設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: toybidder2008

[AV擴音機] p記McAcc設定一問

白鑽玩家

toybidder2008 發表於 2015-9-24 22:41
師兄,想再請教:
1.  喺auto mcacc揀keep SP system, 個Full phase ctrl 會冇咗,在哪可調教?

在auto mcacc下cal完keep SP system再cal多次Full band phase ctrl

cal完用Full band phase ctrl 會有off/on/full
一般on比off合理好多
除非你鐘意你d喇叭各有各發聲
但用full要注意
佢唔止幫你喇叭與喇叭對齊相位
連高中低單元與單元都互相對齊
這樣有機會改變你主喇叭個性
所以揀on定full就跟個人口味

[YoutubeHD]jm0GM-qImnI[/YoutubeHD]
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

toybidder2008 發表於 2015-9-24 22:41
師兄,想再請教:
1.  喺auto mcacc揀keep SP system, 個Full phase ctrl 會冇咗,在哪可調教?
2.  加大全部喇叭db,同加大master volume有乜分別?

師兄你可以自己做個小實驗
用試用你部手機駁個有vol掣active(電腦)喇叭(仔)
(a)手機大vol及喇叭細vol
(b)手機細vol及喇叭大vol
以兩個vol唔極端大及極端細計
做出同一音壓到底有乜野唔同 ?

黃金玩家

師兄,不好意思,小弟沒有電腦喇叭。可否指點一句半句分別?

白鑽玩家

toybidder2008 發表於 2015-9-25 14:19
師兄,不好意思,小弟沒有電腦喇叭。可否指點一句半句分別?

你前面校細Vol
後面開返大聲的話
動態就會被壓縮
你話爭幾個dB聽唔聽得出呀
喇叭表達唔到的話
聽唔出都有可能

黃金玩家

師兄,中秋節快樂。小為又想請教:
1.  Auto mcacc後,發覺10仔距離顯示比實際遠,level-12db,需要修改嗎?
2.  喇叭level約-5-至7db不等,用手機度大約有60零db。需要每隻喇叭推高level去到75db嗎?還是推高“ALL”嘅level?

白鑽玩家

toybidder2008 發表於 2015-9-27 23:20
2.  喇叭level約-5-至7db不等,用手機度大約有60零db。需要每隻喇叭推高level去到75db嗎?還是推高“ALL”嘅level? ...

師兄,追月快樂

先覆你第二點

喇叭level約-5-至7db不等
以加唔超過5dB為原則
當然用"ALL"推高會好d
因為可以每+0.5dB試上直至滿意

另外點解你會覺得
手機app度音壓會準過你AVamp ?
師兄你試download多幾個SPL apps
同一部手機唔同apps結果都唔一樣
相反同一個apps在唔同手機亦有唔同結果
Android機差異會好大
iphone/iPad會少少

白鑽玩家

toybidder2008 發表於 2015-9-27 23:20
師兄,中秋節快樂。小為又想請教:
1.  Auto mcacc後,發覺10仔距離顯示比實際遠,level-12db,需要修改嗎 ...

SUB仔cal完level-12db
即是你SUB仔個Vol開個太大
收細少少再用如下setting先再cal過
Cal要達到-5-7dB之間

首先要知道支Mic實際運作唔係測距離
其實係測訊號發出及接收時間
不過在顯示上將 => 音速x時間=距離

Sub仔距離顯示比實際遠是正常
因為隻Sub仔單元唔係用你部AVamp推
Sub仔內部後級發聲前有多組filter
phase/vol/Xover/EQ..
祇要處理上慢咗0.001秒
距離就會多咗34cm如此類推

所以唔好信果d無人流本地網
比錢上過幾個鐘攞張"多謝"証書
就教人用手揸音壓計
及用尺度sub仔距離

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
HenryYuan + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

多謝師兄賜教!{:9_428:}

黃金玩家

MDLP 發表於 2015-9-21 13:32
師兄你鐘情JMlab的話
就更唔應該用原機設定
個HiBit/sharp Filter/S-Wave

試過Full 同 Auto Cal完,覺得full, symmetry同all  ch adj分別不大,返而用front align聲底好似厚咗!但L/R只係入門雞喇叭。推高all嘅level竟然應用喺全部memory?!

白鑽玩家

toybidder2008 發表於 2015-9-28 19:49
試過Full 同 Auto Cal完,覺得full, symmetry同all  ch adj分別不大,返而用front align聲底好似厚咗!但 ...

如果你聆聽環境左右對襯的話
symmetry / all ch adj分別會不大
但front align是不會改變L/R條EQ
以音咪學learnL/R條曲線放返上其他喇叭上