設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[吹水] 整返個懷舊吹水帖先,無論係動畫、漫畫,玩具、小食...

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
等小弟抛磚引玉吹吓水先...

細細個未有海豹叢書時,係報紙檔只係買文風或海風出版的叮噹,當時記得文風係兩蚊,海風係三蚊...
網上借用其他師兄的圖片:
source from 阿憶天地 (http://blog.xuite.net/cheungyick/hkblog)

網上借用圖片

網上借用圖片

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

正, 助推, 雖然我冇得SHARE, 不過我都希望呢個PO可以變長命帖, 比大家緬懷一下~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

進階玩家

小瑟 發表於 2015-10-9 20:35
正, 助推, 雖然我冇得SHARE, 不過我都希望呢個PO可以變長命帖, 比大家緬懷一下~~ ...

又睇吓有冇師兄記得呢本睇住我大既雜誌?
記得以前為咗要早一日睇漫畫週刊,試過星期五特登去灣仔譚臣道少年廊買……
以前最鍾意係睇安達充既TOUCH……

source from 歌唱魂バンダシー (http://moronenemy.blogspot.hk/2007/04/blog-post_7476.html)

最後一期封面

最後一期封面

進階玩家

又講吓動畫先。對於我黎講,超時空要塞マクロス絕對係無可取代既經典動畫!
以前屋企人要返工唔俾我睇電視,結果將電視鎖入房度,要等佢哋放工返屋企開房門先有得睇。
所以就偷偷哋配鎖匙入房睇,仲為咗唔俾屋企人發現,用埋風扇吹住電視機機背,等冇咁熱……之後睇完又鎖返門……
其實諗返都覺得衰,但細個時冇咁諗,只係為咗要睇卡通片就乜都唔理……

不過講黎講去,超時空要塞マクロス真係我既至愛既動畫……大正!

呢啲capture screen真係好有味道

呢啲capture screen真係好有味道

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

我D A5size 漫畫搬屋時已損晒比人了

進階玩家

SonSon 發表於 2015-10-12 10:39
我D A5size 漫畫搬屋時已損晒比人了

A5size 漫畫?好似比較少見喎,多數係B6size……
印象中Apple Seed就好似係A5 size……
以前未有中文版時,我就係大丸、三越、松板屋、崇光呢啲日本百貨公司買日文版……
當時最記得係4算……一本360YEN既漫畫賣$14.4……
結果結婚搬屋,屋企人要我限時搬清……咁就掉晒……我諗都掉咗成5,6百本……
呢套都係我比較鍾意既科幻漫畫,不過去到後期唔係好頂得順啲畫風,結果就冇再追落去……

麻宮騎亜的Silent Mebiusサイレントメビウス

麻宮騎亜的Silent Mebiusサイレントメビウス

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

japanimate 發表於 2015-10-12 11:17
A5size 漫畫?好似比較少見喎,多數係B6size……
印象中Apple Seed就好似係A5 size……
以前未有中文版時 ...

Ching 你post叮噹個類港式翻版印刷 (相信當年係冇攞版權) 既咪全部都係A5 size薄裝版囉, 好似叮噹, 城市獵人, 貓眼, 天使心, 星矢, 北斗之拳, 龍珠, 山T女福星, 相聚一刻, 亂馬1/2, 一磅的福音都有出過, 當年好似$4 - $6一期, 青鳥同天龍係當年俵俵者, 不過有時會爛尾收場

進階玩家

SonSon 發表於 2015-10-12 11:50
Ching 你post叮噹個類港式翻版印刷 (相信當年係冇攞版權) 既咪全部都係A5 size薄裝版囉, 好似叮噹, 城市 ...

記得當年海豹叢書號稱有攞版權,所以就搞到其他出版社冇得出。
當然天龍、青鳥呢啲就肯定冇攞版權……
但亦都係咁,所以先有好多其他漫畫睇!

係度再講多套漫畫,呢套漫畫老實講,我會鍾意佢多過動畫版,因為漫畫啲公仔實在靚得多,特別係櫻姬
source from 我的漫畫時代 (http://daaaer80.blogspot.hk/2011/10/3.html)

海豹叢書封面

海豹叢書封面

櫻姬

櫻姬