設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[家訪活動] 窮人新手去家訪偷師~

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

是咁的,小弟早兩星期收到了一位師兄pm,並邀請小弟到其屋企家訪,一睇見個器材list……便答應了

金仔西裝:E470 + DP410
喇叭:4312E

因小弟見師兄玩金仔夾JBL, 所以小弟都幾期待這次參拜機會……但未上去之前,師兄就同我講:

師兄:套器材出來的效果一般,有點吉耳 ,大音壓下環境有點“食唔落”!
我:(自己心諗,無乜理由,之前住籠屋的我都無這情況) 等我上試試先

當日家訪時間係下午四點,師兄屋企個聆聽環境唔錯,長方型的,目測深度最少有九呎!

師兄一開波就播了幾首達明一派同winnie houston比我聽……小弟就覺得,師兄佢之前同我提及的情況係事實,一啲都無誇大

經過這幾首歌的觀察後,小弟發現了三個疑似問題:
1.個主volume 開得好細,就已經好夠聲,
2.對4312兩粒中高音微調掣設定在中間 ”5“度位置(0 - 10)
3.對4312放置得太貼牆身

小弟當然要問清楚師兄是否滿意現在音質才說出以上三點啦!而師兄佢答覆係 不滿意,重話想過換對細書架喇叭去就一就環境添

小弟立即被師兄這樣的回覆嚇親了……

待續……

評分

參與人數 11威望 +160 金錢 +160 收起 理由
ykluk + 20 + 20 一定要加分
agic + 50 + 50
hinh200hk + 10 + 10 一定要加分
keke323 + 10 + 10 又一金錢幫~
timmy + 10 + 10 精彩報告
喜喜天使 + 10 + 10 唔洗理由
衰仔樂園 + 10 + 10
beerboy + 10 + 10
3g184 + 10 + 10
jackt + 10 + 10
ricoy288 + 10 + 10

查看全部評分

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

小弟同師兄吹水下,便發現部CDP個output level 設定在max. level, 唔怪得知部amp 個volume開得一度半已經好夠聲了,而音質比較惡同“恒”勁過頭……

因此,小弟便問師兄,不如試下調細個CDP output level試下啦!就係咁,我哋就發現了部410可以調節個範圍好大的!由0 - 60, 0係最大,60係最細!而跟返師兄個情況,我哋就調到“8”就覺得比較合適,部amp個volume就可以開至正常水平(解決第
1點)

攪完amp & CDP setting後,就當然要調喇叭level setting啦{:9_422:} 小弟就建議師兄把中高音收細兩度,大約收到3度左右(日後要自行微調)……
Set好後,一開聲……小弟覺得已經有聽得見的改善 (解決第2點)

因小弟受師兄所托,要求我帶少少我聽開的CD來聽下,交流下,所以小弟就帶了幾隻去挑戰4312E:

Loudness 鼓手,聽左最last 一首,無論電結他同鼓的演譯都絕對交足功課!無手軟無腳軟,鼓solo時每一下都聽到,唔會亂……無over的底頻,無boom,表現出JBL的美式風格

聽了首Take Five, 女歌首同支木結他演譯出輕鬆,舒服,無過份的“味”濃,收放自如!連師兄佢都話如用此碟試機,真係會考起器材~

試完清淡嘢,就當然要試下Jazz啦……話曬係JBL鑑聽

當音樂響起,小弟眼見師兄坐在皇帝位佢全神貫注,但好快,就滲少少滿意的臉容出來了 樂器定位聽得見,又無比“鼓”個底頻遮蓋,邊位樂手在乜位置攪乜都聽到,無播到“一舊舊”,重有乜會唔滿意先

玩完Jazz就試下女聲先……一支double bass 加位女歌手!

支double bass底頻有肉,唔肥腫,而位女歌手就不段挑戰4312E的極限!一首 I will survive,清晰地聽出弱音位,底頻彈性同高頻申延性……完全無拆聲!無“惡”意 見師兄聽得過癮,當然就播多幾首毒下佢啦

之後再問師兄有無聽開古典同純木結他嘢,師兄表示無……但一場來到,小弟當然要照毒一毒啦

這古典CD演譯方法較新潮,無悶場,試出器材夠分析力 ……而兩支木結他的速度試出了對JBL同金仔好夾,無甩beat,還原度高

因小弟有特發事情要處理,第三點就只能口頭上向師兄解說,要交由佢本人日後慢慢試出個離後牆距離同toe in角度了 因為對現時人聲定位上會有幫助!

最後,小弟好多謝3g184師兄的誠意邀請 請著個無知的新手到府上亂咁來

而小弟在上路歸籠前都聽見師兄對套器材重拾信心,解決了啲小微調問題後而暫時無需更換器材 ,這是最完滿的結局

Good night

評分

參與人數 12威望 +130 金錢 +130 收起 理由
fm31331 + 10 + 10 一定要加分
ykluk + 20 + 20 一定要加分
gp250 + 10 + 10 一定要加分
小寶老豆 + 10 + 10 一定要加分
just_for_uhk + 10 + 10 強!!
lit2ken + 10 + 10 一定要加分
Samson2011 + 10 + 10
3g184 + 10 + 10 超正
eddychoy04 + 10 + 10 一定要加分
keke323 + 10 + 10 有高人指點係唔同 d~
喜喜天使 + 10 + 10 精彩報告
衰仔樂園 + 10 + 10 加定分

查看全部評分

我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

左右喇叭對調、唔toe-in、再拉開啲、再推埋牆,唔知得唔得!   

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

首先多謝泰利兄先
重有係你來訪當日,因為一D意外令你走黎走去
真係吾好意思

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 小弟乜都唔識的~

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

嘩.....泰大出巡....打救世人呀.....拜呀..........
No Music No Life

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

jackt 發表於 2015-8-11 10:32
左右喇叭對調、唔toe-in、再拉開啲、再推埋牆,唔知得唔得!

吾得
吾toe-in直頭有少少boom
已經好近牆,冇位再拉開D!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

beerboy 發表於 2015-8-11 11:10
嘩.....泰大出巡....打救世人呀.....拜呀..........{:1_347 ...

早呀首領!泰大真係打救左我

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

3g184 發表於 2015-8-11 11:14
早呀首領!泰大真係打救左我

你知唔知泰大唔係咁易出手打救人的.....你有幸了.....
No Music No Life

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

beerboy 發表於 2015-8-11 12:02
你知唔知泰大唔係咁易出手打救人的.....你有幸了.....

泰利兄比我感覺係
一位好熱心嘅燒友

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 其實我已經退燒了~

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

3g184 發表於 2015-8-11 12:29
泰利兄比我感覺係
一位好熱心嘅燒友