨唔夠 7 日,你搵返雷因版主跟進 ...

wil-wil 發表於 2009-10-21 01:30

已經send左電郵比雷因兄,幫忙安排換機。
今朝試埋DVD,都有畫面中斷情况出現。唉,對LG嘅產品無哂信心,十分失望