設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[黑膠] 黑膠唱機問題

科林玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
大家好

有位長輩留左部好舊嘅黑膠唱機比我,型號係Technics SL-23,一直都好好無咩特別問題,但最近部機好古怪

1) 第一首歌永遠播唔到,一落唱針,就只重覆播其中一小段,好似CD跳線咁
2) 要撥去第二首歌左右先可以正常播
3) 最近買左套有Phono輸入嘅AMP,但唔知點解聽到D聲好拆,好"盟" (AMP: 天龍UPA-F07)
4) 當換第二隻碟聽時,又會好似CD跳線咁,每論撥去第幾首歌情況都一樣,要再調較唱臂尾嗰個壓針(好似係?)先會好D

我對黑膠完全唔識,之前一直無問題,可能因為搬屋,郁過部機,我上網睇過,可能要再調較壓針,但我完全無概念點調,所以想請教呢度各位前輩再而搵到解決方法,部機係我一個好專敬嘅長輩留比我,我只求佢可以正常運作就可以,音色沒有要求

問題可能有D抽象,先在此多謝各位,謝謝
小弟的Cheap嘢
Amp: Denon UPA-F07
CD Player: Denon UCD-F07
Phonograph: NEC AUP-8000E
Speaker: Castle Durham 900

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

小弟都係膠膠新手, 不過樓主情況小弟有經歷過:

1. 第一首歌係咁跳, 因為隻膠太尤魚太彎, 搞到支針係咁跳; 又或者要唱臂循軌既校準有問題, 可能要搵protractor;
2. 入AMP好拆聲, check吓唱頭係MM定MC有無錯gain, 唱臂線有無ground到, 或者唱頭干擾太大, 試吓用手指按吓唱頭上面(唔係針呀), 聽吓有無分別;

睇吓有無高手CHING再幫到你~~!!

科林玩家

多謝你回覆

唱臂循軌上網睇應該係指針壓,我個唱頭係M55E,唱針係N55E,針壓0.75 ~ 1.5 grams,之前一直係2 grams,我見無問題,所以一直無理

至於第二點,我試過手動將支唱臂按落多少少,出嚟效果真係好好多,但一放手又拆同跳
小弟的Cheap嘢
Amp: Denon UPA-F07
CD Player: Denon UCD-F07
Phonograph: NEC AUP-8000E
Speaker: Castle Durham 900

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

蔣望程 發表於 2015-9-4 11:51
多謝你回覆

唱臂循軌上網睇應該係指針壓,我個唱頭係M55E,唱針係N55E,針壓0.75 ~ 1.5 grams,之前一直係 ...

小弟講既唔係針壓, 比個post你望望:
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ;page=16#pid3382875

再比多段你睇關於overhang:
http://post76.hk/forum.php?mod=r ... 5&fromuid=12237

另外, 如果你針壓已經set做2.0但都係要用手再壓多少少先落實到針, 有可能你VTA太高都唔定, 又或者你本身未balance(set 0gram時), 要check清楚~~!! {:9_423:}

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

蔣望程 發表於 2015-9-4 11:51
多謝你回覆

唱臂循軌上網睇應該係指針壓,我個唱頭係M55E,唱針係N55E,針壓0.75 ~ 1.5 grams,之前一直係 ...

原裝唱頭唱針Tracking force 係1.75 +- 0.25g
Cartridge weight range 13-17g
跟說明書重設一次

Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3