設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: sanjoe

[討論] 信和 二手音樂軟件 (CD和LP)

1萬

白鑽玩家

老而不

又轉過鋪, 講下第2家吧?
唔知有無人寺過地庫, 某家動漫玩意度旁的2手碟鋪(好多日本貨), 樓上唔知3定4樓仲有一家鋪果個?
我得閒有時都去平平地去入只bue-ray / dvd
還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2015-9-1 19:37
唔知有無人寺過地庫, 某家動漫玩意度旁的2手碟鋪(好多日本貨), 樓上唔知3定4樓 ...

你指對面買二手CD店嗰間!

鉑金玩家

唔知有無人寺過地庫, 某家動漫玩意度旁的2手碟鋪(好多日本貨), 樓上唔知3定4樓 ...

呢間以前入過幾隻廣東碟
若以入廣東碟來說
我會選擇地庫那間 X視

1萬

白鑽玩家

老而不

sanjoe 發表於 2015-9-2 08:42
你指對面買二手CD店嗰間!

我講果間的對面好似是有家2手碟的.
你中過伏?
還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2015-9-2 13:12
我講果間的對面好似是有家2手碟的.
你中過伏?

我都試過。

1萬

白鑽玩家

老而不

sanjoe 發表於 2015-9-2 23:12
我都試過。

案件是怎樣的? 好想知
還是好音樂最好.

專業玩家

kl122002 發表於 2015-9-3 07:31
案件是怎樣的? 好想知

以我多年係信和買碟經驗現略略一說,10樓特區左面玻璃櫃分別有中文及古典發燒級cd,價格並不大眾化但如比較7樓係平一些。右手邊是次次級古典和中文cd價格一般$120至200元不等,至於工作人員態度就一般。至於隔離什麼青店的Brenda
我曾係灣仔領教過她的言,當時我想找些名盆她說有的但巳賣出,咁我話留下手機号如有可通知我!她的回答是咁好的東西賣給你咁我的熟客点照顧!由那一刻我便將她除牌。7樓的古典一般都是偏貴的!偶爾都有便宜貨拾下,例如海菲茨係1993年RCA出個套Boxset$3500仲有九折開心到暈!至於工作人員態度都係恰可!但如你問問題她們不懂回答你因老闆經常不在。至於地庫賣古典經常鎖上我一次都買不到cd
(Post76 Android 手機版送出)
Vivid B1/Vovox Textura SC
YBA Pre 600 / YBA 600 AMP / YBA 600 CDP

1萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

都有試過,但主要幫襯日韓碟。

鉑金玩家

rayray168 發表於 2015-9-3 15:00
以我多年係信和買碟經驗現略略一說,10樓特區左面玻璃櫃分別有中文及古典發燒級cd,價格並不大眾化但如比 ...

地庫的古典店真是好少會開
但放在玻璃門口的碟
若想要的話
可以同隔離二手店的肥哥哥講
他有鎖匙開的
但只限放在玻璃門那些

1萬

白鑽玩家

老而不

kongchai 發表於 2015-9-3 15:51
地庫的古典店真是好少會開
但放在玻璃門口的碟
若想要的話

地庫定古典鋪行過好多次, 一有熟客會立即請你走同鎖門, 老世會自已同個熟客密密講.
都算是好早期的VIP service.   我見過有數位是前輩. 聞說租金是和主鋪share 定點樣的
現在...好少打開門做生意了,  我都因為上ebay而少去左.
簡而言之, 只做熟人.

不過入面的CD, 唔一定話真的好希有, 我印象中是當年的初版中價CD  最多(或者就是現在口中的頭版吧)
3大label Decca, DGG, Philips 一定有.
以前不是ebay貨, 不過家下就好難講了.

還是好音樂最好.