設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 細路祥

[發燒碟] 黃凱芹[煇黃時期]發燒天碟

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Homme 發表於 2015-9-18 22:28
唔係奇唔奇怪,係唔健康。成名歌手要靠唱別人的歌才有銷量,不是很悲哀嗎? 唱一次半次show 下quality 還 ...

超認同呀!hahahaha佢地無口水歌連呼吸都會困難!{:9_407:}
pigpighung i o u

星級玩家

pigpighung 發表於 2015-9-28 00:31
超認同呀!hahahaha佢地無口水歌連呼吸都會困難!

好一句佢地沒有口水歌,連呼吸都困難。要俾個Like你!

進階玩家

覺得人聽太出,亦唱得太硬。蓋左啲音樂,亦突出左佢唱得好硬。
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

在唱片鋪試聽完畢,初步感覺係編曲、配樂仍以爵士樂為主但選的卻很多是小調歌曲(如情愛幾多哀、我是痴情無限等),因此有點間格不入。黃凱芹唱得好放卻沒有節制,加插很多奇怪add lip(如呀、啊、丫等),增加不少沙石。其實如果佢將歌曲正正經經地以原有編曲重唱,以其雄厚富感情的聲線,相信已經好好聽。現在穿著西服做大戲,有點吃力不討好。(個人初步意見,聽多幾次再印證)。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
spencerchan1 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

科林玩家

聽了很多遍後,個人最喜歡的三甲之選:
1) 有誰知我此時情
2) 今天我非常寂寞
3) 我是痴情無限

科林玩家

2003987 發表於 2015-9-26 22:11
我都好喜歡聽黃凱芹唱歌,基本上都聽齊,之前佢嘅三部曲其實全部都好正,唔知點解天王時代搞成咁,
好似 ...

《Kings Cross天王時期》中有幾首特別好聽,個人最喜歡是:

1) 誰會記得我
2) 如果我有事
3) 再會了

誰會記得我 和 如果我有事 越聽越有味道!!

科林玩家

Homme 發表於 2015-9-18 19:02
唉,佢都要唱口水歌,不如重新演繹自己hit 歌啦(不過唔好以Jazz編曲唔該!) ...

如果有得選擇,口水歌並不是他自己的選擇! 詳情請到他的微博中細看他的長博文--因果之歌!

剛發現由九月下旬開始,他開始活躍於微博(幾乎每天都有更新微博),除了喜歡他的音樂、歌曲甚至文字的師兄們,可以去關注他,藉著追看微博上的文字(尤其是他的長博文),可更明白和知道他的所思所想!!

Chris的長博文連結: http://www.weibo.com/p/1005053969797244/wenzhang

順帶一提,如果有師兄們打算去看他於十一月大會堂所舉行的音樂會,請到訪以下兩條微博連結,回答有關於Chris詢問大家對新碟的三首心水之選!

http://www.weibo.com/3969797244/CCNrBhexA?from=page_1005053969797244_profile&wvr=6&mod=weibotime&type=comment#_rnd1443766405926

http://www.weibo.com/3969797244/CCRgHbnRg?from=page_1005053969797244_profile&wvr=6&mod=weibotime&type=comment

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
spencerchan1 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

科林玩家

Homme 發表於 2015-9-29 22:34
在唱片鋪試聽完畢,初步感覺係編曲、配樂仍以爵士樂為主但選的卻很多是小調歌曲(如情愛幾多哀、我是痴情無 ...

談到沙石/ad lib,獅子山下最沒有沙石/ad lib的!! Chris唱獅子山下唱得好淡淡然,好自然,完全並沒有OVER,也沒有哭腔!!

至於一首歌是否有沙石/ad lib便一定是不好,其實不一定的,有時都可以是好的,至少是創新一點和重新演繹者的風格,不過其實都要視乎唱的是甚麼歌曲和有怎樣的編曲!

近年似乎Chris在唱某些歌曲時的唱腔有少少粵曲粵劇腔似的,先有山伯,近來這張碟就有舊夢不須記! 山伯是Ok的,但舊夢不須記中,他唱腔較中國化,就有些不配合(因編曲是Jazz,很西化)!

星級玩家

頂唔住隻倩女幽魂o既編曲呀!

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

CPU 發表於 2015-10-2 19:36
頂唔住隻倩女幽魂o既編曲呀!

衣隻係全碟最差、但又故佢唔到會編成咁。好有意外。不過唔希望再有.⋯⋯⋯⋯