設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《Mission: Impossible - Rogue Nation》觀後感:友情無價!

禁止發言

電影版揸fit人

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

(, 下載次數: 0) 第1集《職業特工隊》(Mission: Impossible)喺1996年推出,當時Tom Cruise飾演嘅Ethan Hunt被設定成機智過人但武功低微嘅特工,但勝在故事夠峯迴路轉,觀眾頗為受落,喺商業上取得十分亮麗嘅成績,令電影喺日後發展成為一個成功嘅系列。第2集喺2000年推出,由香港大導吳宇森執導,電影自然加入咗不少港產片元素,Tom Cruise嘅角色被設定成武功高強嘅特工,如果齋計算動作場面,呢集係整個系列最出色嘅一集,但係如果論劇本,反而係最平庸嘅一集;不過點都好,作為本系列嘅影迷,我都應該多謝吳宇森,因為佢切底地將男主角打造成身手了得,唔再好似第一集咁手無縛雞之力。第三集喺2006推出,由家將《星空奇遇記》(Star Trek)拍得出神入化嘅J.J. Abrams執導兼寫故事,呢集嘅故事開始着重人性刻劃,並以團隊精神作為主題,改變咗以往頭兩集嘅英雄主義,動作場面以爆破為主,埋身肉搏嘅場面雖然冇第2集咁出色,但都非常精釆,雖然票房成績遠較第2集為低,但已經贏盡口碑,為日後第4、5集奠下故事成熟扎實嘅基礎。第4集喺2011年推出,片名叫做《職業特工隊:鬼影約章》(Mission: Impossible - Ghost Protocol),除咗加入咗Jeremy Renner、Paula Patton,並加重咗喺第三集着墨較少嘅Simon Pegg,由拍開動畫嘅Brad Bird執導,J.J. Abrams寫劇本,我相信呢集上畫之前已經有唔少人質疑佢嘅能力。結果,Brad Bird竟然能夠大放異彩,將電影每一個部份都拍得恰到好處,動作場面雖然冇第2、3集咁令人嘆為觀止,但都十分有創意同有心思,驅使呢集成為系列中評價最高、票房最標青嘅一集。

好嘞,終於嚟到第5集,《職業特工隊:叛逆帝國》(Mission: Impossible - Rogue Nation),由三年前已經喺《烈探狙擊》(Jack Reacher)同Tom Cruise合作過嘅Christopher McQuarrie
執導。一開頭已經嚇到腳軟,我並唔係畀電影嚇到而係畀一大堆簡體字嚇到,心諗:「大陸公司又有份投資?咪玩啦,一陣好似《變形金剛4》咁咪PK!」;好釆,成套戲冇被扭曲成為政治工具,只係有少少中國裝束。唔講政治啦,呢度係電影版,我唔想畀人hi。今集嘅風格趨開黑暗,但係故事明顯冇第3、4集咁有張力,動作場面都幾敗筆吓,攝影師Robert Elswit採用太多close up鏡頭,令到有幾場原本可以好可觀嘅打鬥都令人睇到眼花撩亂,飛車場面雖然拍得好過年頭嘅《救參96小時3》(Taken 3),但係已經冇晒前作嘅風馳電掣,死因係鏡頭搖得太勁。除咗動作場面令人失望,導演喺分配演員戲份都出現咗好大嘅失衡,Jeremy Renner除咗戲份少,竟然仲慘到一啲動作戲都冇,其他演技精湛嘅演員如Ving Rhames、 Alec Baldwin都冇乜空間發揮,飾演大反派Sean Harris亦都被輕輕帶過,似閒角多,認真大嘥鬼!不過電影都有可取之處,起碼導演懂得參考《狂野時速》(Fast & Furious)系列着重嘅兄弟情,喺今集主角們已經開口埋口話大家兄弟缺一不可,兄弟情呢個元素亦填補咗故事嘅空洞,令主角嘅任務變得更有意義。總結,《叛逆帝國》雖然故事冇新鮮感、動作遠較第2、3、4集為差,但演員表現極佳,加上角色比前作更重情義,彰顯友情,簡直係令人動容,絕對值得一看!

評分:70 /100

(, 下載次數: 0)

評分

參與人數 7威望 +150 金錢 +150 收起 理由
lamwaikit007 + 50 + 50
粗人敵卡 + 10 + 10
day2013 + 10 + 10
alleelarry + 50 + 50 精彩報告
ctmk + 10 + 10 精彩報告
Nolan + 10 + 10 絕對認同
kh22 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

簽名被屏蔽

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

溫馨提示:《職業特工隊5》並不是官方電影名稱
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

禁止發言

電影版揸fit人

好似冇乜人睇過今集

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

jayjay 發表於 2015-7-31 07:34
好似冇乜人睇過今集

暑期開始,日澳元新低,識玩一定而家玩,不足為奇!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jayjay + 10 + 10

查看全部評分

Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鑽石玩家

窮鬼

禮拜日睇

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jayjay + 10 + 10 一定要加分
alleelarry + 10 + 10 超正!

查看全部評分

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

睇左, 自問唔係MI粉, 從第一集就唔太鍾意, 二真係為了睇吳宇森, 但發覺阿湯佬的自戀度比一更利害.
二係全系列中, 最多動作, 尤其係格鬥, 不過老老實實, 冇練開的阿湯佬認真麻麻, 好多鏡頭就到出哂位, 而最唔滿意的係個位女主角...冇錢搵個靚D的?
去到三都一般, 又唔係太難睇, 四係令我有少少驚喜的, 好多大場面, 拍得唔錯, 加上新隊員[鷹眼]加入.
至於尋晚睇了的第五集, 老老實實, 唔係好睇但又唔係難睇, 一切係平均線度, 可惜的係個位英國的可愛女出場唔夠兩分鐘就...成套片冇太大型的槍戰, 但D暗殺都拍得OK.
MI系列的LOGO=湯佬偷電腦, 今次都係一般, 冇乜特別驚喜, 類似橋段太多了, 結局呢...都幾王晶XD

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jayjay + 10 + 10 部分認同
alleelarry + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

等運到

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

mike384 發表於 2015-7-31 09:23
睇左, 自問唔係MI粉, 從第一集就唔太鍾意, 二真係為了睇吳宇森, 但發覺阿湯佬的自戀度比一更利害.
二係全系 ...

當成了電視劇的《特別篇》咁去睇

黃金玩家

呢次一定睇 IMAX 2D, 睇過 IMAX trailer 畫面非常正

禁止發言

電影版揸fit人

第6集會喺下年開拍

鑽石玩家

窮鬼

成套戲喺武打場面方面,唔多滿意
最後英國特工同「組織」奸角單對單打靠剪接
最可觀係喺摩洛哥場飛車戲
個終極大佬最後自己親自落場打Tom Cruise
Simon Pegg演出小弟覺得仲突出過Tom Cruise
喺中情局打機
Tom Cruise呢集又玩命,上集去杜拜爬摩天大廈夠震撼
今次玩擒飛機
故事方面都唔失禮

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
jayjay + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/