設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Hon

[~ 原創影評 ~] 《神奇4俠》/ FANTASTIC 4 : 小朋友向英雄片(拜託唔好再拍續集)

黃金玩家

Hon 發表於 2015-8-10 17:53
就算有都唔好嘥錢睇la.

真係咁差勁......

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

查實呢個 Reboot 作用,係咪用黎解放《美國隊長》既呢!?
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

gashapon 發表於 2015-8-11 11:36
我反而喜歡新版spiderman多過舊版, 感覺似返 "spiderman" 多d, 當然舊版都唔差啦~ (成日攪gag, 煩到死連Doc ...

好唔好睇我一早都講左係見人見志, 各人睇法同諗法不同, 所以你班朋友有呢個回應都好合埋.

但如果整體扣除個人接受問題既話, 就會變成好似我話齋... 英雄一拳就KO大佬跟住收工, 咁... 會唔會兒戲左D?

其實睇返轉頭, 依家好多戲REBOOT都用後生仔黎做, 咁就睇得出個趨勢係咁, 又或者係我地先入為主左所以對REBOOT片有麻麻地既感覺...

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jayjay + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

禁止發言

電影版揸fit人

gashapon 發表於 2015-8-11 12:02
新版spiderman聽說是base on "大家都已經知有siderman的存在, 佢"行動"已有一段日子" 所以今次應該唔駛又 ...

其實唔駛從頭講過呢個做法好聰明。就似嚟緊嘅Dawn of Justice,Batman嘅身世唔駛重新講過,用憶述嚟補充。
簽名被屏蔽

禁止發言

電影版揸fit人

imdb個分已經跌到3.9
遲早連3分都保唔住 (, 下載次數: 0)
簽名被屏蔽

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

jayjay 發表於 2015-8-12 18:27
imdb個分已經跌到3.9
遲早年3分都保唔住

no eye see......

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jayjay + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Hon 發表於 2015-8-12 16:51
好唔好睇我一早都講左係見人見志, 各人睇法同諗法不同, 所以你班朋友有呢個回應都好合埋.

但如果整體扣 ...

我明白, 好唔好睇真係人人睇法唔同, 就算imdb 9.9分都會有人話唔好睇啦~
依家興superhero電影, 所以多o左人在報紙/雜誌/網站寫稿分享下影評都無咩問題, 不過我始終覺得既然寫得出來(甚至係收錢的), 資料就要再三check下是否真實啦.

好似我之前講在網站睇果段文, 我見佢講差的原因係今集"顛覆了漫畫原作和舊有的兩部電影作品" 但係ultimate universe 都係漫畫原作喎, 又何來"顛覆"?? (http://marvel.com/universe/Fantastic_Four_(Ultimate))只係故事的設定都不同, 當然會有分別. 既然今集根據的宇宙都唔同, 當然會跟之前的電影不同了. 感覺就似2杯檸檬茶, 一杯是凍, 另一杯是熱. 但飲果位人就話杯"凍檸檬茶同我上2次飲的熱檸檬茶完全唔同, 完成唔夠熱, 所以唔好飲" 咁又當係食評, 佢唔係當d讀者白痴吧....

其實改編唔一定係差, 好似captain 2咁, captain同bucky在漫畫的關係其實係似"batman同robin"咁, 但電影就設定成"兄弟"咁, 咁又改得唔錯呢~

電影內容係點, 是否真係咁差我真係要睇過先可以評論了, 不過講笑咁講, 見人人都話差我反而更想睇下有幾差~~ XD
(對我來說, 可以有幾小時舒舒服服地坐o係度relax住睇戲已經是高級享受了~~)

1萬

鑽石玩家

gashapon 發表於 2015-8-13 09:41
我明白, 好唔好睇真係人人睇法唔同, 就算imdb 9.9分都會有人話唔好睇啦~
依家興superhero電影, 所以多o左 ...

其實我個人幾衰仔...
衰仔在99%既人話唔好睇既戲我就一定要睇, 唔太鍾意人講咩就做咩呢一套做法.

就好似UNDER THE SKIN, 個個都話唔知佢想點太過抽象, 我睇過後首先明佢想講咩, 但明之餘對現今電影界黎講... 又的確以離奇既, 我都唔多接受呢套戲, 所以睇過一次就夠LA.

好彩我無睇過任何MARVEL既漫畫, 咁就可以減小左拍戲同漫畫既對比, 所以我一心都只係想電影版流程同故仔好就得.

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

Hon 發表於 2015-8-13 10:00
其實我個人幾衰仔...
衰仔在99%既人話唔好睇既戲我就一定要睇, 唔太鍾意人講咩就做咩呢一套做法.

自己本身都係半個漫畫fans, 雖然又未去到咩漫畫都買, 不過如果有superhero電影我都會去睇下咁啦~ 等於支持隊波都唔會佢打好波先支持, 打得差時都會照支持一樣道理~ (除了依家marvel自己拍的電影就會選擇性睇, 因感覺開始拍得太"濫", 加上依家都無咩時間去睇) 所以其實都無咩點理今集F4是否好睇, 如果有時間都會去睇~ (講真一開始時我都無咩期待的)

如果真係要講, 我覺得差, 唔拍好過的superhero電影暫時只有thor 2 (比我感覺係成集thor行來行去唔知做乜, 之後一野打死個大佬~ 之前又講到佢點勁~) 所以睇一次就夠了~

1萬

鑽石玩家

gashapon 發表於 2015-8-13 10:27
自己本身都係半個漫畫fans, 雖然又未去到咩漫畫都買, 不過如果有superhero電影我都會去睇下咁啦~ 等於支 ...

thor 2....

我睇完個腦係空白既.
未睇過一套戲可以咁樣...

今次呢套F4我都仲叫做記得佢做過咩, 可能有上一套既陰影.