設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 用Cardas落Elac度,發覺太肥厚,之後用番普通rca,都仲係有種肥厚感

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟本身用Rotel夾Elac,之前感覺太清,之後就買左條Cardas Rca線比佢,原本都覺得ok,但耐左就發覺佢越黎越肥厚,中低音冇左,得番D肥厚低音。原本Elac反應好快,而家慢晒。
之後換番原本條普通銅線,同播多D古爭先收番緊D.
想問……個低音單元冇咁易打柴掛?  =(
係咪應該慢慢會收緊番既?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

終於打開了打鬆了對喇叭?
如果放好一些時間唔用的確會緊返縮返,不過可以說,那方是不正常狀態,你現在方是對喇叭真正的好狀態。當然,唔知對喇叭高低是否平衡咁run in 到,可能先觀望一下,不過可以說現在方是時間夾線調音呢。

星級玩家

t1174 發表於 2015-8-29 03:06
終於打開了打鬆了對喇叭?
如果放好一些時間唔用的確會緊返縮返,不過可以說,那方是不正常狀態,你現在方是 ...

師兄好勁!個高音單元都有燮化呀,一播古爭,同之前完全唔同 ,D高音可以去得高好多,同埋幼細左好多
如果係咁,咁可能係Rotel本身就係比較柔?個控制力差D?
我用既RCA線係係地牢DVD店買的日本線,只係$200,佢話係銅來的,喇叭線係Sound From Heaven.
但我想換Naim XS2多D…haha

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

naim 來說,肥就應該唔會,不過厚可能會有,就是新 naim 機聲比較清秀,如果真是喜歡清廋硬派的德國聲, naim 未必是對路 wor.

星級玩家

t1174 發表於 2015-8-29 03:45
naim 來說,肥就應該唔會,不過厚可能會有,就是新 naim 機聲比較清秀,如果真是喜歡清廋硬派的德國聲, na ...

其實我發覺2種聲我都鍾意XDD
如果清爽聲,除左Densen仲有咩選擇師兄?
佢cut得太多尾音……
Naim比起其他機㒥富立體好多,同埋離箱感大好多

星級玩家

carcarman 發表於 2015-8-29 12:58
淸爽声有 Atoll, Hegal, YBA, 但論音樂感就YBA首選
論推動力 Atoll同Hegal都很好的 ...

謝謝師兄
上面既機邊度有得試聽?
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

金仔e470 damping factor有500,看數值有很好控制力,不知師兄會否考慮金仔?
Harbeth p3esr
accuphase e47ㄢ
cambridge 851n
cardas quadlink sc
vovox xlr
vovox pc

星級玩家

carcarman 發表於 2015-8-29 21:38
Hegal在旺角添置商業大厦的昌業
Atoll, YBA 在旺角栢裕商業大厦的悠掦

謝師兄=)

星級玩家

sodiumyung 發表於 2015-8-29 22:35
金仔e470 damping factor有500,看數值有很好控制力,不知師兄會否考慮金仔?

師兄呢部二手大概賣幾多錢到?
我budget只有一萬頭到><”
另外想問個個500係指力水?

星級玩家

lukbruce 發表於 2015-8-29 23:28
師兄呢部二手大概賣幾多錢到?
我budget只有一萬頭到>

不過金仔D聲好似好幼細XD