設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] HP-A8 和 耳機推薦!!

新仔玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

本身我部HP-A8一向都係用同軸連電腦 但最近朋友多左一條USB (聽人講USB仲會好聲D 好似係...) <--有冇人可以解答同軸同USB既分別!!

我裝埋DRIVER 我個WINDOW都認唔到部HP-A8 (話不明裝置) 最後轉番同軸 有冇人可以解答下我個問題 會唔會因為條線太屎..

另外本人裝備係 HP-A8 > HA22TUBE > A900XLTD. 最近身痕 想試下其他耳機 唔係只係聽ATH  最聽下其他牌子點樣用另一種方法表現女聲 女毒

有冇高手 CHING 可以推幾款 甲到我DAC, 擴既耳機 (ACG 女聲派)

唔該各位

科林玩家

除日系外,应是 akg

你的像是电脑问题,试下卸载驱动再装一次,看说明书有没提示是否要先插上机再装还是要先装再插机。

hpa8 据说是sd卡最好声。

usb 和同轴都是数码输出但usb反而容易受电脑件的质素和通信协议的局限,一般要换条好些的线都会比原线明显清晰。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

卸载驱动再装一次都唔得就試下用10蚊條USB線
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

首先想問師用什麼板本WIN?WIN8未必一定可以,要自己手動SETTING的,

用USB是2.0或3.0?3.0有機本因為用2.0線有接觸問題,

有安裝其他ASIO驅動程式嗎?有裝的話有機會有影響的,

新仔玩家

MICGAY 發表於 2015-8-9 17:34
首先想問師用什麼板本WIN?WIN8未必一定可以,要自己手動SETTING的,

用USB是2.0或3.0?3.0有機本因為用2.0線 ...

我用緊WIN7 . 冇裝其他ASIO USB係2.0個邊 定係要試下3.0個邊.

黃金玩家

日系耳機我得 Sony MDR 1R mkii, 而且我唔聽ACG, 唔知師兄識唔識 DIY,我做咗條缐比HD700,用 A8 Dual mono 推,即係A8 output 一邊推左,另一邊推右,Gain set 11, 聲音自然鬆化,低音量夠速度快

星級玩家

monkeyccl 發表於 2015-8-9 21:19
我用緊WIN7 . 冇裝其他ASIO USB係2.0個邊 定係要試下3.0個邊.

如果2.0唔得多數線問題

星級玩家

ozrayyau 發表於 2015-8-10 09:05
日系耳機我得 Sony MDR 1R mkii, 而且我唔聽ACG, 唔知師兄識唔識 DIY,我做咗條缐比HD700,用 A8 Dual mon ...

我gain 開15,你個方法我有睇,

有時間我都會用Pandora試下,

不過我主要用原配900多

黃金玩家

MICGAY 發表於 2015-8-10 10:09
我gain 開15,你個方法我有睇,

有時間我都會用Pandora試下,

因為用咗dual mono,放棄咗買 Hd800 念頭,之前試過用A8 推朋友嘅 HD800 加卡特士單端線,VS dual mono HD700, 佢都話咁嘅 HD700,VS 800 有贏冇輸。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔知係咪地線好多noise....部HP-A8 唔接地線會好聲唔少
原裝日本機係無接到地, 應該無乜危險