設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Cogor

[請教] 喇叭距離

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實唔止十仔
Av裡所有喇叭佩合畫面所有聲同步到皇帝位耳仔都叫相位
我自己是甘理解
可能我搞錯啦
而十仔嘅相位(0至270度個種)
其實都是用來調整到你耳仔嘅時差
並不是話正面對正就是0度
屎忽向出就是180度

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
MDLP + 10 + 10

查看全部評分

AV AMP: PIONEER SC-LX904
POWER AMP: CROWN CT8150
BDP: PIONEER BDP-LX800
TV: SONY 65X8500B
OPTOMA UHD51
RYTHMIK E15
JBL ARRAY 1000(F)
JBL ARRAY 880(C)
JBL CONTROL 28(S+SB+TF+TB)

白鑽玩家

又再補充少少

+Time = -dist
-Time = +dist
如果所有聲道一齊+dist/-dist係無意思
無論 + 定 -
要ch同ch有時差先有假空間效果

早一代某日本牌子AVamp好花功夫
要做到距離(時間)精準去到1cm內
連喇叭單元全頻都要做到同相位
而其他牌子當時祇能做到4cm
(某美國牌子仲去1ms跳)
反而該某日本牌子比人覺得佢無(假)包圍感添
就欠一點點 但這一點點 卻很遠

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

wadee 發表於 2015-8-26 14:48
愛因思坦師兄
樓主是問“想請教5.1喇叭距離設置?是否度每隻喇叭到我耳仔嘅距離?”
樓主是問距離嘅設置, ...

謝謝解釋, 明白 , relex  ,enjoy

評分

wadee + 10 + 10

查看全部評分

研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

白鑽玩家

wadee 發表於 2015-8-26 14:54
其實唔止十仔
我自己是甘理解

你無搞錯
如果sub仔個係一個開關掣0/180嗰種
祇係將sub仔直接掉轉正負極向

0至180/270無段可變嗰種係Time delay

JL 就兩個方案都一齊有

評分

wadee + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

wadee 發表於 2015-8-26 14:54
其實唔止十仔
我自己是甘理解

以我的理解,超低音喇叭(十仔) 的相位(phase)調教,主要是令十仔的低音和前置的低音在音波的波幅上同步,目標是令十仔的低音音波高位和前置的低音音波高位互相重疊,令綜合起來低音發揮到極致。

如果十仔的相位調教不當,十仔和前置的低音會互相抵消 (高位遇上低位),令低音減弱。

白鑽玩家

Reactor 發表於 2015-8-28 11:31
以我的理解,超低音喇叭(十仔) 的相位(phase)調教,主要是令十仔的低音和前置的低音在音波的波幅上同步, ...

唔知師兄對校phase有無速成方法或高見可以大家分享 ?

黃金玩家

yuppi 發表於 2015-8-26 14:26
以 AV amp 距離設置:

其實所謂喇叭距離,只不過係將該聲道延遲,用"距離"呢個字眼只係容易今人明白,同 ...

師兄,咩相位、低音設定等你深入淺出講解中……

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

想請教一下Manual  McAcc內兩個setting既分別.

Thank you so much.
precision distance.jpg
fine speaker distance.jpg
想用盡量發揮現有器材.....哈哈

白鑽玩家

marco 發表於 2020-2-11 11:33
想請教一下Manual  McAcc內兩個setting既分別.

Thank you so much.

fine speaker distance
係方便用人耳去確定喇叭與喇叭定位

precision distance
係一個不斷打分方法
去微調autocal後
少於1cm內喇叭距離
理論上距離精準度去到1/100cm

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

MDLP 發表於 2020-2-11 13:37
fine speaker distance
係方便用人耳去確定喇叭與喇叭定位

即係先做個基本設定之後,再入去fine speaker distance , precision distance係皇帝去聽下效果,再去調整數值對嗎?

Thank you MD兄

想用盡量發揮現有器材.....哈哈