設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[投影機/幕] 投影機新手的迷思

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
      各位師兄師姊好 ! 小弟近來想加入投影用家行例,所以呢段期間不斷做功課 ,希望可以選擇到合適自己的投影機及幕,我的投影距離約3米 , 幕可用最大約100吋,視覺距離約8尺半, 以下有幾個方案  , 希望各師兄師姊比D意見小弟,感激感激!

1. 投影機用epson tw8200  , 幕用改90吋(因怕安裝後不足3米,投影不盡有白邊)

2. 投影機用BenQ  W1070+ , 幕用100吋( 其實我覺得佢投出黎都好靚  , 同埋唔算貴 ,不過我有朋友話BenQ易壞)

3. 投影機用Optoma  1080 ,  幕用100吋(最扺玩係佢,  不過画質不及上面兩部)

如果有其他好選擇請各位多多指點, 謝謝大家!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ahtau + 10 + 10 歡迎加入投投世界 ^.^

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Epson 8200
我都用緊,我投影距離2.8米,都係投90寸到

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
neo323 + 10 + 10 用家心得
ahtau + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

AMP : Denon AVR-X7200WA
Blue Ray : OPPO 93
EPSON EH-TW8200
KEF R700
KEF reference 202/2c
KEF T301
Velodyne SPL-1000 ULTRA

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jerrygel 發表於 2015-10-4 00:33
Epson 8200  
我都用緊,我投影距離2.8米,都係投90寸到

多謝師兄寶貴意見!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我用BenQ  W1070投影距離3米,投100寸.用咗一年多啲,係風扇大聽啲。

評分

ahtau + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

有大買大,我鏡頭到幕約2.8米多,110吋,剛好,120吋更好

評分

ahtau + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

HI FI 都唔好玩嘅*-*但又成曰買 ...

師兄用epson的話小心奶野!
要夾幕架!!
記得問清楚!!!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ahtau + 10 + 10 用家心得 , 可解呢 ?

查看全部評分

星級玩家

HI FI 都唔好玩嘅*-*但又成曰買 ...

用epson tw8200有D幕會睇到明顯既幕纹!
我就係受害者之一
小心小心!

評分

ahtau + 10 + 10 一定要加分 用家心得

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

chung01 發表於 2015-10-6 20:38
我用BenQ  W1070投影距離3米,投100寸.用咗一年多啲,係風扇大聽啲。

係喎,風扇聲都係考慮要㸃!唔該哂!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

~嘉輝~ 發表於 2015-10-6 20:43
有大買大,我鏡頭到幕約2.8米多,110吋,剛好,120吋更好

我視覺距離同師兄差不多,如果可以投100吋就最好,不過怕睇太快畫面自己頂唔順

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dtshd-ddhd 發表於 2015-10-6 20:52
用epson tw8200有D幕會睇到明顯既幕纹!
我就係受害者之一
小心小心!

都有睇過師兄嘅講述,請問師兄最後點處理泥?