設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] 亞婆105D當前級玩住先

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

話說部AVP-18壞咗,冇得睇戲好唔開心。 因又打算慳彈藥等部Anthem AVM60玩Atmos, 唯有用部亞婆Oppo-105D當前級玩住先。因為105D冇得自動調聲,自己用音錶重新set一次,F113十仔就由DSP Anti-mode2.0校一次。初初諗住粗粗地玩住先,但點知一開聲嚇一跳,環繞十分連貫,定位清晰,居然好過部AVP-18(這是18的弱項)。十分驚喜!拿拿聲攞幾套碟出嚟睇,而家開心番晒!
如果新Firmware能設定每個喇叭分頻點就perfect 啦!
如有師兄不幸壞了AV前級但又有105D, 極力推薦咁玩住先!

黃金玩家

聽過18一般到一般,尤其炒作水份高一窩蜂的產品都係小心d好!

高級玩家

當時我用oppo93已經試玩過,當時都嘩一声,連我老婆都話d聲清咗咁多嘅,又換咗d咩。。好啦,於是諗住咁oppo95咪仲正?即刻入了部95,但原來佢粒晶片有d問題,解Dolby Truehd超低訊號好弱,真係激狗死!

1萬

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

換105喇

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

我而家驚老板太滿意到時冇藉口出Anthem AVM60...

白鑽玩家

hjfb 發表於 2015-8-12 19:11
聽過18一般到一般,尤其炒作水份高一窩蜂的產品都係小心d好!

嗰陣時畀隔離網吹到上天
個個都話如何了得
叫我唔好買日本機買18
但我見你地形容18又好似唔多對路
問推介嗰班可以可以上去聽聽
原來佢地自己都跳咗船
好在某已失跡餅主通水叫我買LX87
之後有次家訪另一餅主佢又係用18(不過佢無份力推)
第一個感覺係.....嘩部18無論聲同畫....唔係咁呀.....

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
~嘉輝~ + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

就欠一點點 但這一點點 卻很遠

黃金玩家

第一個感覺係.....嘩部18無論聲同畫....唔係咁呀.....x2
朋友當時自我陶醉中,費事掃佢慶只答幾好幾好!!!
心想: 唉,又一個人云亦云case!

銀級玩家

狐滴

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

redhat 發表於 2015-8-12 21:29
當時我用oppo93已經試玩過,當時都嘩一声,連我老婆都話d聲清咗咁多嘅,又換咗d咩。。好啦,於是諗住咁oppo ...

我部105D都係低頻好弱喎。
真係昌片問題?
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

狐滴hp2210 發表於 2015-8-13 19:50
我部105D都係低頻好弱喎。
真係昌片問題?
(Post76 Android 手機版送出)

以前我部95一般都要將sub調到10db,dtshd多數正常