設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 木耳人

[流行曲] 未買環球 MQS 的,追求完美既,可以慳番d錢

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

如環球 把心向MQS SD卡方面發展 我們荷包肯定傷痕累累

CD 啲炒家肯定劈爛市拋售......CD終有一日
做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

1萬

白鑽玩家

老而不

Cheong448 發表於 2015-8-19 12:51

CD 啲炒家肯定劈爛市 ...

其實...
CD少左, 又唔緊要的, 只是把佢變成hi-end野, 好似十幾年前對住D黑膠一樣.
還是好音樂最好.

星級玩家

小弟岩岩入左手,想問下開盒拎張SD卡系咪就咁[蚊]出來,我又驚蚊爛左

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

班目一角 發表於 2015-8-19 16:42
小弟岩岩入左手,想問下開盒拎張SD卡系咪就咁[蚊]出來,我又驚蚊爛左

卡尾有圓點突出,按下去就可以

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Cheong448 發表於 2015-8-19 12:51

CD 啲炒家肯定劈爛市 ...

其實轉用卡做載體唔係好work.始終張卡會壞,壽命有限,個個都會copy落硬碟,張卡係多餘的,賣250,其實比網上下載版貴,加上包裝印刷都唔落本,無乜收藏價值,,如果係我,下水未必再買了!
而家為起上黎要25蚊一首歌,網上合法下載都唔洗20蚊首!

星級玩家

成本低到呢
(Post76 Android 手機版送出)

星級玩家

尋日小弟即刻開來玩,但又唔覺有師兄講問題出現小弟系用N6,開HDB仲好有味道比24K更好

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

班目一角 發表於 2015-8-20 10:29
尋日小弟即刻開來玩,但又唔覺有師兄講問題出現小弟系用N6,開HDB仲好有味道比24K更好 ...

師兄,我都係用N6(76團購買既)+535黎聽
其實我對MQS既音質無意見,不滿既係首歌既瑕疵 ,而家有D有事,有D無事,咁即係未必母盤有問題,而係制作及品質監控有問題.我買得呢張標榜原音品質既卡,當然有一定既其望同要求嫁啦!
始終佢收得唔平,比SACD更貴,但印刷包裝就更加從簡,真係純為D歌既質素而買.(唔似D花膠,唔聽得都睇得)
,         唱片公司成日話要消費者支持正版,但經常粗制濫造,咁樣等同趕客,由其呢類SD Card,要開心Share的話,比CD更方便,你求其出,費費者咪求其聽囉,無要求無其望既,咪求其借返黎再Copy落硬碟咪算囉!再唔係聽返銀圈及近期既K2或SA都得啦!!
唱片公司自己做死個Market!
純粹宣洩下...不喜勿插

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
m600 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

木耳人 發表於 2015-8-20 11:08
師兄,我都係用N6(76團購買既)+535黎聽
其實我對MQS既音質無意見,不滿既係首歌既瑕疵 ...

絕對明白樓主的苦況!明白母帶存放和處理的問題,因為咁多年產品可能已經接受了!有時我用純感覺去聽歌,樓主留意到的,可能其它師兄又未必留意到!反而我發覺 '愛火' 3:10 有問題!
Amp: Accuphase E-470
Net Player: Esoteric N-05
SPK: B&W 805D2
UHD: OPPO UDP-203
Sur-Amp: DENON AVC-X4800H
DAP: AK SP1000 & AK Layla II
Turntable: JVC QL-Y66F

銀級玩家

我覺得的聲好差,純粹係出多個format黎呃錢