設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: chowyeung

[頭戴式] [開箱] AKG K240 MKII [多圖注意]

進階玩家

就廉價入門DAC+AMP, 個人推薦 elekit tu-H82, 試機可以去CNA MUSIC, 他們賣ELEKIT的價錢比較公道

如果單純要平衡AMP, 4-5000的話以前有blossom blo-0169, 現在有UMBRELLA COMPANY BTL900, 但香港似乎是找不到的樣子

評分

參與人數 2威望 +15 收起 理由
mylam + 10 精彩報告
WallerHomie + 5 有用資訊!

查看全部評分

個人簡介 : 對音響一知半解的業餘設計師

銀級玩家

mylam 發表於 2015-8-14 19:23
周兄好似兩隻德國品牌都用過,如果唔玩平衡,兩隻品牌你推薦邊個? 原因? ...

你問我,我會推 Meier Audio,但我的諗法好個人化,參考好了。

造工:Violectric 勝! 但 Corda Daccord 及 Classic 現在外殼已改進了,比上一代Concerto實淨好多。
聲底: 兩者差唔多,平白分析型。我覺得 Classic 比 Violectric V200 分析力更佳,clean sound,聽交響曲好正。
功能:我自己好like Corda Crossfeed的。
Volume control:又係覺得Corda Classic 好d,左右聲道好平衡。
推力:兩者都唔洗擔心

購物經驗:Violectric 及 Meier Audio 都很有商譽,直接同佢地買,可以放心。 Meier Audio 的 Jan 更是 HeadFi 界的好好先生,email order 跟得足,有事佢一定盡力辦妥,email 吹下水又歡迎,問意見又 ok,總之, worry free and happy buying。

二手價:這是一問題!近年 Meier Audio 在香港少左人玩,所以放賣的話,二手市場唔會好價。
記得多年前 Corda Symphony.2 係好多燒友的 dream gear,是 HeadFi 發展太快,花款愈出愈多? 但 Jan 就比較踏實,這幾年改動唔多。

但真係要注意,小弟係 Meier Audio 超級粉絲,平日懶得去追 HeadFi 最新玩意,我可能都有 d out。

曾擁有的 Meier Audio 及 Violectric:
Meier Audio Corda Cantate.2, Symphony.2, Concerto, Classic (舊版),Daccord (舊版), HeadSix, 2Move, Stepdance.1, PC Step, Quickstep, Rock.
Violectric V200 and V800.

兩個牌子都係出好機 !

評分

參與人數 2威望 +35 金錢 +25 收起 理由
hiyori + 25 + 25 用家心得
mylam + 10

查看全部評分

Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.
ZiShan Z3, ---.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都係用AKG K240 MKII, 強烈建議樓主換線,本身我都係覺得如用太多錢換線不如買個好D的耳机,所以求其係淘宝花咗90幾蚊人仔連大陸運费買料DIY咗條3米線,結果煲咗10小時已明顯好過原裝線很多,借比朋友試用係AKG 702,結果係佢叫我做多條比佢

銀級玩家

halfnew 發表於 2015-8-20 23:23
我都係用AKG K240 MKII, 強烈建議樓主換線,本身我都係覺得如用太多錢換線不如買個好D的耳机,所以求其係淘 ...

平平地好玩喎,有冇link /  search keywords?
Schiit Jotunheim, Sennheiser HD600, Neumann KH120A, Tecsun PL-310ET.

科林玩家

想請教樓主有無試過k240s, 同k240 mkii比邊隻好d呢
thx

銀級玩家

musicbaby 發表於 2015-8-21 22:53
想請教樓主有無試過k240s, 同k240 mkii比邊隻好d呢
thx

噢,我玩K240S已是三、四年前的事,當年仲係Made in Austria,後來送左俾姨甥仔,聲音比起K240mkii 如何,憑印象已不能說準了,睇下有冇其他ching分享啦。

K240S仲平,$499有交易,但就冇跟多一對ear pads 和多一條線。但K240S金色邊外觀,係靚過mkii 既。

另,我隻mkii 煲左近兩個星期,漸入佳境,順滑左好多,聽古典,$599絕對超值抵玩。所以.....

先兩日已把 HD700 放售了。

覺得 HD700 四平八穩,易入口,但見有人肯用$3500接,就賣了;而且 ..... 用 K240 聽交響曲「好似」氣勢較佳。

$36xx vs $599,留低的是$599.

科林玩家

chowyeung 發表於 2015-8-21 23:26
噢,我玩K240S已是三、四年前的事,當年仲係Made in Austria,後來送左俾姨甥仔,聲音比起K240mkii 如何 ...

就跟師兄入k240 mkii
thx

另外師兄介紹的elekit tu-H82力水如何呢?

銀級玩家

musicbaby 發表於 2015-8-21 23:40

就跟師兄入k240 mkii
thx

elekit tu-H82是Lancelot推介的,由他回覆好了。

銀級玩家

再分享多一d

我用HD700,耳擴去到9點位已好大聲,但音壓好似爭d,交響曲氣勢唔夠盡。
但用S240,往往要去到11點位先夠大聲,同時音壓都夠,可能我部 dangerous music source 係 pro gear,推 pro headphone 夾d?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chowyeung 發表於 2015-8-21 12:42
平平地好玩喎,有冇link /  search keywords?

http://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?spm=a1z5f.7632060.0.0&id=37690884569

先此聲明,我玩耳机都係新手,未用過靚線,只肯定這線比原裝好,如其他ching有更好建議請提出,當初選這線只因價錢啱的線中它較粗,而且同一舖頭有平價的mini xlr 和 6.35mm 插慳運费,其他幾多N銅等我是不会信的

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
chowyeung + 10 + 10 Thanks!

查看全部評分