設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] HD650 很平淡?

星級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟現在用SMSL 的M8 + VA2 推HD650. 我主力聽Pop: Beyond, 劉美君 和 Michael Jackson 是至愛.

現在這個組合, 人聲的確甜美有餘, 但bass 就是不夠, 快歌沒有了力量感. 請問我是否該換另一個耳機? 有沒有好介紹?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

推力不夠? 我用枱Amp推好夠Bass

星級玩家

希望只是未run-in

我家裡還有一套Sony MDR-HW700DS 無線耳機, 賣9.1. 若聽快勁歌, 同是用RCA 輸入, HD650 真的不及HW700DS. 當然兩者的headphone amp 有不同......

還是我要改買另一隻純耳擴?

進階玩家

個人覺得650沒有能量感是不可能的,應該是amp推力餵不飽650, 可以考慮下burson sololist sl
個人簡介 : 對音響一知半解的業餘設計師

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

650是一對經典「難搞」的耳機,在有800之前,650長期是深海的旗艦。說他難搞,這是因為650能充份反映系統,而且好像沒有盡頭,即使配上650身價10倍以上的系統,650仿佛仍然有提昇的潛力,我覺得樓主可以先試試官方推薦過的兩套系統,如果喜歡,以此為基礎再選購耳擴,也是一個方法

舊時官方的推薦是Graham slee solo, SPL Phonitor (雖然後者定位是配800)
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

星級玩家

各位大大提供的耳擴都是$5000 樓上的貨.....有沒有便宜點的?

專業玩家

tcgtam 發表於 2015-8-28 11:11
各位大大提供的耳擴都是$5000 樓上的貨.....有沒有便宜點的?

我大概十年前二手收左隻HD650, 那時夠膽死用APPLE POWER CD直推, 玩左一段短時間. 可能當時年少無知唔知點解覺得APPLE POWER CD直推650都聽得下.玩左無耐HD650放番出去…

十年又過去…去年呢個時候左右身痕又想玩番家用既AMP同HEADPHONE. 又平平地收另一隻HD650回來..最初又系平平地收左部舊款大陸仔既家用膽AMP同LKS解碼聽 住先, 人聲系滑既, 但音樂感唔強.

聽左三個月又悶悶地…想轉用SCHITT或BURSON, 去左旺角某度試BURSONS soloist SL,同大陸仔膽AMP比.. soloist SL分析力好少少..跟住就九沖…沖左去買部CONDUCTOR SL..一只氣放左舊款大陸仔既家用膽AMP及LKS解碼聽..

CONDUCTOR SL聽左兩三個月..又聽到悶悶地,,,自己覺得音樂感..唔太強..硬系感動唔到我…那時發覺我賣左LKS解碼系不致既….

跟住見到有部二手schiit Mjolnir,冇試聽過既…又九沖買左番來, 我部CONDUCTOR SL..系MOD左既加左個DAC OUT, 就用CONDUCTOR SL 做DAC, RCA接去schiit Mjolnir…同時幫HD650做條BALANCE線..

一聽Mjolnir….嘩..力度大過CONDUCTOR SL, 層次感 動態,,分析力..都比CONDUCTOR SL好少少…BASS多番DD,富彈性既

聽聽下當然無理由KEEP住呢個假平衡既SEETING 拉..於是又入番部LKS解碼 XLR接Mjolnir..行全平衡

當然Mjolnir唔系天下無敵啦,,用Mjolnir推HD650聽某D歌中頻有少少沖..另外Mjolnir系冇6.5 OUTPUT…我見SCHIIT Mjolnir 2加番個6.5 OUTPUT

其實我都想試下phonitor2..BHA-1, schiit ragnarok ..但出到去試機時DAC又唔系自己用開既..又未能作準… schiit ragnarok又超出預算..

所以LKS解碼+Mjolnir我都KEEP住聽住先.. CONDUCTOR SL KEEP住先,因為得佢系有6.5 OUT PUT既家用AMP

我都有諗緊入多隻HEADPHONE…LCD-2, T1..

HD800未系考慮入面..因為我古計而家既SETTING CHUR唔行HD800..無謂買左回來聽無耐又冇心機聽..

一隻HD650唔貴,但此終家用HEADPHONE唔同IEM .建議樓主要推好家用HEADPHONEDAC同AMP既配套真系要花D心機花D錢先攪到自己滿意既

打個比喻. 我用RWAK100-S + ALO RX MK3推IE800 中頻人聲..音樂感..動態,BASS聽到我好滾動…滾動過我系屋企用Mjolnir推650..

無論如何..自己手上既HD650可再上一層樓..但都系聽住先…遲D身痕先再算..

評分

參與人數 2威望 +34 金錢 +38 收起 理由
hiyori + 25 + 30 用家心得
tcgtam + 9 + 8 超正!

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Musical Fedility M1hpa
avshow低見$2800
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

原來我犯了一個低級錯誤: 原來那隻SMSL VA2 headphone amp, 我錯誤地輸入了5V 電源, 應該要12V 的呢. 怪不得那個P1 linear power supply 這麼熱.

更正了之後, 力量回來了, 現細心測試中