設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[DAP播放器] 鐵菊 PAW 5000 新手聽感

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
星期六行廣州耳機展,臨六點收檔前入手鐵菊 PAW 5000,
禽日煲下機無細聽,煲左估計10小時唔夠{:9_438:}
因為未搞清楚用法,機器放低play歌會一小時(估計)左右後mute左…
今日就同沿用的DX50比較一下,由於本人無2.5 TRRS耳機,DX50亦唔support,
所以全程用同一3.5mm 耳機,同一張MicroSD上同樣曲目作試音。
PAW5K設定:Low Damp / High Gain / 無用ATE或PMEQ
DX50設定:Mid Gain / 無EQ

先講三頻,PAW5k高頻較為收斂有D曚,人聲中頻厚度做得好好,低頻有彈性量感足有凸。
DX50高頻明亮D,但屬過火同侵略性了,中低頻則有一段距離。
印象最深應該係一首獨上西樓口琴,DX50音色混濁無光澤唔似口琴…PAW5K有畫面得多了。
台型場面DX50稍微深闊D,人聲後D,PAW5K較為埋身。
分析力PAW5K上一兩台階,底噪方面兩部都同一水平低不可聞。
DX50較優的是三段增益夠靈活,同軸Dig out(個人喜好),推力亦比PAW5K大D。
所用的64GB 咭放左61GB歌曲,DX50掃描用左2分12秒,PAW5K用15秒掃完!
另手上DX50有一個問題:開機有爆音關機有雜聲,每次開機必須先甩開耳機,開機入介面再插耳機,非常討厭…
對比下,PAW5K支援籃芽、光纖、平衡耳機、USB3.0,
少見的高低Damp同獨門ATE/PMEQ(呢個EQ其實幾好玩,大家試機要玩玩),
PAW5K操作同開關機的確好快,死機就昨晚試過一次,reset後無事。唱片封面暫時未用到,要再查查資料。
感覺DX50始終面世有一段日子,明顯被比下去。
PAW5k機細又輕,功能音色同價位上交足功課,成功負起本人上下班坐車娛樂大使一任。
感覺上PAW5K聽流行曲應該幾適合,絃樂可能要用耳機遷就一下,大棚野就…

最後上圖:

新歡舊愛

跟機塑膠夜壺…其實都幾好聽

就係呢張萬惡的易拉布…

顯示模式一

顯示模式二

顯示模式三(封套顯示唔到…)

死機畫面!

同場加映

評分

參與人數 3威望 +45 金錢 +60 收起 理由
sirob + 10 找到好價錢
iamsocheap + 10 + 10 我鐘意有死機畫面XD
hiyori + 35 + 40 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

睇嚟N5有對手啦!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

的確是 N5 的至強對手。 要我2選一,我也選唔到

專業玩家

t1174 發表於 2015-9-14 17:21
的確是 N5 的至強對手。 要我2選一,我也選唔到

大佬你用緊個D同呢部比…

如果你運動用的話,我會推呢部又輕又細又平
重有個sport mode啱晒(雖然唔知點用/有咩用)

黑鑽玩家

有冇說明書睇下 sport mode 是乜東東?
也想知個 bt 有乜用?

專業玩家

t1174 發表於 2015-9-14 18:03
有冇說明書睇下 sport mode 是乜東東?
也想知個 bt 有乜用?

爛芽功能同手機差唔多,可以連接耳機/小喇叭之類,加埋跟機運動臂帶同下面所提的TFF,
睇得出樂圖打造呢部機目標係一部運動隨身聽。所以比大部份同級播放器輕巧亦不意外了。

至於個運動臂帶裝上PAW5K係非常穩陣,正常運動相信飛甩的機會唔大。

官網上說明書/Firmware都欠奉{:9_406:}

Sport mode搵到網上資料如下:

跑步机上不听点什么很容易感到枯燥从而造成对跑步的烦闷心理,所以现在越来越多注重健康的人群开始纷纷戴上耳机,随着“嗨曲”的节奏一起动起来。笔者近日开始健身也有类似的心得,如果歌曲的鼓点恰好能落在跑步的节奏上,那效果真的让人斗志昂扬,一切疲劳都一扫而空。所以在类似网易云音乐这种音乐社交类App上充斥着大量不同BPM的跑步用歌单,都是用以跑步时起到辅助的作用。然而乐图却抓住了这个市场需求,为PAW 5000加入了名为“运动模式”的新模式。其中拥有节奏可调功能,命名为“自由节奏”(TFF)。任何歌曲或音乐都可以0.5%为最小单位进行均匀加速或减速,这样就能轻松调节音乐节奏直到与跑步的节奏同步。乐图曾宣布PAW 5000会拥有与其配套的健身臂带,可谓考虑十分周全,只是目前还不知道臂带是会作为标配配件附送还是需要单独购买了。
來源連結

黑鑽玩家

這個功能好有趣,而且好像好創新 wor

鉑金玩家

恭喜

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

我原本也有打算這一部....覺得簡單細部有藍芽...而且聲音不俗及操作方便.....但在香港找到的價錢比樓主找到的貴很多(可能在內地音響展才找到這價錢)....而且語言只有簡體中文及英文可選擇.....使我沒有購買......使我還在尋找DAP中.....

專業玩家

sirob 發表於 2015-9-16 11:20
我原本也有打算這一部....覺得簡單細部有藍芽...而且聲音不俗及操作方便.....但在香港找到的價錢比樓主找到 ...

淘寶官網公價2099人仔,可以考慮下。
介面的確係只有英文/簡體,但出繁體中文歌名無問題,我用英文介面都OK。
最唔滿意應該係唱片封套支援,暫時重未試到正確方法。同埋網上都話個顯示效果唔好有期望。