設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《玩轉4字頭》(While We're Young) 觀後感(些少劇透)

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

年度幽默窩心之作!? 咪玩啦! 睇個片名《玩轉4字頭》同海報,話對四十幾鉤嘅夫婦遇上對潮爆年輕廿零夫婦被「活化」起嚟返老還童重拾年輕活力,以為係套瘋狂搞笑片!? 四十幾鉤兩公婆玩轉四十幾嘅年紀!? 定係睇劇情介紹同預告片諗著後生嘅係別有居心埋身係為達目的玩轉、玩殘四十幾嘅老嘢!? 其實個港譯片名無法帶出套戲真正所要表達嘅,英文原片名都唔得! 台譯《青春倒退嚕》更加唔係個回事!

呢套雖然都有唔少黑色幽默情節,但整體其實相當沉重,帶出嚟反思嘅相當多,人到中年好多嘅無奈係其中之一,就如賓史迪拿戲中問老婆「一切從心所欲」嘅相反點講,就正係佢嗰刻嘅心深感受!

兩代之間,帶出現今生活隨著科技急速提升而改變得好快,但外在、事物嘅差別都唔及價值觀同做人處事方式差異咁大! 係向下望覺得一代不如一代,定係向上望覺得都已經不合時宜同時代脫節呢? 賓史迪拿戲末兩句對白個人覺得係重點,當賓史迪拿發現被人過咗一棟後義正詞嚴質問「係咪以為出面個世界全部你玩哂?」,個壞鬼後生仔點睇? 你話呢?

比較出人意表嘅結局後,賓史迪拿同老婆賽後檢討,話老婆「你之前講得啱,條友唔係邪惡,係年輕啫!」(He’s not evil. He’s just young)

當中反反覆覆對照,黑膠碟同CD,理想與現實,過程同結果,誰對誰錯,往往就係相對唔係絕對,好難計得清!  

呢套唔係俾你開懷嘅娛樂片,卻係呢期一套有意思值得捧場嘅電影!

電影資料帖: http://post76.hk/forum.php?mod=v ... E5%AD%97&page=1

人到四十唔認老 誓要重奪青春主權
由鬼才導演諾亞鮑伯(Noah Baumbach) 執導,荷里活頂級笑匠賓史迪拿(Ben Stiller)、娜奧美屈絲(Naomi Watts) 及雅曼達施菲(Amanda Seyfried) 攜手演繹年度幽默窩心之作!
故事大綱:
中年文青夫婦阿佐(賓史迪拿 飾)和歌妮(娜奧美屈絲 飾),經歷造人計劃失敗後,決定維持二人世界,卻感到有所缺失。身為紀錄片導演的阿佐­,「新作品」拍足幾年仍停滯不前,此時,正處於迷惘期的他遇上潮爆年輕夫婦占美(阿當­戴華 飾)和戴比(雅曼達施菲 飾),自稱為他的頭號粉絲,激起阿佐一團「回春」之火!兩對夫婦愈行愈埋,令阿佐和歌­妮都「活化」起來,不惜unfriend同齡好友、踩Roller、跳Hip-Hop­、參與巫術聚會等等,銳意要變潮變young!然而,阿佐卻意外發現占美的接近竟是另­有目的……

[YoutubeHD]l-DHQpOpjo4[/YoutubeHD]

評分

參與人數 6威望 +100 金錢 +100 收起 理由
lkljason + 10 + 10 精彩報告
day2013 + 10 + 10 精彩報告
ctmk + 10 + 10 精彩報告
alleeada + 10 + 10 精彩報告
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
Nolan + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

You should've promoted more movies like this but not ...
As long as you're promoting positive movies, everyone will be in favour of you.
Keep going, nice work!
DEUS VULT??✝️

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

排緊期睇呢套!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

一直未能抽時間去睇,睇完影評更要排期去睇了。

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

有正評會考慮睇吓

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

原來套戲已經出左BD了,真快

1萬

13萬

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章

alleeada 發表於 2015-8-26 16:02
原來套戲已經出左BD了,真快

已經出咗美、加、英、澳版, 美版已減到$9.99

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

朗 發表於 2015-8-26 16:12
已經出咗美、加、英、澳版, 美版已減到$9.99

減幅如此厲害!?
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

13萬

白鑽玩家

alleelarry 發表於 2015-8-26 17:07
減幅如此厲害!?

呢套唔係淺白大眾化娛樂片, 本土收7.5百萬, 海外3.5百萬, 覺得啱睇嘅唔係多, 減價散貨正路吖! 香港戲院有得上已經要 !

嗰日星期六下晝先上網買飛買七點都仲好多靚位揀! 理解嘅!

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

朗 發表於 2015-8-26 17:23
呢套唔係淺白大眾化娛樂片, 本土收7.5百萬, 海外3.5百萬, 覺得啱睇嘅唔係多, 減價散貨正路吖! 香港戲院有 ...

在加埋藍光出碟在先,入場指數相對又低左
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1