設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[1080高清電視] 親身感受LG的電視售後服務有幾好!!! (更新:已換機)

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

各位師兄, 本人幾年前已用緊LG的電視, SO FAR都無大問題, 但今次真係HIGH晒野(苦惱中)!!!

2014年尾在百記買部LG 65"4K, 諗住同屋企人放假看下電影開心下, 平日都只是看下劇集, 無咩投訴, 但早兩星期問題來了, 本是少問題, 因發覺電視的LAN線不能上網, LG都維修員都好快跟進, 並於8月3日上來檢查後都CHECK不到有ERROR CODE, 但都於兩天後(即8月5日)上來換零件,  當日叫阿媽開門俾他們, 我唔知他們做過咩; 但惡夢來了!!! 隨後兩日因無回家無開電視而未有發覺問題.

8月8日, 星期六中午, 放工回家, CHECK過電視上網回復正常, 好啦, 播BLURAY睇下電影, 點知播不到15分鐘, 畫面突然轉了綠色花畫面, 我起初以為是D線插不好, 故關電源後再跟一次, 好, 再開機, 一樣十零分鐘後及係咁, PK, 感覺HIGH野了,再試只播TV, 最初以為無問題,  點知幾個字後一樣係咁的畫面, 即時打俾LG, 熱線話等師父回覆, 當日是星期六, 最後師父無回覆, 放假兩天被家人投訴無電視睇!!

8月10日, 星期一一早打去LG, 在電話中同師父講有關情況, 他說會安排同事跟進, 同日中午再打去問, 他說:"師父未回覆你咩?", PK, 覆左我就唔駛問啦, 跟進有人打來, 向她再講一次情況, 她說經了解後, (不用上來再CHECK), 已知要訂零件更換, 預計要兩星期左右, 我當然火都黎, 大佬, 部機幾萬蚊問番來, 用左幾個月, 睇左不出10套片, 現在話要2星期無電視睇, 我問咁我呢兩星期點, 她說因無收走部機, 故未能提供後備機, 算啦, 我都不強人所難, 當我黑仔, 就等下啦.

8月15日(今天), 心血來潮打去問下零件跟進情況, 不問尤自可, 一問, 維修部的小姐說零件方面有D問題, 已將報告通知回熱線同事, 我問她咩問題, 她說作為中間人不未能回應, 要等幾天後熱線同事再會回覆我!!! 我話如果我不打來問, 即係等到下星期你先打來, 她無野講, 只是說唔緊要啦, 等同事幾天後覆你啦!!! 唔緊要, 幾萬蚊買部無得用的電視, 你話唔緊要!!!

大佬, 咁即係點, 即係再要等幾耐!? 整唔整? 現在不知怎同家人交代, 師兄們我可以點做!!!

更新:24/8/2015

攪左成3星期,亦無電視看了3星期,今天下午請了半天假,終於等到LG來換機了,雖然估計是廠返新機,但開機用了大半天,暫時沒有什麼投訴,亦多謝師兄們一直的支持和意見,希望大家都可開心玩影音,不用受壞機折磨之苦。

出事後

出事後
Raymond

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝ching分享!!
睇完你個post, 再加上之前爬文, 我依家即刻要重新考慮新電視用唔用lg好!!??
利申:有部lg 32吋用左8個月都無事
買碟時間多, 睇碟時間少

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

三星同索尼你估好好咩
(Post76 Android 手機版送出)

鉑金玩家

神武光輝 發表於 2015-8-15 11:42
三星同索尼你估好好咩
(Post76 Android 手機版送出)

我不敢評論其他廠牌, 只是當你花了幾萬蚊, 但都係無電視睇, 是否用相對平的價值買番部舊型號的機會好D呢, 反正新機都會無零件!
Raymond

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果有老人家急住要睇電視的話,我估無計,就算即刻收到機都要玩一兩星期做維修好正常,況且你現在情況不明,點都要買部新機應酬左兩老先,最多整好部 LG 時睇下會放二手邊部出去。LG 方面,佢嘅狀態要幾日煩佢一次咁玩,再者去消委會投訴、找報紙跟進!! Under 保養下,LG 點都要處理無得賴零件!!!

鉑金玩家

wil-wil 發表於 2015-8-15 12:27
如果有老人家急住要睇電視的話,我估無計,就算即刻收到機都要玩一兩星期做維修好正常,況且你現在情況不明 ...

師兄,多謝你意見,不過當日同老闆要求買65寸,她已要求我不可咁快換機,依家佢點會俾我再買吖
Raymond

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

rchan0901 發表於 2015-8-15 12:34
師兄,多謝你意見,不過當日同老闆要求買65寸,她已要求我不可咁快換機,依家佢點會俾我再買吖 ...

我意思係如果要就老人家,平平地買住部雜嘜細電視頂住先,當然佢地頂到就唔需要!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

rchan0901 發表於 2015-8-15 12:34
師兄,多謝你意見,不過當日同老闆要求買65寸,她已要求我不可咁快換機,依家佢點會俾我再買吖 ...

我用开LG都試过,叫佢借機用住先,之後再攪,佢無parts就会提意換过部同級或高一級又有現货既所唯新機比你(应該係开过盒check过有小小唔靚仔or有一点果d情況)到時師兄自己決定law

高級玩家

感覺上LG同SAMSUNG都係流流地(講售後)
之前部三星電話未過保攞去維修,佢媽媽話我人為冇保要收呢樣個樣(話部機入過水,試問邊個部機係褲袋係冇出汗濕過架)
即場開拖小佢,跟住就聽到隔離都係小緊三星屈字堆...結果我以後都唔會用三星機(手機)
反而SONY唔錯,幾年前買過部OUT DATE DC,部機就過保(睇買單)又SHORT SHORT地喎,
咁上去SONY搞,初頭話部機舊款冇保好耐
我話我唔知架,買果時鋪話保一年喎,
結果係換部同級新款俾我(唔洗補水)
所以到今日我電視電話都係SONY
信心大啲!

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
billy829 + 10 + 10 絕對認同
depeche_lam + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

禁止發言