設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Alman

[影音配件] Battery Ground Tweak : (電池三兄弟) 好好玩!(玩埋導線)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

1.6mm X 2,好粗下.
等Alman report.
想試鍍銀線

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman兄,條地線當佢電源線咁玩.重點係用空氣做間絕靜電.再加線網.我依家經NAS播片超乾淨.完全冇干擾。
另外.如果用係AMP處,加對腳對音質有大改善。
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
raylee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

白鑽玩家

RE: Battery Ground Tweak : (電池三兄弟) 好好玩!(玩埋導線)

malretep 發表於 2015-10-26 21:24
Alman兄,條地線當佢電源線咁玩.重點係用空氣做間絕靜電.再加線網.我依家經NAS播片超乾淨.完全冇干擾。
另外 ...

謝謝意見。

白鑽玩家

好玩的線!

mal兄整BGT導線的方法, 又啟發了小弟。。。。

例如好似電源線咁玩, 令小弟想到可以用銅箔包住導線。。。 心生一轉: 如果淨用銅箔又如何?

用夾頂住檔接DAC及 電池: 嘩, 頓時背景黑靜, 音像好sharp。低音豐實, 高音一樣清脆。

繼續去馬: 如果要reject noise, 數碼線有錫紙及網包住, 正合用:

估唔到D聲一樣好, 沒有銅箔的黑, 但感到形象focused, 音像略傾前。

跟住用CAT 5 線。。。唔好聽, 音像略濛。

銅箔有料到, 不如攞埋『死剩種』兩條極薄28awg的銀箔來試:

剩低唔夠一尺, 要近距離接觸:

嘩嘩嘩。。唔捨得拆走, 要繼續聽下去, 只因 它給你 純, 真, smooth 的聲音外, 更能把微絲細眼的聲音重播。。。一條咁死薄的銀箔竟有如此效果, How come ? 把它拆除, D聲即時冇聲冇氣。。。。

銀箔的試驗給了小弟極大驚喜, 心想銅箔亦應有類似效果: 如果把它整幼身D, 好似銀箔咁?這條銅箔有一吋闊, 四五呎長, 接 DAC及BGT, 太闊太長了。 稍後剪裁下睇下會否更好?奇怪, Duelund 也是銀箔, 但 出不到 28 awg銀箔的效果, 所以小弟覺得愈薄愈佳

會繼續同大家分享。。。。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Alman 發表於 2015-10-27 11:07
好玩的線!

mal兄整BGT導線的方法, 又啟發了小弟。。。。

所以我話條地線都好多嘢玩.依家我的地線如下;
BR:Jensen銀線
AMP:紫銅線
NAS:紫銅線
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

黃金玩家

你地整到好似信號線咁....

不過我D 援軍都到左啦

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

BRAHMS 發表於 2015-10-27 17:44

不過我D 援軍都到左啦

等你好久啦!我哋已經早玩早享受。
Cambridge audio 651R+大紫銀蛇
JBL Control
JBL Subx HFT
Polk Audio
JPS in Wall+IP2+ 地線濾波器
Pure AVx2 + IP2x2
威馬地盒+BGT
OPPO 103+紫銀銅網蛇
隆宇206-2
超大BGT/大BGT盒
DIY主動/被動式濾器

白鑽玩家

不過我D 援軍都到左啦

口水都流埋。。。。

黃金玩家

不過我D 援軍都到左啦

咁搞法, 換機既錢都流失不少 !
billy

白鑽玩家

今晚再聽銀箔導線, 尤其在空間感方面, 真係好掂。 Belfontie 的現場錄音 "Sylvia" 有兩下好大聲的咳聲在其背後, 今次銀箔的效果是將咳聲的位置拉後, 感覺沒之前的貼近。而人聲更有肉。 真係要把這兩條銀箔好好利用同保護去服務BGT。 等今個周末整埋銅箔, 把兩箔比較比較。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
leojai + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分