設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: mankit9998

[討論] 我終於等到你!(JBL 4344M)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

mankit9998 發表於 2015-9-12 22:44
我對4344m好似幾靚仔吓,我覺得似原裝,師不如幫下眼。

IMG-20150912-WA0054.jpeg IMG-20150912-WA0056.jpeg

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
oldappletree + 10 + 10 好新淨!
阿姆羅 + 10 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

可唔可以pm我係邊道入手同价錢

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

James1967 發表於 2015-9-12 23:15
可唔可以pm我係邊道入手同价錢

ssp 28k可能貴咗d但我真係好鐘意,我應該會用一段好長嘅時間,個人覺得呢個價係直嘅,二手野真係幾睇你自己有幾鐘意,希望可以比到你作為参考意見。(因為再大d就唔我比入屋,還有4344可能會再好聲d)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

James1967 發表於 2015-9-9 09:47
C兄對JBL 好靚仔喎,咁正嘅好嘢喺邊度入手,有地方玩佢真倩霧死人,幾時出包膠?  ...

聽咗咁多日終於夠膽出埋個包膠,應該話我對4344 m有咗進一步了解,首先發現係喇叭本身對任何改動都極為敏感由其係線,因為我返黎已經係無jumper只係得條金銀線,我搵咗條單枝鍍銀換上去,即時好似變型金剛咁,高音同超高音都完全唔同晒,輕,飄,通透,尾音都好聽咗清楚咗,結他鋼琴都好夠真實,人聲夠立體定位準確,底音快,實又有彈性(可能係用鍍銀線關係),再搵個機會整條紫銅線唔知會有乜反應呢,另外佢都算係幾佰搭下,我仲有部sonicftontries sfs 40試過推佢,人聲甜中底頻夠厚,好有膽味,每日都一定要聽下先舒服,就算係得半個鐘都好……不過都係好多晚都聽到4,5點先停到……………………陳奕迅(計劃了 照做了 得到了 時間卻太少)
IMG-20150913-WA0009.jpeg 多謝收看,特別多謝比過分我嘅師兄們……完

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
ctmk + 10 + 10 用家心得
衰仔樂園 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

謝謝,精彩的包膠

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
mankit9998 + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

阿姆羅 發表於 2015-9-12 22:42
師兄,是個人口味不同吧

Thanks!

專業玩家

mankit9998 發表於 2015-9-13 04:52
聽咗咁多日終於夠膽出埋個包膠,應該話我對4344 m有咗進一步了解,首先發現係喇叭本身對任何改動都極為敏 ...

Jbl monitor 類都是對線材器材敏感的喇叭,聲音會直接反映他們的特性,我則仿效好多日本人玩jbl的配搭,部份位置用上Belden 8412訊號線,喇叭線則用上Belden 9497或8471,awg介乎12-16,出來的聲音剛好,有厚度之餘也不會慢聲,「修正」了horn咀和中音較容易光輝的部分,最緊要以上線材非常便宜,其他位置或器材按自己的口味配搭

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
衰仔樂園 + 10 + 10 用家心得
mankit9998 + 10 + 10 有用心得

查看全部評分

專業玩家

mankit9998 發表於 2015-9-13 01:53
ssp 28k可能貴咗d但我真係好鐘意,我應該會用一段好長嘅時間,個人覺得呢個價係直嘅,二手野真係幾睇你自 ...

最緊要入到心頭好,又不是貴成倍入,師兄日日聽咁多咩都值番晒

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

阿姆羅 發表於 2015-9-13 12:24
最緊要入到心頭好,又不是貴成倍入,師兄日日聽咁多咩都值番晒

真係越聽越鐘意,有人鐘意買錶,有人鐘意玩車,買錶可能會開心幾日,玩車可能要0-100km三秒先有驚喜,買到自己心頭好就日日都有驚喜,希望呢個感覺能夠耐一點,咁樣就一點都無買貴了。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

James1967 發表於 2015-9-13 09:05
謝謝,精彩的包膠

謝謝你嘅收看,多謝你嘅加分!