設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kin0426

[請教] 想買一套5.12預算20-30k

鑽石玩家

wadee 發表於 2015-8-26 17:39
師兄
香港地潮濕你又成日開冷氣
其實唔應該熄主電

c兄,你意思係拖板上開關制平時唔好熄?  所有機用搖控熄咗就OK,但我試過BP機同AMP如果唔熄主電第二日摸部機暖暖地喎,我怕D機冇得休息又浪費電,因其實我每日都用佢幾個鐘以上,所以感覺唔用時熄晒佢俾佢休息吓會好D!
JBL ARRAY 1400/ARRAY 880/ARRAY 1500
JBL LS40 / CONTROL 28-1L
PIONEER SC-LX901/ LEXICON DD8
ATI-AT543 / PIONEER LX500 / X9s
EPSON TW8400 /150"RX-1 PRO

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

matt88p 發表於 2015-8-26 18:17
我都明,但又有D c兄話換咗部AMP(646uP1030)喇叭會馬上醒神晒,高低立見咁話,  所以喇叭建意唔洗換住,咁 ...

其實你換左amp都是加強發揮你喇叭
其他師兄換線加釘都是一樣
其實各有喜好所需
甘高級amp當然會更好
唔係搵鬼買

其實又可掉轉講會否之前是調較或設定問題未發揮盡喇叭呢?

一對好喇叭可以用上十年八年
一部av amp三年俾多你
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

白鑽玩家

matt88p 發表於 2015-8-26 18:17
我都明,但又有D c兄話換咗部AMP(646uP1030)喇叭會馬上醒神晒,高低立見咁話,  所以喇叭建意唔洗換住,咁 ...

我都知646換1030係會好咗
但一來一回洗8000銀
你對RB51又反影到幾多分別出嚟 ?
但係換喇叭就最直接
除非係部amp推唔郁
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鑽石玩家

MDLP 發表於 2015-8-26 18:27
我都知646換1030係會好咗
但一來一回洗8000銀
你對RB51又反影到幾多分別出嚟 ?

所以各c兄意見都係先換喇叭,咁keep 646换 studio 喇叭出來效果即係會比keep klipsch up 1030好是吗?
JBL ARRAY 1400/ARRAY 880/ARRAY 1500
ATI-AT543 / PIONEER LX500 / X9s

白鑽玩家

matt88p 發表於 2015-8-26 18:33
所以各c兄意見都係先換喇叭,咁keep 646换 studio 喇叭出來效果即係會比keep klipsch up 1030好是吗? ...

正如我上面所講
一買一賣升半級
又實在勞民傷財
師兄由RB51轉去530
似轉口味多於升半級
你用646升上1030
洗差唔多8000蚊
不如真接買對4306
如這樣比較646/4306同1030/RB51
一定係前者勝
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

禁止發言

76-FC 藍寶石勲章

簽名被屏蔽

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

matt88p 發表於 2015-8-26 18:33
所以各c兄意見都係先換喇叭,咁keep 646换 studio 喇叭出來效果即係會比keep klipsch up 1030好是吗? ...

C Hing,
講真,不如去實地聽JBL 同 Klipsch, 聽十分鐘,聽真啲聲,先知你鐘意咩聲。

我響日本聽過好勁既JBL setting, 一句講晒,中性得黎好狠勁。聽到我唔想走。

但係!講鐘意我真係鍾意Klipsch聲底,聽慣左又好,或者天生妹仔胃口鍾意平野, klipsch 偏尖既快狠勁又少少粗獷好合口味,打機睇戰爭片一流。
如果要我用B&W, KEF睇戲我會好唔慣. (聽歌另計

帶一隻bluray, 試播一段睇過好X多次既scene , 你一試就會知個分別。

利申,我都好buy JBL. 如果無 preference咁走去買jbl 都一定唔會買錯。
(Post76 Android 手機版送出)

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
wadee + 10 + 10
MDLP + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203

鑽石玩家

Rakehell 發表於 2015-8-26 20:18
C Hing,
講真,不如去實地聽JBL 同 Klipsch, 聽十分鐘,聽真啲聲,先知你鐘意咩聲。

我都係咁諗,我自己好鐘意klipsch果種尖同快嘅聲,所以本來只係想換部AMP再提升吓,但studio好似都唔錯,但唔知佢有冇klipsch果種爆聲!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

matt88p 發表於 2015-8-26 20:45
我都係咁諗,我自己好鐘意klipsch果種尖同快嘅聲,所以本來只係想換部AMP再提升吓,但studio好似都唔錯, ...

師兄
我自己咁睇
我是過來人
Studio 5系列是抵玩的
如真的轉會甘大動作
一定要升級或跳級

自已睇下需要乜啦
每牌子都各有長短
AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

鉑金玩家

金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

matt88p 發表於 2015-8-26 20:45
我都係咁諗,我自己好鐘意klipsch果種尖同快嘅聲,所以本來只係想換部AMP再提升吓,但studio好似都唔錯, ...

我親身由626 去 828 , 有改善. 對白再清D , 所有聲道都有力D.

再由RB61 ii -> RF-62 ii ... 中低音都rich左

中晒毒既情況下 ...
轉埋會去 Y 記 , 聲底都有D唔同 , 好難用文字表達 ...
包圍強晒 , 用埋 DSP 好似置身響環境中.

加埋後級 ...
泥足深陷 ...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
~嘉輝~ + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

Yamaha CX-A5100 / MX-A5200
Elac FS 407 / Elac CC 241.3
Elac BS 243.3 / Mirage OMD-5
Klipsch RP-140SA / Velodyne SPL-1000 Ultra
Oppo BDP203