設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 求128G micro SD推介

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
想請問係未有某隻牌子的128G  micro SD 用來聽歌, 音質俾一般牌子靚?

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

用什麼牌子無分靚聲

取決於RIP時有無瑕刺

買卡要撞手神 如揀選---永久保養,未必有卡畀你更換
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

星級玩家

新仔玩家

Cheong448 發表於 2015-8-22 11:20
用什麼牌子無分靚聲

取決於RIP時有無瑕刺

雖然我自己未試過就不便評論,但Sony今年初推出左標榜音質既SD卡,唔知係咪真係好聲d呢?

http://www.whathifi.com/news/son ... ffers-premium-sound

但暫時好似未有128GB版本

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

斯路 發表於 2015-8-22 11:24
雖然我自己未試過就不便評論,但Sony今年初推出左標榜音質既SD卡,唔知係咪真係好聲d呢?

http://www.wha ...

咁龐大激數{:9_422:} 一定會死卡,長期用耳機...... 耳朵受損

64G已夠玩......

我另揀選十幾至幾十激數.....夠隱陣
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

想問下呢張得唔得?

因為聽金X店SALES講要用高速卡D聲先靚, 唔知呢張算唔算?
還是要Extreme PRO, 即是大約100MB/S才靚?

星級玩家

小弟覺得速度跟聲音冇關。 反而我覺得rip既過程比較重要。售貨員講既野不能盡信

銀級玩家

就算SD Card會影響音質,但係聽唔聽得出先?
我覺得買SD Card首要係應考慮容量及耐用性為主。唔少師兄/網友都反映過SanDisk容易死卡。
就算我自己買卡用黎放其他野,都係會買Toshiba,貪佢夠穩陣。
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

其實係外國一早已經有人討論並親身測試sd卡對音質嘅影響,
我個人亦買過堆sd卡黎試,得出結論同佢地都係類近:
sd卡愈細gb數,細節愈豐富,就算cheap雞class4 8gb 都好過 toshiba EXCERIA UHS-I 64gb 一段明顯嘅距離,
而速度同牌子通常都只係對音色有影響,部分牌子係有比較下,甚至可以發現三頻頗為不均

然而,我同佢地都只有試過大sd卡嘅機(hm901,qa360一類),未有試過micro SD,
按大sd卡情況推斷,gb/體積 愈細愈好聲,
128gb mirco sd嘅gb/體積甚至比toshiba EXCERIA UHS-I 64gb大上一大截,
我諗樓主你都係方便,穩定為上就足夠了

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

bertram 發表於 2015-8-23 23:07
想問下呢張得唔得?

因為聽金X店SALES講要用高速卡D聲先靚, 唔知呢張算唔算?

張卡已寫明用於儲存相同影片 無說用於聽歌

專業玩家

一般 SD Card 只用平價 Flash ... 唔會好聲 ... 而所知真係有 hi-end sd-card 同手指用比較貴的 eMMC
如果用到貴價 Flash 真係未見過 ... Sony 好可能就係用貴 Flash ...