設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: loklok31

[訊源] 改Oppo 103D全電池供電及改OCXO Clock

黃金玩家

loklok31 發表於 2015-9-16 18:48
LM317 + LT431簡單電池線性

師兄, 請問何處購入 0.1% 1/4w resistors ?   pls pm.  thanks.
TL431 誤差都唔細。
billy

星級玩家

billymud 發表於 2015-9-16 23:09
師兄, 請問何處購入 0.1% 1/4w resistors ?   pls pm.  thanks.
TL431 誤差都唔細。
...

電阻都係鴨記華輝

淘寶呢粒好似好正咁
VISHAY RNC90Y RS92 M122H金属箔/低温漂/军工/无感电阻(内详) http://b.mashort.cn/S.ZWyB09?sm=b03276 (

因為用水電,所以波動比較小,已經好安靜,最緊要係“平“

黃金玩家

loklok31 發表於 2015-9-17 06:34
電阻都係鴨記華輝

淘寶呢粒好似好正咁

唔該哂。
華輝有 +/- 0.1% 電阻賣? ..... 去 look look ....
billy

專業玩家

loklok31 發表於 2015-9-16 14:38
在google打“”oppo 103d mod pdf“”第一個就有得Download個 pdf,內有圖文並茂輸入輸出位

thank you Ching... Google 唔到您指的文件, 但搜到www.oppomod.com 的 clock install 文件...
謝謝...

係唔係要掉咗X2, C140, C19, R61, R33 的電容, 電阻?

星級玩家

對,去掉電容電左就切底一點,唔去都可以

星級玩家

billymud 發表於 2015-9-17 10:34
唔該哂。
華輝有 +/- 0.1% 電阻賣? ..... 去 look look ....

sorry,攪錯了!華輝得+-1%,+-0.1%就真係要再搵,一定好貴

專業玩家

loklok31 發表於 2015-9-16 18:48
LM317 + LT431簡單電池線性

Thanks!

是不是用電芯供電?   
您的圖裡, 看不到

仲想請問下這裡的厄流線圈, 有乜用?

星級玩家

anthony88 發表於 2015-9-17 11:22
Thanks!

是不是用電芯供電?   

用這粉電,鴨記差不多每間電子鋪都有,只是牌子不同

如果15v的,就用2舊粉電變24v再降壓,但會浪費一點

而5v的就用一舊12v粉電的

3.3v就用6v粉電,但我都喜歡用12v,因為6v減3.3v只得2.7v,出黎嘅聲無咁好,用12v浪費一點,但聲好啲,而差電有排用,可以差好多次都無問題

差滿,睇成3,4套戲都無問題

而電池因為化學作用,會有高頻雜訊,厄流線圈有過瀘作用,試過好幾個數值,太大會無晒高頻,用10uH我覺得剛剛好,其實可以唔用或放不同位置如降壓之後及不同數值,到時你可以和大家分享一下

黃金玩家

loklok31 發表於 2015-9-17 11:18
對,去掉電容電左就切底一點,唔去都可以

師兄,原板 xtal 身邊果D 幾十p 既 smd caps ,一般摩clock 都必定拆走個喎。
billy

專業玩家

loklok31 發表於 2015-9-17 16:24
用這粉電,鴨記差不多每間電子鋪都有,只是牌子不同

如果15v的,就用2舊粉電變24v再降壓,但會浪費一點

thank you Ching.

明白哂, 謝謝