設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pwong888

[AV擴音機] 新入手Marantz AV8802A

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

pwong888 發表於 2015-10-6 12:15
8802睇戲的立體感,低音的控制力,比8801都好好多,我現在都未裝好atmos, 分別都幾大吓,暫時是我玩過AV ...

好的謝謝!
Adam T7V

鑽石玩家

我之前用部8802A完全唔信audessy功能,因之前試過用reference mode好似有d壓縮感,所以基本上set去off位置玩到現在,直至尋日試隻john wick時,硬係覺得人聲比較偏厚(set full range)有d濛,而背景都比較渾濁同低頻有亂的感覺,咁中置試set去small,再試40,60hz比較,發覺有改善但感覺d聲又好似唔係好正路,之後再試set audessy去reference,flat,front by pass不停測試,最後選定了reference最合理,初時覺得低頻量是少咗,但背景聲多咗同細節清咗好多,之後再將音壓加番3db去聽,發覺用audessy確實減少咗好多房間注波同乾淨咗好多,低頻和超低都收得乾淨咗,而sub仔個phase先感覺至最啱,呢個係小弟初步感覺,希望能試多幾日再同大家分享。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
lookfrance + 10 + 10 一定要加分
pwong888 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

黑鑽玩家

jj3380 發表於 2015-10-6 14:54
我之前用部8802A完全唔信audessy功能,因之前試過用reference mode好似有d壓縮感,所以基本上set去off位置 ...

Ching 可吾可以分享吓你幾隻subwoofer, audyssey cal的時候有乜要注意。
Denon 7200 Sherbourn PA 7-350 power amp
Sony UBP-X800  Paradigm studio CC690 center
Martin Logan Descent i subwoofer
Mitsubishi HC8000 projector, 120寸Elite 透聲幕

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我之前用部8802A完全唔信audessy功能,因之前試過用reference mode好似有d壓縮感,所以基本上set去off位置 ...

係呀CHING,請分享下兩隻SUB的Setting要注意D咩
Adam T7V

鑽石玩家

兩隻718分别插8802a的sub1同2,而後面兩隻10"祗是比後面4隻surround作低音補償作用,駁法是由L surround同L surround back喇叭各出一組喇叭線去其中一隻sub的high pass 輸入,R的也如是,10吋後sub分頻就set去6-70hz  crossover,volume就可自己慢慢調。
718在auto cal時測sub仔volume時先將它們設定在85-86db內,然後先正式cal,cal完3點位後再將各channel加番5db,就係咁簡單。

評分

pwong888 + 10 + 10 用家心得
lookfrance + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

jj3380 發表於 2015-10-6 15:25
兩隻718分别插8802a的sub1同2,而後面兩隻10"祗是比後面4隻surround作低音補償作用,駁法是由L surround同L ...

明白,師兄你4隻SUB.......如果用大D單元的surround係唔係代表可以唔洗用後面兩隻SUB?  (我覺得大D單元未必取代到SUB) 謝謝!
Adam T7V

白鑽玩家

pwong888 發表於 2015-10-6 15:01
Ching 可吾可以分享吓你幾隻subwoofer, audyssey cal的時候有乜要注意。

唔洗心急
新15寸就真係有排煲
隨時頭幾個幾日會以為係壞咗
其實係未開聲起碼要涯返幾個禮拜

師兄你行兩隻更加難煲
因為兩隻sub仔cal完之後
個低音量唔會因此而雙倍
同一個量變成兩隻sub仔
反而有機會減半就更加難煲

比我就唔好心急
disconnect個SW1舊sub仔唔好郁佢個位
新Sub仔放前接SW2再Cal唱一排
了解下隻15寸單獨個性先

低音個phase唔用咪cal距離
改用手動去搵的話
我睇唔網上有乜具體方法去cal

其實今代Audyssey在7702/8802
比上代其實在phase都做唔少野
唔係非常準都可以話好準
除非屋企駐波太大
及太多反射聲影響測距

評分

lookfrance + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鑽石玩家

lookfrance 發表於 2015-10-6 15:35
明白,師兄你4隻SUB.......如果用大D單元的surround係唔係代表可以唔洗用後面兩隻SUB?  (我覺得大D單元未 ...

咁又唔一定,不過如果後置要大單元又高質嘅話,地方同價位又另一個層次,我呢d祗係有嘅就唔好浪費姐。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

當你由full range轉去40或60hz
其實十仔都要相應減番D db
十仔量冇變的話會低頻會蓋過左其他聲
因中置負責嘅野少左
十仔負責嘅聲又多左

自己屋企同器材就係甘較
唔同環境同器材擺位又會唔同
所以唔知啱唔啱

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lookfrance 發表於 2015-10-6 15:05
係呀CHING,請分享下兩隻SUB的Setting要注意D咩

其實都是做番基本野
先用av amp auto cal一次
然後再試清楚各喇叭和十仔的聲相
(聲同步去皇帝位)
唔好一味大聲就以為勁就可以
兩隻十仔是要比一隻更加細db

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)