設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ernietse

[私人收藏] 展示吓你嘅: 那些「發燒音響黑膠影音」年潮物或成長玩意

鑽石玩家

阻我儲碟者肥五十磅 世紀魔鬼赤貧碟二號

76 榮譽慈善家勲章

tlsk 發表於 2017-2-21 19:45
未有頭緒呢舊野用乜野來做,齋睇可當埋紙壓.

Msuper兄,制作的材料相當簡單,就是車一舊圓形木頭,在中間 ...

tlsk兄真有心機做手作仔,嘩,仲要注入矽膠( 返工係公司攞的 ? 唔會係矽膠鞋墊切出來呀!) 我原意以為係廢物利用, 所以睇極唔知係乜現成物品,睇來師兄有木工底播!除了舊木,我覺得其它材料可能是工作關系而隨手所得!

評分

參與人數 5威望 +120 金錢 +120 收起 理由
psb + 10 + 10 用家心得
窮小子 + 20 + 20 Msuper Ching ~ 晩上好。。。
dc903 + 20 + 20 有心情自制的潮物
ernietse + 50 + 50 凡事用創意諗諗,其實係一對好好用嘅成人恩.
tlsk + 20 + 20 都幾浪費時間,現在一定不會造!.

查看全部評分

鑽石玩家

Msuper 發表於 2017-2-21 20:17
tlsk兄真有心機做手作仔,嘩,仲要注入矽膠( 返工係公司攞的 ? 唔會係矽膠鞋墊切出來呀!) 我原意以為係廢 ...

Msuper兄,D材料全部響新填地街買...

仲有呢個係60年代制造嘅三角嘜唱頭,好巨形。

本帖可能會有更多會員優先看的內容

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

評分

參與人數 5威望 +110 金錢 +110 收起 理由
psb + 10 + 10 wow
窮小子 + 20 + 20 堅呀 ~
dc903 + 20 + 20 真唔簡單
ernietse + 50 + 50 呢對歡樂叮噹成人恩物夠絕!你幾時設計同製.
Msuper + 10 + 10 軟奶軟始(國語),三角嘜唱頭幾得意.

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

I found this TDK AD-type normal grade cassette tape promotional badge with CHECKERS  

チェッカーズ (Checkers): Song for U.S.A

Sally Yeh fans must know this song, right?

[youtube]73fsjM3104o[/youtube]

x

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
tlsk + 20 + 20 精彩報告
dc903 + 20 + 20 乾一杯,正

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

70年代嘅卡式錄音帶|仲大過2000年代嘅sony ericsson手機喎

x

評分

參與人數 4威望 +60 金錢 +60 收起 理由
psb + 10 + 10 精彩報告
dc903 + 20 + 20 原來都係ou,羊係TnC.
tlsk + 20 + 20 精彩報告
Msuper + 10 + 10 但係卡式帶又薄d 喎

查看全部評分

[img=240,180]http://i1268.photobucket.com/albums/jj562/ernietse/20181111_102154_zps2zgy6okj.gif[/im

鑽石玩家

dc903 發表於 2017-2-13 19:20
買咗咁耐,都未用過,開尼睇睇
發晒mold,原來像cd cleaner一樣,有個微型brush.

原來我都有張cd lens cleaner,印象中衹用過1-2次...

x

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
psb + 10 + 10 me too, used not often
Msuper + 10 + 10 tlsk兄, 呢只碟外紙盒發晒黃喎
ernietse + 50 + 50 why not use more? You have another kindr
dc903 + 20 + 20 都好夠心思,有多個語言

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

so so sad that George Michael and Prince have gone to heaven for their concert there

x

評分

參與人數 4威望 +50 金錢 +50 收起 理由
psb + 10 + 10 用家心得
Msuper + 10 + 10 當年係咪最多人勾上去書包裝飾呢.
tlsk + 10 + 10 精彩報告
dc903 + 20 + 20 wham nice design

查看全部評分

鑽石玩家

這應是第一代的釘脚!

x

評分

參與人數 4威望 +90 金錢 +90 收起 理由
psb + 10 + 10 精彩報告
ernietse + 50 + 50 如我係細路,見到呢啲避震腳實會黐喺個胸度.
Msuper + 10 + 10 師兄你貼呢個,DSH又有無窮想像恩物空間呢.
dc903 + 20 + 20 一定要加分

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

tlsk 發表於 2017-2-23 22:09
原來我都有張cd lens cleaner,印象中衹用過1-2次...

曾有hifi店提過我唔用好過用時, 即時唔敢買.

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
ernietse + 50 + 50 just use it if you cannot read CD / erro
dc903 + 20 + 20 用家心得

查看全部評分

還是好音樂最好.

鑽石玩家

kl122002 發表於 2017-2-24 22:38
曾有hifi店提過我唔用好過用時, 即時唔敢買.

所以我都唔敢再用了...

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ernietse + 50 + 50 just use it if cannot reading CD /error
Msuper + 10 + 10 齋睇唔用晒料喎,做第一個勇者都唔錯.
dc903 + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

Re ernietse
當年是甘講的,
有客話, 用過之後令個CD頭 (磁浮的舊馬機) 讀唔到, 又或者跳線, 去廠check到先知原來有兩條毛毛卡左D虛位到, 令粒lens 對唔到焦
當年我都有用緊舊馬機, 所以真係到家下都唔敢買同用.

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
ernietse + 50 + 50 我都聽過有維修師傅話要開機用酒精抹好啲.
dc903 + 20 + 20 精彩報告

查看全部評分

還是好音樂最好.