設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: yinlung

[請教] 請較 Naim XS2 推 D18, 夠嗎?

進階玩家

PP-HK 發表於 2015-8-27 16:48
我都好同意你所講, NAIM+PROAC呢個所謂絕配只係威達吹出來, 係英國NAIM forum其實好少人講NAIM+PROAC, 不 ...

咁老麥+JM又點呢?

睇中對 Focal 926, 仲想話用老麥夾.  

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

firefly 發表於 2015-10-13 13:28
咁老麥+JM又點呢?  

睇中對 Focal 926, 仲想話用老麥夾.

老麥+JM咪又係代理吹壚, 之前JM仲係信和代理時從來沒有人提老麥配JM, 轉代理後才有呢個講法, BTW我個人覺得兩者都應該夾嘅, 但耳聽為實最好自己去代理處聽吓。

進階玩家

我都知耳聽為實, 但係都唔想差太遠.  因為老虎話要座地喇叭, 個樣又要入得屋.  目前都係睇 Focal 926 或 B&W CM8S2 呢啲大路野.

ProAc 我而家都用緊對 TA, 高音係靚嘅, 不過動態就痲麻.  可能係我功力未夠唔識玩.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實我買左PROAC 有點後悔....
同我想像唔同, 聲唔係唔好, 但好似生硬左...
Pioneer LX83 Oppo 203
Pro-ject 2xperience sb dc Ortofon quintet black s
Aurender X100 Viard
Devialet D440 pro
Proac D18 SC
HRS-10 OS3
MTB6 Symposium Stillpoints

黑鑽玩家

dttmtong 發表於 2015-8-29 00:04
有無師兄弟聽過 Naim 202/200 配 805D?

小弟是Naim + 805D,非常滿意

黑鑽玩家

yinlung 發表於 2015-10-14 14:00

Hi ching 很久不見,為什麼後悔?如果你覺得生硬,小弟認為202/200適合你多D。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ericlpt 發表於 2015-10-24 01:05
Hi ching 很久不見,為什麼後悔?如果你覺得生硬,小弟認為202/200適合你多D。 ...

Agree, 如果知道你放282 250 , 我就唔會買SN2.

其實我一直都等二手, 但最後等唔切
Pro-ject 2xperience sb dc Ortofon quintet black s
HRS-10 OS3

黃金玩家

yinlung 發表於 2015-10-24 12:57
Agree, 如果知道你放282 250 , 我就唔會買SN2.

其實我一直都等二手, 但最後等唔切   ...

師兄宜家的組合係咩?
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

yinlung 發表於 2015-10-14 14:00

師兄
睇你嘅組合,你所謂嘅硬聲係必然嘅!
Naim Supernait2同NaimSX2係屬於比較Hi-Fi聲,即係比較(恆)同(利),亦即係你所講嘅生硬聲
而CD5 XS亦屬於Hi-Fi聲底

再加上師兄你仲要行雙Hi Cap再加Power line,變相利上加利

小弟有小小提議:

1)甩咗兩部Hi Cap出嚟,唔用!

2)換CDP,平價版CD5 Si又或者中價版CDX2,呢兩部CDP都比較暖聲一啲

3)當然係換Amp,選擇有202/200,252/300,又或者返撲歸真用Nait 5 Si

希望對你有參考作用
No music,No life...

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

BCW 發表於 2015-10-26 01:40
師兄
睇你嘅組合,你所謂嘅硬聲係必然嘅!
Naim Supernait2同NaimSX2係屬於比較Hi-Fi聲,即係比較(恆) ...

Thanks Ching advise

我都發覺聽CD先有這個問題, AMP PRE OUT 去 NAIM AV BYPRESS 聲好DD.

其實我係想買202/200 的, 但入屋有困難, 多左一粒NAIM 燈............好覺........

我買SN2 時, SALES 都有講, 但估唔到分別咁大........
HRS-10 OS3