設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: love_love

[AV擴音機] 點樣先好? 定係點好? 求救各位師兄師姐...

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

>> 純音響o既audio amp, 有沒有hdmi的呢? 價錢上和onkyo 507差不多?

沒有, 不過如果你真係唔玩多聲道. 2.1已經okay. 部amp有冇hdmi都唔重要. 你買部blue ray player直插tv已經okay.

audio amp牌子, 選擇太多. 要搵同507同價位既當然有啦.

進階玩家

radhk,
謝謝, 那如果買audio amp, 都不連cd盤的是不是?(指用507的價位) 我聽歌時要由blue ray用component 駁去audio amp播歌?
如果睇戲, blueray用hdmi直插tv, 那聲音用tv播? 駁唔駁到去audio amp? 用component? 但我所知, HDMI唔係包埋聲嗎? 可以分出來的?
唔好意思, 真係非常初階, 咩都唔識...

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

感謝大家, 今晚可能出去聽聽喇叭...同埋度緊屋企放喇叭的size, 真係唔多, 所以喇叭唔可以太大...

mchim3010.
請問CWB元音在哪? 元朗平D, 元朗邊到啊...

depeche_lam,
謝謝,買二手有咩要注意呢?

radhk,
純音響o既a ...
love_love 發表於 2009-10-22 11:57

cwb 原x 係 邊寧頓 & 渣顛街交界...
中環街市往上環方向行前d都有一間, 不過要上一層
至於邊度買平d之類的問題.... 到你決定左先再問啦, 到時大把ching 幫你

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

>> 都不連cd盤的是不是?(指用507的價位)

對的.

>> 我聽歌時要由blue ray用component 駁去audio amp播歌?

線係一樣. 不過一般叫component係指video 線. 其實泛稱 rca 線.

>> 如果睇戲, blueray用hdmi直插tv, 那聲音用tv播?
我唔太肯定係咪每部blue ray player可以唔出audio, 不過唔得既. mute 0左 tv 既聲咪得.

>> 駁唔駁到去audio amp? 用component? 但我所知, HDMI唔係包埋聲嗎? 可以分出來的?
blue ray player analog output都會同時有聲. 不過你要確定部blue ray player 解到高清音效.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

喇叭方面去試下一隻叫 805s,
唔係太大隻的書架喇叭, 應該切合你的要求,
Amp可以試下一隻叫 "LX90" 又或者 "A1HD",
配埋Bluray機 "BDP-LX91",
效果應該不錯.

進階玩家

goodgleli,
謝謝, 不過....5-6k可以買到805s+LX90+BDP-LX91嗎?好像都超過預算呢?

星級玩家

既然玩唔到真5.1 ,不如考慮下模擬5.1 。
http://202.66.146.125/products_1_1.php?subcatID=106&brandID=6

進階玩家

各位師兄師姐,
今日有o的想法改變左, 但有o的位解決唔到.
我覺得自己睇戲重視畫面多點, 未來幾年都真係唔會玩5.1, 但成日聽歌, 我係唔係應該放棄onkyo 507/607, 買個2聲道amp? 再買cd player and speaker?

我的budget只剩$6000(HD LCD TV已買), 一對speaker 用左$3000.
剩低$3000, 係唔係可以買到連cd盤的2聲道amp? 有冇介紹?

但咁樣組合, 我解決唔到dvd機駁高清電視的畫質問題(冇upscaling, 當初諗607因為607有upscaling), 一係再買blueray DVD, 又要俾多3,4千...

點好, 定係用返607(~$4000), 加對speaker($3000)的組合算? 起碼有upscaling, 但我真係打算唔用5.1, 更加唔好講7.1...但呢個組合, 用607, 加舊DVD機playCD, 音色係唔係差好遠?

拜託各位~~~指導下小妹, 謝謝.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

喇叭方面去試下一隻叫 805s,
唔係太大隻的書架喇叭, 應該切合你的要求,
Amp可以試下一隻叫 "LX90" 又或者 "A1HD",
配埋Bluray機 "BDP-LX91",
效果應該不錯.
googleli 發表於 2009-10-22 12:50
淨係隻lx91都唔至5千啦比多5千都唔得
窮人.amp pioneer lx87   Wharfedale Denton 80th   center kef kht5005   surround bose       subwoofer sunfire hrs-12    sony klv-46v400a      PIONEER LX-55  SONY PS4  panasonic BDT320

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

goodgleli,
謝謝, 不過....5-6k可以買到805s+LX90+BDP-LX91嗎?好像都超過預算呢?
love_love 發表於 2009-10-22 15:06

慢慢黎... 逐樣upgrade...