設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[吹水] 工作去留問題

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
自從4月病癒後,身體上依乎再難去支持工作,其實名方面及上司都冇比壓力,
放病假,上司亦從來沒有咋型…………
身體上有再次出現毛病情況!
是否應該辭去已工作18年的工作……好好休息後,再去找工作呢!
困擾左好耐既問題……
CDP:Esoteric sa 10(Acrolink 7n 4020Ⅲ)  
IC:Ortofon 7nx aic x1 xlr     
AMP:Roksan caspian m series-2(7N-4030IIPC-R)
SPK:Tannoy eyris DC 1(Voodoo reference bi-wire)
PB:FISCH 6 Sockets(Oyaide Tunami GP

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

米兄,你好~

我自己就咁,之前份工做咗二十年,一個星期返六日,日曬雨淋,仲要幾大體力勞動,就算收咗工,一個電話又要仆返出去,都幾大壓力,星期日放假,瞓都瞓咗半日,諗返轉頭真係幾辛苦,根本無時間、無精神陪屋企人,尤其係個女……

直至差唔多兩年前,種種因素同機緣底下,把心一橫轉咗份工,宜家一星期返五日,唔使再日曬雨淋,雖然要輪班,但放假多咗,壓力少咗,雖然有時都好攰,但起碼唔算辛苦,雖然搵少咗好多,但至少,真係多咗時間陪個女。

我成日都諗,真係要趁佢仲肯陪我玩嘅時候陪佢多啲,錢,幾時都搵到,但好多嘢錯過咗就返唔到轉頭。

而且,除咗屋企人之外,身體都好緊要,你問呢個問題,老實講,我以前唔識答,但宜家你問我,我會將錢擺第尾。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
米赫洛域 + 10 + 10
joelcan + 10 + 10

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

根本靚仔

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

米兄,你好~
用健康換金錢好容易,但要用金錢換健康就好貴,自己諗

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
joelcan + 10 + 10

查看全部評分

sony55X8500F
YAMAHA RX-A2070
panasonic BD820+sony x800M2B&W602S3+60S3+600S3
SUB:polk audio450

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

245141525 發表於 2015-8-2 22:09
米兄,你好~

我自己就咁,之前份工做咗二十年,一個星期返六日,日曬雨淋,仲要幾大體力勞動,就算收咗工 ...

$係一個問題,最令我撐到現在都未辭職係,我答應過一個人,我會全力去支持佢的。
需然叫做病癒,但亦持續睇醫生觀察中。
狀態而大不如前,須知吾係體力勞動工作,但每日放工真的好攰好攰,有種已到極限既感覺
CDP:Esoteric sa 10(Acrolink 7n 4020Ⅲ)  
IC:Ortofon 7nx aic x1 xlr     
AMP:Roksan caspian m series-2(7N-4030IIPC-R)
SPK:Tannoy eyris DC 1(Voodoo reference bi-wire)
PB:FISCH 6 Sockets(Oyaide Tunami GP

白鑽玩家

全因76毒癮起,真係唔死唔差幾 ...

米赫洛域 發表於 2015-8-2 23:24
$係一個問題,最令我撐到現在都未辭職係,我答應過一個人,我會全力去支持佢的。
需然叫做病癒,但亦持續 ...

師兄,雖然你已答應左某人既承諾,但你已經盡左自己能力啦,對得人拜得神啦!

錢,我先剛剛經歷左一件用錢買唔到既事,錢,唔係唔重要,但唔係最重要!

保重身體吧!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由

查看全部評分

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

米赫洛域 發表於 2015-8-2 23:24
需然叫做病癒,但亦持續 ...

雖然話全力支持啫,唔係搵命博嗎?
整理好身體,先可以行更遠嘅路。
相信你果一個人會明白。

評分

查看全部評分

亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

米兄, 承諾當然重要啦, 不過身體更緊要, 如果真係力不從心, 不如試下抖一抖, 再睇下REBOOT左之後會唔會有更好既表現呢, 我心諗你朋友都會明白你都好想幫手但身體真係支持唔到, 有時體力既辛勞遠不及精神既辛勞, 而精神既辛勞先對自己最大影響, 如果你朋友真係好需要你既幫手, 咁不如提議請多D人來分擔你既工作, 而你亦都要學學下放D工作比下手, 一個人做到既野真係好有限, 如果有其他人分擔下, 那怕只係分擔到3成, 你就係做少果3成, 都已經好好了!!!

當然如果唔可行, 咁就..........辭職先吧!!!!!

評分

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

米兄, 既然你有咁既諗法, 即係你都意識到你嘅身體已經頂唔住, 當然要放棄一份18年嘅工作同人工係非常困難嘅決定, 但可以好肯定咁講, 冇野比健康更重要. 就算將來搵少左都係值得嘅
(Post76 Android 手機版送出)

評分

查看全部評分

1萬

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

米兄長,早日康復

小弟羨慕你一做18年 巧無奈自己沒有這福氣

希望你放鬆心情,大把人生樂趣,你要尋找{:9_427:}

小弟文筆有限,見諒

評分

查看全部評分

做人說話不要太刻薄,因為待人刻薄,最後自己的福氣一定''薄''!
一個有''口德''的人,一定有''福''!

壞事勸人休莫作。舉頭三尺有神明。善惡到頭終有報。只爭來早與來遲。

3萬

白鑽玩家

根本靚仔

Cheong448 發表於 2015-8-3 08:48
米兄長,早日康復

小弟羨慕你一做18年 巧無奈自己沒有這福氣

你人緣咁差,當然冇可能做到18年
sony55X8500F
YAMAHA RX-A2070
panasonic BD820+sony x800M2B&W602S3+60S3+600S3
SUB:polk audio450