設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: comicbar

[請教] 新手請教高清影音系統set up

白鑽玩家

~嘉輝~ 發表於 2015-9-30 15:43
呢個應該係老頑童~~愛玩左右互搏
所以建議你用 5100 推左邊~~89 擁右邊~~更上一層樓就 馬仔攪埋 ...

可以的話
105d行畫
lx88行聲
左眼LG平面偏光
右眼三星曲面主動
四個角擺齊JL/SF/SVS/Velodyne
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

MDLP 發表於 2015-9-30 15:53
可以的話
105d行畫
lx88行聲

唔著西裝~~著百家布~~

進階玩家

wondun 發表於 2015-9-30 14:56
I have similar case to you that I am setting up my first AV system with Marantz NR 1606.

I will go  ...

偉大… 同道中人呀師兄!!!!! 正share

進階玩家

~嘉輝~ 發表於 2015-9-30 15:15
E 仔蛋仔去 SHOWROOM 聽聽~~100呎空間還可以~~但聲帶點蒙
大啲起碼Q系~~~個個都話最緊要前置中置同牌子~~ ...

KEF Q vs mordaunt-short Aviano.. 邊套西裝好呢…
兩者區別係咩呢? 想做多啲功課先去試聽…

星級玩家

comicbar 發表於 2015-10-1 13:36
KEF Q vs mordaunt-short Aviano.. 邊套西裝好呢…
兩者區別係咩呢? 想做多啲功課先去試聽…  ...

最緊要有個上限 認為好就出手
(Post76 Android 手機版送出)
几靚的碟聽過二、三十次就会開始有抄豆聲,

進階玩家

Follow up:

呢幾日終於搵到時間又去八下聽下...
聽完有野唔明又想問一問..

最新諗法:
電視: Sony KD-49X8300CC
PS4
碟機: OPPO BDP-103D
AMP: LX58 (問題: LX59 同LX58個SPEC真係差少少? SALES叔叔好PRO咁話差唔多一樣...)
前置: KEF LS50 (問題: SALES叔叔堅持我買座地機咁細地方用會唔好聲太嘈同哂料... 真的嗎?)
中置: KEF Q200
後置: KEF E301
鴨毛: KEF E301 (問題: SALES叔叔話將佢斜上向天花差唔多位反射到梳化就得... 真的嗎?)

進階玩家

最後: 已買....

電視: Sony KD-55S8500C (其實近得滯大左DD... 死撑just fit中...)
PS4
碟機: LX58
AMP: LX59
前置: KEF R300
中置: KEF R200
後置: KEF E301

跟住問題出現了, 唔用BI Wire 用單線是常識吧?
咩性價比好既線材推薦? 到晒貨全部未駁........................................買線..買咩線....

申延問題:
1, 彩虹魚.. 爬完文即時決定...
問題係: LX58: 兩條魚,  
一條魚 -> TV, 另一條魚去 LX59...  去LX59條魚齋聲?
咁平時唔開AMP時就一魚走晒聲畫去電視, 開AMP時就一魚畫上電視一魚聲去AMP.. 咁係唔係最好?
定係一魚58去59, 一魚由59上電視好?

2, 彩虹魚可轉牛... 2A USB 電源就OK? 有無特別要求?

3, 蠢問題: Zero signal 插..  喇叭線58駁59就對了.. ?  插是但一個音訊輸入端子..?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄 e305沒咩指向性 我放天花效果都係一般 (加上我裝前左)
唔好諗用佢做反射 沒效果的
KEF LS50
Atoll IN200
Pionner N70A

進階玩家

放棄左反射了