設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] PLAYER的選擇

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟用緊IBASSO DX100,不過覺得OS太慢同成日HANG,所以想換機
目標係Cowon Plenue M 同 Cayin N6,不過唔知邊部好?請問有冇其他選擇推介??
耳機用緊SHURE 535
聽POP,JAZZ多
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

黃金玩家

我會對國內機的os/ui少點信心,所以傾向揀日/韓機,而且我也接受不了N6的外觀
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問有咩推介?

專業玩家

小弟試吓拋磚引玉先

師兄話聽Pop、Jazz其實都幾空泛,可唔可以俾啲例子呢?Michael Jackson, Mariah Carey, 陳奕信,林奕匡,CNBLUE,Hanatan等全部都係Pop,不過風格都好唔同。Al Jarreau這一類的歌手更係Pop/Jazz兩溝,師兄有冇啲特別喜好呀?

其實除了iBasso、Cowon、Cayin,其他小弟試過嘅品牌有Acoustic Research, Astell&Kern, HiFiMan,同今次我喺AV Show試到嘅Questyle Player都唔錯。唔知其他師兄s可唔可以出來指教一下呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟聽開陳奕迅,JAMES BLUNT, EAGLES, eric clapton, Susan Wong, Linkin Park, Musical Music
其實都幾雜食
近排鐘意KPOP既BIGBANG , Hyun-A
50 字節以內

專業玩家

Kantosee 發表於 2015-8-12 16:40
小弟聽開陳奕迅,JAMES BLUNT, EAGLES, eric clapton, Susan Wong, Linkin Park, Musical Music
其實都幾雜 ...

小弟都係雜食型

早兩個星期我都聽緊BIGBANG,上個星期就主要係Daft Punk,今個星期已返左去Beatles,而我隻耳隻又好似有意欲轉去Jennifer Lopez XD

就個人而言,小弟比較偏向AK120II,上星期Daft Punk緊果陣,幾種唔同質感嘅低音佢都分到,高音樂器亦清晰立體。而之前仲聽緊Jeckyll&Hyde果陣都覺得弦樂線條幾夠,人聲中正。玩Chaily Antonlini隻Caravan動態亦夠,師兄真係可以試下。

不過我亦覺得Questyle新出果隻QP1R性價比幾高,雖然論音質密度差少少,但係音色就調得好靚。上次喺AV Show試左John Denver隻Take me Home, Country Roads,低音略帶彈性,結他夠通透,幾好feel。同時又試左Rossini的Opera,La Cenerentola入面嘅Si, ritrovara io giuro,人聲好快都可以保持清晰通透。唔介意大陸牌子同埋個介面嘅都值得一試。

有待其他師兄們的意見

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

本人建議捱多陣...aune m2 就出...fiio x7 11月..dx80又9月發佈定好似show舊野出來..
hifi e.t 個邊又有可能..
再唔係諗返arm2 又得..以家都趺到7千頭...
聽kpop 大力player 著數好多
(我絕不考慮zx2)
我而家都係捱緊dx50 +heir10a...等轉player..等到頸長
我唔雜食..真係主要聽kpop...不過6成係抒情韓文...兩成係d舞曲
Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

星級玩家

C兄如果你係聽開韓流就唔建議你買高階DAP了,會比人笑,真人真事,早排去試耳機時見到一班人去試想買DAP,當佢一話自己平時聽開Bigbang, 2NE1個D既時候就比人笑,建議都係用番電話聽算,佢話高階DAP係攞黎聽張國榮,學友,反正老一貝個d同埋古典,所以C兄都係唔建議你買

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

antony1104 發表於 2015-8-12 20:39
C兄如果你係聽開韓流就唔建議你買高階DAP了,會比人笑,真人真事,早排去試耳機時見到一班人去試想買DAP, ...

呢種說話都聽唔少...
本人覺得聽咩歌同用咩聽歌係自己愛好..
買ak 都會俾人笑架啦..又唔見人地銷量低左..
我去視聽展 去試ect 240同380個兩set 野配耳牛..選曲都係LYN -my destiny
買耳機買到咁q貴..普通唔識耳機既人都笑你架啦...
之前見人傾呢d話題...都係話..越高階既影音產品..就越似照妖鏡..
為追求音質...選埋d 外國曲 古典樂作試聽或平時聽突顯自己舊野既價值...
當佢本身鐘意廣東歌..都會因為買左player而逼自己聽d 本身麻麻地type 既歌...
到頭來..究竟你係想享受音樂..定係享受件貨..
呢個問題..交俾樓主去諗..
Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實果D舊歌我全部都有聽~~
KPOP係我近排鍾意聽既TYPE

係唔同時段 我鐘意聽唔同既歌~~~

不過如果試機, 我鐘意用EAGLES ,SUSAN WONG 同 JAMES BLUNT D歌試~~
50 字節以內