設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 阿定

[~ 原創影評 ~] [定の影評] 讓漫迷淚奔的改編電影 - 《進撃的巨人》

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

阿定 發表於 2015-8-4 10:25
咁公平d講,巨人攻城果幕係唔錯的,震撼力十足,我亦係因為係日本睇過IMAX版的《巨人》片頭,而被深深吸 ...

能有優先場已算不錯,但無戲院支持就真係有點浪費!
(Post76 Android 手機版送出)
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

白鑽玩家

老而不

原著漫畫, 動畫都睇過. 真係因為有食人的情節而III級, 我是明白的.
只是講真...真係唔知入面想表達咩野,
到家下...都仲未知位titan 級人兄的由來?
主角+ 另一個角色會變巨人去打巨人...真係好似睇日本的<超人> 系列lo .
有D人一有事就發呆, 就有果種好似早上個月恆指大跌時個樣.....傻ka?

今次係改左幾多野, 甘又點? 都係一樣同EVA一樣不明不白
巨人的特技係好睇. 不過對比起以前的<魔戒> 就真是小巫而已.  如果你問是不是好Hollywood式...我只覺這是特攝片的水準, 只是用了電腦做甘樣.  
打海外市場....只多只是B類片的位置吧?

我唔知家下日本是因為多年的政治自卑感而弄出這種的片子, 還是根本是畫作的人真是材枓有限
只是真的看了也覺是浪費時間.
還是好音樂最好.

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Thanks for sharing

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

本來响一個講電玩野既FORUM都話呢套戲好唔掂, 我都諗住唔掂還唔掂點都要睇返次, 但睇完定爺呢個POST, 死火... 有種連碟出左都唔想買黎睇既FEEL添, 點好呢!?!?!?!

星級玩家

我覺得呢套<進巨>不知幾掂,好好睇啊.... 鍾意原因有以下 :

1. 鍾意套戲四不象, 完全偏離原著, 製作團隊夠膽色, 不用理會讀者群, 用番相同人物創作另一故事, 實在太正了, 非常欣賞
2.  鍾意套戲夠破格, 不依照常規運作, 夠晒型仔, 啱我口味
3. 現在荷里活CG特技效果越做越濫,又越假, 鍾意<進巨>特技夠真實, (大佬,巨人都係人黎姐, 只不過生得高D姐,搵人扮有什麼問題, 使乜用CG), 有時真係唔使用最先進既野, 用心去拍攝,已經足夠
4. 鍾意套戲比人駡到九彩, 証明呢個世界有羊群心理, 也証明套戲有talking point, 兼幫套戲做宣傳, 勁正呀 哈哈

無得傾, 我比98分 (100滿分), 減2分, 因為點解唔比我睇IMAX版呢

銀級玩家

有幾咁唔血腥,咁究竟係被香港Cut左,定原本就係咁<--------ching,呢條Trailer 2分37秒就有艾倫打爆巨人頭(雖然一閃而過)
[YoutubeHD]InF16sp7J0M[/YoutubeHD]

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Ahfour 發表於 2015-8-5 02:13
有幾咁唔血腥,咁究竟係被香港Cut左,定原本就係咁

無啦,今日生果報講左真相啦,無左26秒,陰功豬,打野戰唔Cut,人妻強男主又唔Cut,自殺爆頭都唔Cut,走去Cut巨人爆頭,都唔知電檢有問題,定發行有問題!

而香港方面就原被電檢處列為三級影片,本地影片發行商在迫於無奈刪走了五馬分屍及打爆頭共26秒戲份,才能以IIB級別上映,而《進》片導演及監製都同意今次決定。

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Hon 發表於 2015-8-4 22:17
本來响一個講電玩野既FORUM都話呢套戲好唔掂, 我都諗住唔掂還唔掂點都要睇返次, 但睇完定爺呢個POST, 死火. ...

碟一定要買,唔係邊個借比我睇 making of 同唔見左的爆頭畫面!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jc2ssych + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

阿定 發表於 2015-8-5 09:42
碟一定要買,唔係邊個借比我睇 making of 同唔見左的爆頭畫面!

吾知幾時出港版呢?
LG65UC97004K,OPPO 205, Lexicon ZX7 x 2,Marantz 8802a,KEF Reference 207/2 (LR) 202/2c (C), R900 (SL/SR) R500 (SBL/SBR) CI2200RR-THX(TFL/TFR), R50(SDL/SDR), Velodyne DD 15 PLUS x 2, SONY WM1Z/JH Layla

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

阿定 發表於 2015-8-5 09:42

到時香港有加返落去先算啦...