設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] 新手問HD700配iPhone6+

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
之前試聽過HD8 DJ
幾滿意
跟住上黎睇到HD700好抵買
雖然未聽過
但見香港一般鋪頭只係主力HD600,650,700等系列
想問問呢個配搭OK嗎
會稍後才買埋耳擴
target係Oppo HA2
謝謝

星級玩家

抵唔代表啱自已, ip6+ha2+hd700=災難!

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
jasonfoknxu + 1 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

見師兄想配ip6+用,如果師兄想出街用,600, 650 及 700 的開放式設計並不合適,因為聲音會漏出去
700本身相對易推,ip6+能推出足夠音量,但未能全面發揮700的實力。700比較適合家中聆聽,配合耳擴使用。

另外HD8 DJ的走向和700頗不一樣,如師兄喜歡8DJ,不一定會喜歡700,新的這個DJ系列的聲音和過往Sen的一貫音色亦不太一樣,或許師兄可到耳機店試試看700的聲音是否滿意再作決定

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
jasonfoknxu + 2 絕對認同

查看全部評分

…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

進階玩家

多謝意見
點解唔買返聽過既HD8
係因為打算amazon買
但2300左右要搵代運但不是amazon做賣家
但HD700就amazon負責做賣家兼直送香港
計落3500唔駛兼實有保養(香港賣7800)

BTW
iphone6+  &  HA2  + HD8
又是否ok?
會入APPLE LOSELESS聽
再俾俾意見
thx

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

andylo 發表於 2015-8-19 17:10
多謝意見
點解唔買返聽過既HD8
係因為打算amazon買

HD8 dj + HA2這組合我還沒試過,但之前聽的印象中,HD8 DJ雖然抗阻教大,但不難推得好聽,用便攜DAC+AMP雖會有提昇,但未必是必須的投資。個人會如果師兄本身喜歡HD8 DJ,也許可先入了HD8 DJ,之後再看有沒有需要直接升級系統(例如換播放器+耳擴),也是一個方法
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

銀級玩家

家用耳機就最好配返家用耳擴。
隨身擴淨係舊電已經輸哂,況且HA-2唔係純擴,連9V都唔係,阻抗唔夾大牛,係可以預測到既災難。

黃金玩家

HDVA-600 推 HD-700 都鬼叫咁, HD700 好易走火, 小心

進階玩家

同我之前睇到既意見相約
HD8 都唔難推得好
當然有耳擴會好d
而因為HD700係家用音響系列
最好配返家用amp去推會好好多

即是在不購買DAP配HD8
用iphone6+
或者iphone6+ 同 HA2
HD8會係不錯的選擇?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

andylo 發表於 2015-8-19 19:59
同我之前睇到既意見相約
HD8 都唔難推得好
當然有耳擴會好d

嗯嗯,我覺得師兄可以先買HD8 DJ,不用急著買便攜耳擴和解碼,待之後覺得不足,再考慮整個配搭和升級也不遲

進階玩家

好同意HIYORI意見
雖然德國amazon肯寄香港
但amazon冇Hd8 賣,只有hd700(有退稅)
係其他公司賣所以冇退稅
唔抵買
美國有amazon賣299美金
大約係$2400仲要搵集運($100左右)
同香港行貨差唔多(平唔多過$400)
有冇其他師兄有平入手既方法?
謝謝