設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[討論] 話說origin D野...

1萬

白鑽玩家

老而不

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日得閒上去, 剛好又做特價. 最低3折

戰地風雲4 HK$80.00
戰地風雲:Hardline標準版 HK$171.60
闇龍紀元:異端審判數位豪華版 HK$219.60
闇龍紀元:異端審判 HK$171.60

話說之前還是不停以8折出售, 但家下未到11月尾就搞大折
到底Origin 的game有無問題ka1?  
還是好音樂最好.

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果有join到EA Access的話,哩啲BF4, Dragon Age都係唔洗錢嘅。之前睇EA財報好似話暫時最賺錢的platform係PS4,緊接係PC然後XONE...

同樣的EA舊遊戲PS4版出面街可能仲賣緊二三百蚊,而且仍然有一定市場,至於PC的,數字版需求比實體版要大,如果Stream可以經常打折促銷,咁那怕兩者係賣唔同的遊戲,Origin的存在價值可能真係要靠這種常規的降價黎維持。最後到XONE,銷售額拍唔住PS4,所以推出EA Access哩種放題式的訂閱服務,一黎就算所有XONE玩家都肯subscribe,損失極都有限(何況一訂閱意味住同二手絕緣),二黎又可以試水,睇吓有關模式work唔work,三黎又可以繼續與其他平台合作宣傳遊戲的情況下,又唔怕得罪XBOX玩家。(e.g 黎緊隻《Star Wars Battlefront》, SONY雖然包起咗宣傳,但EA Access的玩家卻可以提早入game)

早四/五年啲人間唔中就話: "EA好快收皮,睇吓人地Ubisoft, 2K, Activision幾咁來勢洶洶",哩家睇返感覺EA仍然係最識賺錢果間公司,最緊要係有平靚正game玩,對玩家黎講永遠都係好事。

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

@肥狗仔@ 發表於 2015-9-10 17:18
如果有join到EA Access的話,哩啲BF4, Dragon Age都係唔洗錢嘅。之前睇EA財報好似話暫時最賺錢的platform係 ...

EA Aceess 比SONY拒絕左,因為會同Plus重複,好可惜!

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

阿定 發表於 2015-9-10 17:26
EA Aceess 比SONY拒絕左,因為會同Plus重複,好可惜!

純粹想賺盡佢

X1金會員啲function唔會比plus差(送嘅game惦唔惦另計),如果佢賣到好似PS4咁我相信MS都未必肯開綠燈。遲吓X1向後兼容開放後EA Access會俾啲會員玩返X360嘅game,到時候相信EA Access會更難打進SONY主機,始終PS NOW...

1萬

白鑽玩家

老而不

@肥狗仔@ 發表於 2015-9-10 17:18
如果有join到EA Access的話,哩啲BF4, Dragon Age都係唔洗錢嘅。之前睇EA財報好似話暫時最賺錢的platform係 ...

EA Access是最騙錢的東西, 一個月已US$39. 但買斷一個game有時也不用這麼多錢.
一只game...講真, 日日打工, 上網, 返家再做公司野, 假日出下去外面, 做運動, 一個月打機的時間好似我甘樣計落有100小時已偷笑. 舊的game更會慢慢扣折, 如果我不是全職打手的話就真是沒什麼用了
話說我都疑惑WOW是不是因為甘樣而令長期訂玩人數下落.

話說最迎不少softwar都行月訂mode, 由adobe, MS Office都係一樣. 有朋友用緊Adobe cloud, 用左一年之後已尖叫, 原因是月月幾百月元, 真是已一套常用PS 的一半.

之前覺EA game 值得是因為好難特價, 家下特價得太密, 好似唔多值得去買.

還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2015-9-10 19:34
EA Access是最騙錢的東西, 一個月已US$39. 但買斷一個game有時也不用這麼多錢.
一只game...講真, 日日打 ...

USD39一個月? 我地係講緊同一個EA Access嗎? 一向都係5美金一個月而已。
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

@肥狗仔@ 發表於 2015-9-10 21:01
USD39一個月? 我地係講緊同一個EA Access嗎? 一向都係5美金一個月而已。
(Post76 Android 手機版送出) ...

咦!? 原來係港紙
見佢打英文仲以為是美金
還是好音樂最好.

黃金玩家

kl122002 發表於 2015-9-10 21:09
咦!? 原來係港紙
見佢打英文仲以為是美金

其實都唔係話哩種月費模式係最抵玩。始終pc唔洗比咩live/ps+會藉費用,而EA Access現階段只係xone獨有的一個服務,好難比較。只係我覺得EA Access又好, adobe cc又好,收錄的軟件多唔多會決定個服務抵唔抵用。如果只係得隻need of speed, 一個月39蚊都算貴。 我幾年前買一個photoshop cs6可能當佢六千蚊到八千一個license,  哩家cc包哂ps, ai, pr, ae, au哩啲一年企業版訂閱可能四五千倒,買單一的軟件千幾二千蚊。當然如果有得揀我想買full time license多啲,不過喺哩種風氣下我都唔覺得係獅子開大口。主要視乎係咪有需要, EA Access,  live,  plus送的遊戲都唔係跟一世,但哩一代機可能得七至八年命呢。
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

白鑽玩家

老而不

@肥狗仔@ 發表於 2015-9-10 22:30
其實都唔係話哩種月費模式係最抵玩。始終pc唔洗比咩live/ps+會藉費用,而EA Access現階段只係xone獨有的 ...

或者了, 不過日子一用得耐, 會發覺真係有D野幾搵笨. 多野+俾少少錢之不過是消費心理. 倖多縛個月, 發覺自己不如簽帳分期就full pay左個full license了 .

又用返adobe cc樣, 每個月俾少少錢好似有好多野, 不過實際是甘根唔會用得著全部. 也因此唔見得好有用 我記得CS6的master  collection 幾萬蚊一個licence, 又要倒轉問 : 因為你要做的工真係要成set用, 所以呢幾萬蚊是預左俾的, 你可以一用用成好多年, 又同樣你穴係要用齊full set的話...只是我不覺得會是一個入門打工仔追求吧?  也因此Adobe又有designer suite等平少少的package來滿足不同人的需要.

我自已都有用緊Photoshop, 由ver.7 一直用, 隔代入手, 最後在CS6快出時入CS5 extend, 所以以入一只的價位入足兩只version (這是adobe的絕對好service!), 好抵
還是好音樂最好.