設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: gerlun

[請教] Atmos 唔用enable,唔上天花

鉑金玩家

我上面有4隻TIM,又係MIRAGE,又係想學你咁玩,
無鴨毛可以當FRONT HEIGHT加7.1咁玩,有鴨毛就玩住先,
不過新機未出未實際TEST過,唔知D聲會點。

不過咁整對喇叭唔知向上好定向下好

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

一般家居喇叭掛天花,真係批核過幾關有難度,假如放係前LR頂,果種反射設計喇叭,有無師兄試過?有無掛天花一半功效?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實都冇問題的, 我記得ATMOS其實係好多不同位置都可以比你SET喇叭的, 而師兄你呢個玩法係 DOLBY果邊都話過係OK冇問題的, 因為香港地方真係細, 其實係四隻角整返四隻喇叭呢個玩法部AMP會自己識計返位置同同應該出既隔離做返個DELAY的, 同埋其實呢個玩法仲有一個超正既好處..........就係可以玩埋AURO 3D, 早幾日同JAMES傾開佢話香港反而岩玩 AURO 3D, 因為係放返四隻角已經玩得最基本既AURO 3D了~~~

如果我唔係申請唔到批文係沙發隔離放對喇叭, 我都學你咁整了, 再加埋係前牆整多對 F.H 喇叭, 咁就GOOD哂啦, 依家我只係申請到係前置加多對喇叭, 做個5.1.2炸~~~~~

不過用OMD-5來玩又真係唔係好岩的, 因為 ATMOS又好AURO 3D都好, 喇叭有指向性係DOLBY方面既建議要求呢~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

neve 發表於 2015-9-13 11:44
一般家居喇叭掛天花,真係批核過幾關有難度,假如放係前LR頂,果種反射設計喇叭,有無師兄試過?有無掛天花 ...

有音效, 但果份聲向既壓迫性始終都出唔到, 所以我都申請緊前面整多對喇叭!!! 但..........中央仲考慮中, 我決定搵日自己....
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

小瑟 發表於 2015-9-13 12:28
有音效, 但果份聲向既壓迫性始終都出唔到, 所以我都申請緊前面整多對喇叭!!! 但..........中央 ...

白鑽玩家

gerlun 發表於 2015-9-13 01:27
Thx ching
想問下呢啲掛架喺邊度買?
點鑲隻喇叭落去?

頭先行過鴨記見到再臂都有
自己拆隻OMD出去配

老實講心理上掛牆安全過鑽天花
你同老婆話想掛牆或掛天花
其實效果都一樣
但邊樣易攞批文呢?

2015-09-13 17.32.05.jpg
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

白鑽玩家

小瑟 發表於 2015-9-13 12:23
其實都冇問題的, 我記得ATMOS其實係好多不同位置都可以比你SET喇叭的, 而師兄你呢個玩法係 DOLBY果邊都話過 ...

其實OMD-5同號角比又點算高廣散呢?
所有大規模dolby atmos studio都用號角monitor
atmos 祇針對 Bipolar/ dipolar /tripolar 唔啱用啫
當時OMD做宣傳根本就有d誇大

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

銀級玩家

MDLP 發表於 2015-9-13 18:46
頭先行過鴨記見到再臂都有
自己拆隻OMD出去配

thx ching

星級玩家

MDLP 發表於 2015-9-13 18:52
所有大規模dolby atmos studio都用號角monitor
atmos 祇針對 Bipolar ...

同意 x2

自己也是OMD 5 用家。

聽歌:淘寶膽前,永恆之音合併機,Creek 50CD
睇戲:LG 65UB9500 Denon AVR-X4100W
            F:Elac 244.2 C:Epos Elan 20 Sur:Mirage OMD 5
            Atmos:Atlantic Onkyo Sub:Sunfire HRS12

銀級玩家

MDLP 發表於 2015-9-13 18:52
atmos 祇針對 Bipolar ...

OMD 5 用家x2,  I dont' think a big problem in ATMOS
前置:mirage omd15
中置:mirage omdC1
後置:mirage omd5
FH   : kef t101
MT :  kef t 101
Sub : SVS PC12-Plus
AV amp : Onkyo TX RZ1100
Power Amp : Parasound A23, A52
TV : Sony X8500d