設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Diazico

[AV擴音機] Yamaha RX-A3050 Open Box

黑鑽玩家

akira11092 發表於 2015-9-1 23:22
師兄既然 Atmos 配合唔到 YAMAHA 絕技 DSP, 點解唔揀 5100 呢 ?
無用後級或價錢問題呢 ? ...

其實我都唔知佢唔可以用atmos 去加工,第一次玩Yamaha 所以想試一下DSP,真係唔錯,我間電視房得三米三乘三米五仲要係開放式,我個女好怕我嘈,所以唔加後級,夠用就得

黑鑽玩家

banjo 發表於 2015-9-2 02:34
恭喜晒又有新機玩, 其實要呢部機仔要派晒咁多隻喇叭, 的確又幾吃力.
不過如果你加後級黎玩, 保證當堂唔同 ...

用緊5.1.4,間房唔夠大,夠用就得

黑鑽玩家

Rakehell 發表於 2015-9-2 11:02
用過Y記就知係正野!
如果有後級,咁就力水環繞都會做得好喇。
DSP 而家變成我既default setting, 聽dolby  ...

我多數用sci-fi ,間中轉adventure ,其實分別唔大,可能低頻或高頻有唔同,慢慢試。 仲有cling, 聽演唱會用邊個DSP好?

黑鑽玩家

xianglan 發表於 2015-9-2 11:44
Ching-how many speaker 'plug' totally?? (only 11 plug ?) if is meaningless for 'ATMOS'  = ...

下面5.1,加多上面4個,如要11.1,就要加多一部amp,不過我間電視房唔太大,5.1.4夠哂

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
xianglan + 10 + 10 絕對認同
~嘉輝~ + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Diazico 發表於 2015-9-2 15:01
下面5.1,加多上面4個,如要11.1,就要加多一部amp,不過我間電視房唔太大,5.1.4夠哂 ...

認同~~唔係一味多喇叭就好~~玩得唔好啲聲炒埋一碟~~

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Diazico 發表於 2015-9-2 15:01
下面5.1,加多上面4個,如要11.1,就要加多一部amp,不過我間電視房唔太大,5.1.4夠哂 ...

Ching-oic

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

~嘉輝~ 發表於 2015-9-2 15:11

Ching-you don't know means by 'ATMOS' la! that's hard to go properly at home.

鑽石玩家

76-FC 黑鑽石勲章

黑鑽玩家

xianglan 發表於 2015-9-2 16:20
Ching-you don't know means by 'ATMOS' la! that's hard to go properly at home.

其實要裝天花喇叭已經難啦,好大工程

黑鑽玩家

~嘉輝~ 發表於 2015-9-2 15:11

我可以用LX73來推4個presence,而下面7.1係可以,但個影音櫃故唔到咁多機,無謂攪咁多,反正而家都OK